Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Γιάσερ Αραφάτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Βαρύ είναι το κλίμα στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά τη μεταφορά του Γιάσερ Αραφάτ σε νοσοκομείο του Παρισιού, εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του. Ενώ όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα δώσουν τέλος στη φημολογία και θα διευκρινίσουν με σαφήνεια από τι πάσχει ο Παλαιστίνιος ηγέτης, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ραμάλα και στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Κανένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος δε θέλησε, αυτές τις μέρες, να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην πιθανότητα να καταστεί αναγκαία η διαχείριση μιας «επόμενης ημέρας» χωρίς τον Γιάσερ Αραφάτ. Αλλωστε, ο Παλαιστίνιος ηγέτης επέλεξε να έχει μαζί του συγκεκριμένους συνεργάτες, διά μέσου των οποίων εκτιμάται ότι μπορεί, έστω και από μακριά, να ελέγχει την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη. Ορισμένα επιπλέον καθήκοντα ανέλαβαν ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι και ο αντιπρόεδρος της ΟΑΠ, και πρώην πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος, με βάση το καταστατικό της Οργάνωσης, έχει μεγαλύτερη εξουσία από τον Κορέι.

Παρ' όλα αυτά, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ο Αραφάτ δεν καταφέρει να αναρρώσει, η Παλαιστινιακή Αρχή θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, με ορισμένους να μην αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο, έστω και ως χειρότερο σενάριο, ενδο-παλαιστινιακής αντιπαράθεσης. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι, στην παρούσα φάση, κανένας Παλαιστίνιος πολιτικός, ούτε από τους ενισχυμένους σε κύρος τα τελευταία χρόνια ισλαμιστές, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Αραφάτ στο ρόλο του ως ενοποιητικού συμβόλου του παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του για ανεξαρτησία και ελευθερία.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ