Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Για το περιεχόμενο λειτουργίας της ΚΟΒ

Στο προηγούμενο άρθρο, σχετικά με τη λειτουργία και τη δράση της ΚΟΒ, αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα, η ίδια η ΚΟΒ να εξασφαλίζει συλλογικά, και για κάθε μέλος της ατομικά, την ικανότητα, να δρα ολοκληρωμένα, ξεδιπλώνοντας ολόκληρη την πολιτική του Κόμματος, μέσω της προβολής των συγκεκριμένων στόχων πάλης που έχει επεξεργαστεί για το χώρο της, με βάση τη γενική πολιτική του Κόμματος. Με προτεραιότητα τη δουλιά στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Και, βεβαίως, είναι ζήτημα ευθύνης των καθοδηγητικών οργάνων, ώστε το περιεχόμενο λειτουργίας της ΚΟΒ να υπηρετεί αυτήν τη δράση. Ετσι, που το Κόμμα συνολικά, μέχρι την ΚΟΒ, να είναι ικανό να παρακολουθεί τις εξελίξεις του καπιταλιστικού συστήματος διεθνώς και στη χώρα μας, ώστε να αποκαλύπτει, να συσπειρώνει, να προωθεί συμμαχίες, να αναπτύσσει την ταξική πάλη, ενισχύοντας την αντίθεση του λαού με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το ΑΑΔΜ και το σοσιαλισμό.

Επομένως, αυτά που πολλές φορές θεωρούνται, λαθεμένα, αποσπασματικά, ως πολλά ξεχωριστά καθήκοντα (π.χ., ιδεολογική δουλιά, εσωκομματική μόρφωση, μελέτη και διάδοση του κομματικού Τύπου, οικονομική δουλιά, αύξηση της πολιτικής επιρροής του Κόμματος, δράση στο μαζικό λαϊκό κίνημα, στρατολογία κλπ.), συνδέονται διαλεκτικά με το παραπάνω κεντρικό καθήκον της πολιτικής δράσης του Κόμματος, άρα και της ΚΟΒ.

Για να μπορεί, λοιπόν, η ΚΟΒ να δρα ολοκληρωμένα, αποτελεσματικά, τόσο συλλογικά, όσο και το κάθε μέλος της ατομικά, απαιτείται με τη λειτουργία της να εξασφαλίζεται η ικανότητα της ολοκληρωμένης πολιτικής δράσης. Που σημαίνει ότι χρειάζεται γνώση και αφομοίωση του Προγράμματος του ΚΚΕ και των Αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου του. Του Καταστατικού και των αρχών λειτουργίας του. Των θεωρητικών βάσεων της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας. Της πολιτικής του Κόμματος στα διάφορα μέτωπα πάλης, με βάση, βεβαίως, το χώρο δράσης της κάθε ΚΟΒ.

Η ανάπτυξη ιδεολογικής δουλιάς είναι θεμελιακό συστατικό στοιχείο του περιεχομένου λειτουργίας και δράσης της ΚΟΒ. Το Κόμμα είναι το σημείο συνένωσης της επαναστατικής θεωρίας με την πράξη του εργατικού κινήματος. Από την ίδια τη φύση του, προκύπτει η ανάγκη της ιδεολογικής δουλιάς. Η εσωκομματική μόρφωση των κομματικών μελών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να δρουν ολοκληρωμένα ως κομμουνιστές, συμβάλλοντας στην επεξεργασία της πολιτικής του Κόμματος και στη διάδοση της ιδεολογίας και της πολιτικής του στους εργαζόμενους, στην απόκρουση της αστικής ιδεολογίας, των οπορτουνιστικών ρευμάτων, ως βασικό μέρος της δουλιάς για την ωρίμανση της πολιτικής συνείδησης των λαϊκών μαζών.

Επίσης, είναι αναγκαία η ολοκληρωμένη γνώση των προβλημάτων του χώρου, της ουσίας τους, της σχέσης τους με άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, η μείωση των πληρωμάτων στα καράβια δεν αποτελεί μόνο μέρος του προβλήματος «ανεργία ναυτεργατών και πηγές της», αλλά, επίσης, μέρος του προβλήματος «συνθήκες ασφαλούς ναυσιπλοΐας», που έχει σχέση με την ίδια τη ζωή και των ναυτεργατών και των επιβατών, αλλά και τη δυνατότητα καλής συγκοινωνίας των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα, που έχει σχέση με την ίδια τη ζωή τους.

Η ΚΟΒ χρειάζεται να έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα δουλιάς, μακροπρόθεσμο, ελεγχόμενο, με επεξεργασμένους στόχους πάλης, μορφές δράσης, τακτικής, ανάλογη διάταξη των δυνάμεών της, ώστε να υπηρετείται στο συγκεκριμένο χώρο το κεντρικό καθήκον της δημιουργίας προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του ΑΑΔΜ πάλης, μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων, με κριτήριο τη δουλιά στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Να παρακολουθεί το συσχετισμό δυνάμεων στο χώρο δράσης της, τη δράση των άλλων κομμάτων, των αστικών και οπορτουνιστικών αντιλήψεων, όπως εμφανίζονται στο συγκεκριμένο χώρο και γενικά.

Συστατικό στοιχείο της λειτουργίας της αποτελεί η γενίκευση της πείρας από τη δράση της ΚΟΒ, τους αγώνες, τη συνολική δράση του Κόμματος, προκειμένου να ανεβαίνει η συνολική στάθμη της ΚΟΒ, ώστε να δρα πιο αποτελεσματικά στη συνέχεια και να συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης, συνολικά, του Κόμματος. Οσο πιο δημιουργικά λειτουργεί και δρα η ΚΟΒ, όσο πιο αντικειμενικά και ολοκληρωμένα μελετά και γενικεύει την πείρα της δράσης της, όσο πιο προσεκτικά ακούει, εκτιμά και μεταφέρει στα παραπάνω καθοδηγητικά όργανα τις διαθέσεις των λαϊκών δυνάμεων, όσο πιο μελετημένα και ολοκληρωμένα φροντίζει, ώστε τα κομματικά μέλη να λένε γνώμη για τη γραμμή που χαράσσουν τα παραπάνω καθοδηγητικά όργανα, τόσο πιο ουσιαστική είναι η συμμετοχή τους στην επεξεργασία, στη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη της πολιτικής και των θέσεων του Κόμματος.

Η συλλογική συζήτηση για τη λήψη των αποφάσεων πρέπει να συνοδεύεται από ατομική χρέωση καθηκόντων στα κομματικά μέλη, ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό, χρέωση οπαδών με καθήκοντα, ώστε να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνάμεών τους στη δράση, εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για να ενταχθούν όλα τα μέλη της ΚΟΒ στη δράση. Και, στη συνέχεια, έλεγχος εφαρμογής των αποφάσεων, εκτίμηση από την ίδια την ΚΟΒ της δράσης της στην πορεία και μέτρα διόρθωσης λαθών.

Η μελέτη και διάδοση του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», της «ΚΟΜΕΠ», αποτελούν το καλύτερο «εργαλείο» στη δράση. Είναι αδύνατο καθημερινά να καθοδηγείται η ΚΟΒ, ο κάθε κομμουνιστής, ώστε να είναι ικανός να δρα ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά με βάση την πολιτική του Κόμματος, χωρίς τη μελέτη και τη διάδοση του κομματικού Τύπου. Η συμβολή τους στην καθοδηγητική δουλιά είναι θεμελιακή.

Η ΚΟΒ πρέπει να φροντίζει, με την καθοδηγητική βοήθεια των παραπάνω οργάνων, ώστε η μαζική διαφώτιση και προπαγάνδα να γίνεται με συγκεκριμένο, απλό και κατανοητό τρόπο. Να προσαρμόζεται στις ιδιομορφίες των διάφορων κατηγοριών και στρωμάτων του πληθυσμού. Να παίρνει υπόψη και να αξιοποιεί τις ιδιαίτερες εκφράσεις των γενικών προβλημάτων. Να βάζει στο κέντρο τα επίκαιρα ζητήματα και τα κύρια κομματικά καθήκοντα και συνθήματα της δοσμένης στιγμής, που αποτελούν κρίκο για να κατανοείται η αναγκαιότητα της σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό, της αντικαπιταλιστικής πάλης και της συγκρότησης του Μετώπου, που θα διεκδικήσει τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, τις μεγάλες ιδέες του σοσιαλισμού. Στην προπαγανδιστική διαφωτιστική της δουλιά, η ΚΟΒ χρησιμοποιεί, ανάλογα με τις δυνατότητές της, όλες τις μορφές, κλασικές και σύγχρονες, ατομικές και μαζικές, γραπτές και προφορικές κλπ. Η πείρα δείχνει ότι ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η ζωντανή επαφή, με συσκέψεις, περιοδείες, μικρές συγκεντρώσεις, κ.ά. Η ΚΟΒ, για να διεξάγει σωστά, συστηματικά και πιο αποτελεσματικά τη διαφωτιστική της δουλιά, πρέπει να συζητά και να καθορίζει τους στόχους και τις μορφές της μαζικής διαφώτισης, να συνδέει τη διαφώτιση με όλα τα καθήκοντα.

Είναι υπόθεση συλλογική της ΚΟΒ να διαπαιδαγωγεί τα κομματικά μέλη, με στόχο την εξασφάλιση στην πράξη των αρετών του κομμουνιστή. Από αυτήν την άποψη, η ΚΟΒ είναι σχολειό ταξικής διαπαιδαγώγησης. Η ΚΟΒ, για να εκπληρώνει την αποστολή της ως συστατικό οργανωμένο τμήμα του ΚΚΕ, θεμέλιό του και κρίκος σύνδεσης με την εργατική τάξη, πρέπει να φροντίζει η ίδια, καθοδηγούμενη, βεβαίως, από τα παραπάνω όργανα, να λειτουργεί με βάση τις αρχές της επιστημονικής κοσμοθεωρίας, αλλά και τις αρχές λειτουργίας του ΚΚΕ, που απορρέουν από το Καταστατικό του. Η εσωκομματική λειτουργία, αλλά και η δράση της ΚΟΒ πρέπει να αναπτύσσονται με βάση το Καταστατικό. Η λειτουργία με βάση το Καταστατικό αποτελεί και βασικό παράγοντα διαπαιδαγώγησης των κομμουνιστών, ανάπτυξης των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών.

Στην ίδια κατεύθυνση, η ΚΟΒ πρέπει να φροντίζει τη διαπαιδαγώγηση των μελών της ΚΝΕ, μέσα από την ιδεολογικοπολιτική καθοδηγητική της ευθύνη απέναντι στην αντίστοιχη ΟΒ. Είναι αυτό, επίσης, ένα ιδιαίτερο καθήκον, διαλεκτικά δεμένο με το βασικό καθήκον της ΚΟΒ ως θεμέλιο του Κόμματος, αφού, εκτός από την αναγκαιότητα της προώθησης της πολιτικής του ΚΚΕ στη νεολαία και το κίνημά της, η ΚΝΕ είναι η εφεδρεία και σημαντική πηγή οργανωτικής ανάπτυξης του ΚΚΕ. Μόνο που γι' αυτό πρέπει να φροντίζει το ΚΚΕ και, στο επίπεδο της ΟΒ, η ΚΟΒ, για να διαπαιδαγωγεί τις μελλοντικές γενιές κομμουνιστών. Ας μην ξεχνάμε πως οι νέες γενιές χρειάζονται ακόμη περισσότερο από πριν τη βοήθεια του Κόμματος, αφού δεν έζησαν την εποχή οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Χρειάζεται, επομένως, να μεταδώσουμε στα μέλη της ΚΝΕ τη μακρόχρονη πείρα του Κόμματος.

Να γνωρίσει η νεολαία τα ιδανικά, τις αξίες, τη θεωρία μας, το Πρόγραμμα και την ιστορία του Κόμματος. Να δυναμώσει στη νεολαία η δουλιά για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Στην ανάπτυξη των γραμμών του Κόμματος, πρώτα απ' όλα με πρωτοπόρους εργάτες και εργάτριες, ο ρόλος της ΚΟΒ είναι επίσης σημαντικός, αφού ως θεμέλιο, κύτταρο του Κόμματος, συνδέει το Κόμμα με την εργατική τάξη, τις άλλες λαϊκές δυνάμεις. Δεν πρέπει να κατανοείται ως διαφορετικό καθήκον αποσπασμένο από τη συνολική δράση της ΚΟΒ, αλλά ως διαλεκτικά δεμένο με αυτήν τη δράση και ως ένα από τα αποτελέσματά της. Εχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, απαιτεί και ειδική δραστηριότητα της ΚΟΒ, αλλά είναι το ανώτερο οργανωτικό και ιδεολογικοπολιτικό αποκρυστάλλωμα ολόκληρης της δράσης της ΚΟΒ, του κάθε κομματικού μέλους. Αλλωστε, αποτελεί σημαντικό δείκτη έκφρασης της δυναμικής της δράσης του Κόμματος, για χειραφέτηση της εργατικής τάξης από την αστική πολιτική και την άνοδο πολιτικής επιρροής του Κόμματος. Με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η ολοκληρωμένη δράση της ΚΟΒ και η ιδιαίτερη ιδεολογικοπολιτική βοήθεια, η ιδιαίτερη δουλιά για συνειδητοποίηση της ανάγκης για οργάνωση στην πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης.


Σ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ