Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το εξεταστικό

ΚΚΕ: Οι όποιες ρυθμίσεις δε διαφοροποιούν την ουσία της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στη Βουλή - με την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο ρυθμίζονται σειρά θεμάτων που αφορούν στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (τρόπος διαμόρφωσης βαθμού, υπολογισμός βαθμών μαθημάτων, πρόσβαση κατόχων απολυτήριου Λυκείου κλπ). Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Χουρμουζιάδης, σημείωσε ότι επιμέρους ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιουργεί στην εκπαίδευση η κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας τη ριζική διαφοροποίηση του ΚΚΕ στο θέμα της παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «στροφή στη γνώση και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών» και για ανάγκη «αλλαγής της νοοτροπίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», προκειμένου να ενισχυθεί η διά βίου εκπαίδευση.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης αναφορικά με την επιμονή του υπουργείου Παιδείας ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα θα βρει την ισορροπία και την αντιστοιχία του με τις κοινωνικές ανάγκες της χώρας», τόνισε ότι «ούτε και αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα βγει από το αδιέξοδο που την οδηγούν οι αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις της "μεταρρύθμισης"». Αναφερόμενος στις κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης έκανε λόγο για «μια πολιτική θεμελιωμένη ουσιαστικά στη νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική αντίληψη της ταχύρυθμης επαγγελματικής εκπαίδευσης, που σκέφτεται μόνο την αγορά και μάλιστα την ελεύθερη αγορά. Σκέφτεται επομένως μια κοινωνία που μέσα στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν αντανακλάται ως ένα σύνολο αναγκών συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά ως ένα λογιστικό άθροισμα κεφαλαίων που πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν». Τόνισε τέλος ότι στο νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζονται δυο κυρίαρχα προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «η επιμόρφωση των καθηγητών και η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων».

Από την πλευρά της ΝΔ οι βουλευτές του κόμματος άσκησαν τη συνήθη κριτική προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ελλιπείς και απαρχαιωμένες αλλαγές», ενώ επανέφεραν το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, μιλώντας για «αγκυλώσεις του παρελθόντος» που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ