Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΕΒΕΝΑ - ΚΟΖΑΝΗ
Προβληματίζει η μετεγκατάσταση 24 οικισμών

Διορία 30 ημερών για να αποφασίσουν έθεσε στους κατοίκους ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Διορία τριάντα ημερών έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης στους κατοίκους 24 οικισμών των Γρεβενών και της Κοζάνης, ώστε να αποφασίσουν με τη βοήθεια των νομαρχών ποιες από τις λύσεις που προτείνει το υπουργείο θα επιλέξουν για τη μετεγκατάστασή τους.

Οπως είναι γνωστό, οι περιοχές των 17 οικισμών του Νομού Γρεβενών και των 7 του Νομού Κοζάνης έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνες σεισμικά "κόκκινες ζώνες" και δεν επιτρέπεται σε αυτές καμία επισκευή παλιού σπιτιού ή η ανέγερση νέου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά από γεωλογικές και σεισμολογικές έρευνες, έχει αποφασίσει τη μετεγκατάστασή τους σε νέες περιοχές, αλλά οι κάτοικοι τηρούν αρνητική στάση, γεγονός που εκφράστηκε και κατά τη διήμερη περιοδεία του υπουργού.

Πάντως, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αν δεν αποφασίσουν τη μετεγκατάστασή τους, δε θα μπορέσουν να πάρουν δάνεια για την ανέγερση νέων σπιτιών στους οικισμούς τους, ούτε να κάνουν χρήση του δικαιώματος για χορήγηση δωρεάν σπιτιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τακτική αυτή θα ακολουθηθεί και για άλλες περιοχές της χώρας που πρόκειται να ενταχθούν σε σχέδια πόλης. Αν δηλαδή οι γεωλογικές έρευνες αποδείξουν ότι τα εδάφη μιας περιοχής είναι ασταθή και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σε περίπτωση σεισμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ δε θα την εντάσσει στο σχέδιο και δε θα χορηγεί οικοδομικές άδειες.

Κατά τα άλλα, 11 μήνες μετά το σεισμό που συγκλόνισε τα Γρεβενά και την Κοζάνη δεν έχει ολοκληρωθεί η στεγαστική αποκατάσταση των κατοίκων. Σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουν παραδοθεί 1.939 σπίτια και 900 λυόμενα, ενώ 1.600 οικογένειες λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου. Ομως, έχουν κατεδαφιστεί 3.800 κτίρια, ενώ σε 33 οικισμούς των Γρεβενών και σε 3.000 κατοικίες της Κοζάνης δεν έχει γίνει ο οριστικός έλεγχος των κτισμάτων.

Για μέτρα γενικότερης ανάπτυξης των λησμονημένων αυτών περιοχών ούτε λόγος δε γίνεται, αφού η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τα πάντα στη συγκέντρωση χρημάτων από το "λιγνιτιόσημο"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ