Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΖΑΡΙΚΟΦ
Διακόσια εκατομμύρια άνεργοι

Συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, Ιούνης 2003
Συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, Ιούνης 2003
Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση και οι κοινωνικές συνέπειές της προκαλούν σοβαρή ανησυχία, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Αλεξάντρ Ζάρικοφ, γενικός γραμματέας της ΠΣΟ. Τα κολοσσιαία νούμερα ανεργίας και υποαπασχόλησης επιδεινώνονται περαιτέρω από αυτό που περιγράφεται ως «αποκατάσταση ανέργων». Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας που καταγράφτηκαν ποτέ στον κόσμο, σχεδόν 200 εκατομμύρια, σημειώθηκαν το έτος 2003.

Οι μισοί άνεργοι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι νέοι ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, ο αριθμός της άνεργης νεολαίας έχει «πετάξει στα ύψη παγκοσμίως, σε περίπου 88 εκατομμύρια». Ενώ ένας μεγάλος αριθμός νέων, που έχουν κάποιο είδος εργασίας, απασχολείται, με κάτω του μετρίου αμοιβές και όρους, στην άτυπη οικονομία.

Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα δράση των συνδικάτων, σημειώνει ότι έχουν «υπάρξει μαζικοί συνδικαλιστικοί αγώνες, συμπεριλαμβανομένων γενικών απεργιών και μαζικών διαδηλώσεων σε διάφορες χώρες ενάντια στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της, κυρίως, την ανεργία, την ένδεια και την εξαχρείωση».

Σχετικά με τις δραστηριότητες αλληλεγγύης που έχει αναπτύξει η ΠΣΟ, ο Αλεξάντρ Ζάρικοφ επισημαίνει ότι η ΠΣΟ και τα συνδικάτα σε αυτή έχουν κινητοποιήσει μια παγκόσμια εκστρατεία, «για να αντιταχθούν και να καταδικάσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπους που εντείνουν περαιτέρω τον παράνομο αποκλεισμό» και παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας. Για να προσθέσει ότι οι πολιτικές αυτές δε θα επιτύχουν «να κάνουν τους Κουβανούς να υποκύψουν, επειδή οι λαοί του κόσμου είναι μαζί τους...». Επίσης, η ΠΣΟ και τα μέλη της «εξέφρασαν ενεργά την αλληλεγγύη τους με τους εργαζόμενους και το λαό του Ιράκ», με στόχο να μπει τέλος στην αμερικάνικη επιθετικότητα και τον πόλεμο που σκότωσε χιλιάδες, να τερματιστεί η κατοχή και να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ακόμα η ΠΣΟ καταδίκασε έντονα την απάνθρωπη καταστολή από «τις βρετανικές δυνάμεις κατοχής και τις ΗΠΑ», που είναι υπεύθυνες για τις φυλακές Abugrave και για άλλες φυλακές στο Ιράκ. Αυτές οι πράξεις καταστολής αποτελούν «ωμές παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης, της παγκόσμιας διακήρυξης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλων των ανθρώπινων νόμων και αξιών». Εξάλλου, ο Αλεξάντρ Ζάρικοφ αναφέρθηκε στις διάφορες ενέργειες αλληλεγγύης της ΠΣΟ με τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και το λαό της Παλαιστίνης, και στις ενέργειες καταδίκης της παρέμβασης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, της Συρίας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ