Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Αγωνίζονται «μέχρι τελικής πτώσης»

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα «μέχρι τελικής πτώσης» είναι οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, που καταφέρει «σοβαρό πλήγμα στην ανώτατη εκπαίδευση», όπως είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των πρυτάνεων ο Θ. Ξανθόπουλος, πρύτανης του ΕΜΠ.

Συγκεκριμένα οι πρυτάνεις έχουν εξαγγείλει τριήμερο κλείσιμο των πανεπιστημίων μετά τις φοιτητικές εκλογές, στις 2, 3 και 4 Απρίλη, οδηγούνται δε και σε κλείσιμο των ιδρυμάτων επ' αόριστον, ενώ δήλωσαν ότι θα αξιοποιήσουν όλες τις μορφές, κινητοποιήσεις και νομικά μέσα, για να μην περάσει η υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Θ. Ξανθόπουλος παρουσίασε την πρόταση στην οποία κατέληξαν οι πρυτάνεις στην τελευταία τους σύνοδο, το να ενταχτούν δηλαδή όλα τα ΤΕΙ στα υπάρχοντα πανεπιστήμια. Χαρακτήρισε μάλιστα αυτή την πρόταση γενναία, ολοκληρωμένη και ουσιαστική, λέγοντας ότι «λύνει το πρόβλημα της παιδείας για τα επόμενα πενήντα χρόνια». Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Α. Καραμάνος, πρόσθεσε χτες ότι οι αποφάσεις των πρυτάνεων για αποφασιστικές κινητοποιήσεις είναι ομόφωνες και για το θέμα της αξιολόγησης σημείωσε ότι «αξιολογήσεις εκ των υστέρων είναι αξιολογήσεις μαϊμού».

Επίσης, μοιράστηκε ανοιχτή επιστολή της συγκλήτου του ΕΜΠ η οποία «δεν αποδέχεται τη χάρτα της Μπολόνια και δε συμφωνεί η πανεπιστημιακή παιδεία να καθηλωθεί» στα όρια μιας «βραχυχρόνιας τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης, ευέλικτων απασχολήσιμων υποεπιστημόνων και υποτεχνικών», χάριν των συμφερόντων του «ανηλεούς ανταγωνισμού» και «της αμεσότερης δυνατής μεγιστοποίησης των κερδών των αγορών».

Αμέσως μετά τη συνέντευξη, πρυτάνεις, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των ενώσεων μηχανικών, ξεκίνησαν από τα Προπύλαια πορεία προς τη Βουλή όπου και κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

  • Με απόφασή της η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να κρατά κλειστό το Πανεπιστήμιο, χτες και σήμερα, ενώ για το επόμενο διάστημα φαίνεται διατεθειμένη να συντονιστεί με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια.
Η απάντηση του υπουργείου

Σε επιχείρηση ανασκευής των αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο επιδίδεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προσπαθώντας να διαστρεβλώσει και να διαβάλει την επιχειρηματολογία της πανεπιστημιακής κοινότητας πρυτάνεων και φοιτητών. Ετσι ο υπουργός έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί δε θα γίνουν «γιατί δεν έχουν καμία νομιμοποιητική βάση αφού όλα όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δε θίγουν και δεν αφορούν τα Πανεπιστήμια». Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένει ιδιαίτερα στο ζήτημα της ισοτιμίας των πτυχίων των ΤΕΙ πριν και μετά το εγχείρημα και στο ότι δεν αλλάζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, για να αποδείξει όμως τελικά ότι με το νομοσχέδιο δεν επέρχεται καμία ουσιαστική αλλαγή στο καθεστώς των ΤΕΙ. Και φυσικά δεν παραλείπει ο υπουργός Παιδείας να διατυπώσει το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την τύχη των πτυχιούχων των ΤΕΙ που δε θα αναγνωρίζονται στην ΕΕ, αποκαλύπτοντας και τον πραγματικό εμπνευστή της φραστικής αναβάθμισης των ΤΕΙ στο πλαίσιο της «κινητικότητας» και της συνθήκης της Μπολόνια για ενιαίο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ