Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μαζικά στο δρόμο του αγώνα

Αύριο, στις 11 πμ, στα Προπύλαια το παμφοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στις 11 αύριο το πρωί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το ραντεβού για το μεγάλο παμφοιτητικό συλλαλητήριο που θα καταδικάσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και γενικά την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Το συλλαλητήριο διοργανώνεται από 16 φοιτητικούς συλλόγους που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις στις Γενικές τους Συνελεύσεις. Και συγκεκριμένα τους συλλόγους: Φιλοσοφικής,Οικονομικού,Οδοντιατρικής,Παντείου,Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ - Νηπιαγωγοί),Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ - Δάσκαλοι),Μαθηματικού, Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) κι ακόμα οι σύλλογοι: ΑΣΟΕΕ, Βιολογικού, Φυσικού, ΤΕΜΦΕ, Ηλεκτρολόγων, Ιατρικής, Μηχανολόγων, Χημικών - Μηχανικών.

Οι σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις να κλείσουν αύριο τις σχολές τους μέχρι αργά το μεσημέρι για να διευκολύνουν τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών και αφού κάνουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση για το συντονισμό της παραπέρα δράσης τους στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Ολες τις προηγούμενες μέρες οι φοιτητές προπαγάνδιζαν στις σχολές τους το συλλαλητήριο με διάφορους τρόπους και καλούσαν σε μαζική συμμετοχή σ' αυτό. Ο Δημήτρης Μανιάτης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου, μεταφέροντας αυτή την εμπειρία εξηγεί: «Βγάλαμε "αφισετάκι" που καλεί τους φοιτητές στο συλλαλητήριο και γεμίσαμε όλη τη σχολή. Παράλληλα, μοιράζουμε το πλαίσιο της απόφασης και καλούμε τον κόσμο μαζικά στα Προπύλαια. Από τις συζητήσεις με τους φοιτητές διαπιστώνουμε ότι έχουν μια ιδιαίτερη ανησυχία για το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Γιατί είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά, όχι μόνο τους μεταπτυχιακούς, αλλά όλους τους φοιτητές το επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών και το πτυχίο που θα παίρνουμε». Ακόμα, ο Δ. Μανιάτης σημειώνει ότι το συλλαλητήριο συνδέεται άμεσα με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου και αυτό δίνει περισσότερο ενθουσιασμό στους φοιτητές για να συμμετάσχουν. Εξάλλου, μετά το συλλαλητήριο ανανεώνουν το ραντεβού τους για το χώρο του Πολυτεχνείου, όπου οργανώνεται ο γιορτασμός.

Εκτός από το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα κι αυτού για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, τα πλαίσια των φοιτητικών συλλόγων απαιτούν την απόσυρση της Οδηγίας 89/48 και του νομοσχεδίου για τις ιατρικές σχολές και υπογραμμίζουν ότι αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση του πτυχίου και των προπτυχιακών σπουδών, στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, στην κατηγοριοποίηση των σχολών, στην ένταση των ταξικών φραγμών και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Ετσι βγαίνουν στο δρόμο για δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, ενίσχυση των προπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στο πτυχίο και μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, αύξηση των δαπανών στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ