ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διάλογο και εκεχειρία επιδιώκει ο Κορέι
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003

Associated Press

Ο Γ. Αραφάτ με τον Α. Κορέι
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ορκίστηκε, χτες, σε μια σύντομη και συνοπτική τελετή, η ολιγομελής κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης που διόρισε υπό τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Κορέι έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του την αντιμετώπιση «του χάους» και την επίτευξη «πραγματικής πλήρους εκεχειρίας» αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να «εφαρμόσει στρατιωτικό νόμο προκαλώντας εμφύλιο με τις ένοπλες οργανώσεις».

Παρά τις πληροφορίες περί ασθένειάς του, ο Γιάσερ Αραφάτ προήδρευσε, χτες, της τελετής ορκωμοσίας της 8μελούς κυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο παλαιστινιακός λαός και οι αντιπρόσωποί του «είναι έτοιμοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων των δύσκολων συνθηκών του παρόντος». Ο Αχμάντ Κορέι ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε «ένα σοβαρό ενδο-παλαιστινιακό διάλογο» και απέκλεισε το ενδεχόμενο βίαιης καταστολής των ενόπλων οργανώσεων, όπως αντίθετα επιμένει η ισραηλινή ηγεσία, αλλά και ο Λευκός Οίκος, που το επανέλαβε, χτες, διά στόματος του εκπροσώπου του, Σκοτ ΜακΛίλαν. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, δήλωνε ότι «παρ' όλα αυτά τα λόγια, οι μέρες του Αραφάτ είναι μετρημένες», υπονοώντας ότι πλησιάζει η στιγμή που η ισραηλινή ηγεσία θα επιλέξει να «απομακρύνει» τον Αραφάτ.

Από την τελετή ορκωμοσίας απουσίαζαν ο υπουργός Υγείας, Τζαουάντι Τίμπι, που δεν μπόρεσε να μεταβεί στη Ραμάλα από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Νάσερ Γιουσέφ, ο οποίος φέρεται να τίθεται υπεύθυνος για τις δυνάμεις ασφαλείας. Η απουσία του Γιουσέφ αποδόθηκε επισήμως σε ασθένεια, αλλά ορισμένες πληροφορίες υποστήριζαν ότι ο στενότατος συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ είναι δυσαρεστημένος από τις «περιορισμένες», όπως εκτιμά, αρμοδιότητές του στον τομέα της ασφάλειας. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο καθώς, όπως υποστηρίζει το πρακτορείο, ο Γιουσέφ βρισκόταν εντός του κτιρίου του Προεδρικού μεγάρου, αλλά αρνήθηκε να ορκιστεί λόγω της διαμάχης του με τον Αραφάτ.

Η κυβέρνηση Κορέι, για ένα μήνα, θα κυβερνήσει με διατάγματα και στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Παρά τις δηλώσεις «διαλόγου» του Κορέι, πάντως, ο πολιτικός εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, μέσα από την ιστοσελίδα του, προδιαγράφει την αποτυχία του εγχειρήματος Κορέι. Ο Ραντίσι εκτιμούσε ότι τόσο ο σχηματισμός κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης όσο και η κήρυξη των παλαιστινιακών εδαφών σε ανάλογη κατάσταση «σημαίνουν ότι η Π. Αρχή, υπό την πίεση των Αμερικανών και των Σιωνιστών, αποδέχτηκε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση με μοναδική αποστολή την κήρυξη πολέμου κατά της νόμιμης παλαιστινιακής αντίστασης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αντίο» - Ορκος αγώνα (2004-11-13 00:00:00.0)
Τέλος εποχής (2004-11-07 00:00:00.0)
Γιάσερ Αραφάτ (2004-10-31 00:00:00.0)
Νέα κυβέρνηση, ίδια εμπόδια (2003-11-13 00:00:00.0)
Νέα πολιτική κρίση στα αυτόνομα εδάφη (2003-10-10 00:00:00.0)
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης (2003-10-07 00:00:00.0)