Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αγωνιστικά σε όλη τη χώρα

Μια μέρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, δυναμικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις

Σταθερά στο δρόμο του αγώνα ενάντια στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης πορεύονται οι φοιτητές, που διαδήλωσαν για άλλη μια φορά χτες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κέρκυρα και στη Ρόδο απαιτώντας ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ουσιαστική μόρφωση και δουλιά για όλους.

Οι φοιτητές της Αθήνας ξεκίνησαν γύρω στη 1 το μεσημέρι από τα Προπύλαια για το υπουργείο Παιδείας. Μαζί τους ήταν και σπουδαστές των ΤΕΙ, που με το πανό των Επιτροπών Αγώνα από τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά δήλωσαν: «Πάρε πίσω το νομοσχέδιο της ντροπής, απαιτούμε ενιαία ανώτατη εκπαίδευση». Είχαν δε την τιμητική τους μπαίνοντας στην κεφαλή της πορείας μαζί με το Σύλλογο της ΑΣΟΕΕ, ενώ ακολουθούσαν η Πάντειος, το ΤΕΜΦΕ κι οι υπόλοιποι σύλλογοι του Πολυτεχνείου. «Οχι στης Μπολόνια τις εντολές, ανώτατη εκπαίδευση ζητούν οι φοιτητές», ήταν ένα από τα συνθήματα που έδωσε το στίγμα και της χτεσινής μαχητικής διαδήλωσης, που ήταν ακόμα πιο μαζική από την προηγούμενη πορεία των φοιτητών.

Φοιτητές και σπουδαστές έφτασαν στο υπουργείο Παιδείας, που για άλλη μια φορά ήταν ζωσμένο από αστυνομικές δυνάμεις και δε βρέθηκε κανένας για να τους συναντήσει και να παραλάβει τα αγωνιστικά τους ψηφίσματα. Η διαδήλωσή τους όμως δε σταμάτησε εκεί. Συνέχισαν μέχρι τη Βουλή, όπου και παρέμειναν για λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα και καταγγέλλοντας, παράλληλα με το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, τα τρομονομοθετήματα της κυβέρνησης και το νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Το μήνυμά τους ήταν ξεκάθαρο: «Δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε τον αγώνα».

Στη Θεσσαλονίκη πολλοί φοιτητές με αποφάσεις συλλόγων του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ πορεύτηκαν χτες μετά το μεσημέρι από το Πανεπιστήμιο μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στη διάρκεια της μαχητικής τους εκδήλωσης οι φοιτητές και φοιτήτριες του πανεπιστημίου απαίτησαν την αναβάθμιση των σπουδών καθώς και δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν αναφέρονταν στους κοινούς αγώνες εργατών, αγροτών και νεολαίας, στην πρόσβαση όλου του λαού στο εκπαιδευτικό σύστημα και γενικότερα στη μόρφωση, ενώ επαναλαμβανόταν η διεκδίκηση για πτυχία που δε θα είναι διαβατήρια για την ανεργία.

Η χτεσινή κινητοποίηση των φοιτητών στην Πάτρα, που ήταν επίσης σημαντικά μαζικότερη από την προηγούμενη, ξεκίνησε από την πλατεία Ολγας γύρω στις 7.30 το απόγευμα και ενώθηκε με την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των αγωνιστών της πόλης.

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ήταν η χτεσινή απάντηση των φοιτητών της Κέρκυρας. Οι φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα των Συλλόγων Ιστορίας και Μουσικών Σπουδών, συγκεντρώθηκαν στη νομαρχία γύρω στις 12 το μεσημέρι και έδωσαν τη δική τους υπόσχεση αντίστασης στα σχέδια υλοποίησης της Μπολόνια και υποβάθμισης της ανώτατης παιδείας.

Στη Ρόδο αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στη Διακήρυξη της Μπολόνια και στο νομοσχέδιο υποβάθμισης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, είχαν πάρει και τα τρία πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στο νησί (Μεσογειακών Σπουδών, Δασκάλων και Νηπιαγωγών). Ξεκίνησαν την πορεία τους από το πανεπιστήμιο στις 12.30 το μεσημέρι και κατέληξαν στη νομαρχία. Μάλιστα είχαν και συνάντηση με το νομάρχη, ο οποίος συμφώνησε με τη θέση τους ενάντια στην Μπολόνια.

  • Οι σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ στην Πρέβεζα κατεβαίνουν στο δρόμο με τη σειρά τους τη Δευτέρα το πρωί και μαζί τους θα έχουν τους έκτακτους καθηγητές του ιδρύματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ