ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Οχι» στην υποβάθμιση των σπουδών

Πορεία χτες από τα Προπύλαια στο υπουργείο Παιδείας

Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των φοιτητών - σπουδαστών στο κέντρο της Αθήνας
Μια πρώτη αγωνιστική απάντηση στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή μέχρι τις 5 Δεκέμβρη, έδωσαν χτες φοιτητές και σπουδαστές της Αθήνας με συγκέντρωση το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν με αποφάσεις των συλλόγων: Φυσικού, Γεωλογικού, Παντείου, Φιλοσοφικής, ΤΕΜΕΦΕ (Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Πολυτεχνείου), ΣΔΟ (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας) και ΣΤΕΦ (Τεχνολογικών Εφαρμογών) του ΤΕΙ Πειραιά, ΣΓΤΚΣ (Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών), του ΤΕΙ Αθήνας καθώς και Ηλεκτρολόγων, Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών (Πολυτεχνείου) και του Βιολογικού.

Στα αγωνιστικά πλαίσια και στις αποφάσεις τους οι φοιτητές τονίζουν ότι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και οι κατευθύνσεις της ΕΕ (αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου) οδηγούν τα ιδρύματα στην ιδιωτικοποίηση, υποβαθμίζουν τις σπουδές τους (τις σπάνε σε δυο κύκλους) και την εργασιακή τους προοπτική, ενώ εισάγουν στη θέση της ολοκληρωμένης επιστημονικής εκπαίδευσης μια σειρά ληξιπρόθεσμες καταρτίσεις.

Απέναντι σ' αυτά αντιτάχθηκαν με τη χτεσινή τους κινητοποίηση απαιτώντας δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς διαχωρισμό σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και κατηγοριοποίηση σχολών και ιδρυμάτων, επιστημονική ειδίκευση μέσα στο πτυχίο και μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, δωρεάν σίτιση, στέγαση και συγγράμματα, αύξηση της χρηματοδότησης στο 15% του προϋπολογισμού και ένταξη των κονδυλίων του ΕΠΕΑΕΚ σε αυτόν, κρατικά χρηματοδοτούμενη έρευνα προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.

Η πορεία κατευθύνθηκε από τις οδούς Πεσματζόγλου και Σταδίου προς το υπουργείο Παιδείας ενώ στο Σύνταγμα «συναντήθηκε» με διαδηλωτές του ΕΚΑΒ που τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα κι εκείνοι ανταπάντησαν: «φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά». Αφού έφτασαν στη Μητροπόλεως κι αντίκρισαν το «γνωστό σκηνικό» με τις αστυνομικές δυνάμεις, δήλωσαν: «αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι της ΟΝΕ και της ολιγαρχίας». Αντιπροσωπεία τους έδωσε τις αποφάσεις των συλλόγων στο υπουργείο, όπου δεν υπήρχε κανείς από την πολιτική ηγεσία για να τους συναντήσει.

«Ο σημερινός μας αγώνας θα βρει συνέχεια στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Η επόμενη κινητοποίησή μας θα είναι η αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη», δήλωσαν πριν αποχωρήσουν και κάλεσαν και τους υπόλοιπους συλλόγους σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και πανελλαδική συνάντηση συντονισμού το Σάββατο 15/11 στο Πολυτεχνείο.

Στη Θεσσαλονίκη

Επίσης οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης κατέβηκαν χτες στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και στην προωθούμενη από την κυβέρνηση και την ΕΕ ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φοιτητές όλων των σχολών του ΑΠΘ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΚΣ και με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων συμμετείχαν στην πορεία, που κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ούτε ένα ευρώ απ' τις τσέπες μας - δημόσια δωρεάν Παιδεία»(2011-03-10 00:00:00.0)
Δυναμικά συνεχίζουν οι φοιτητές(2001-05-26 00:00:00.0)
Αγωνιστικά σε όλη τη χώρα(2001-03-23 00:00:00.0)
Πορεύονται αγωνιστικά για όσα τους ανήκουν(2000-11-15 00:00:00.0)
Μαζικά στο δρόμο του αγώνα(2000-11-14 00:00:00.0)
Παλεύουν για το δικαίωμα στη μόρφωση(2000-10-26 00:00:00.0)