Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρίας

Συνάντηση των Τμημάτων Παιδείας του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ 

Πολύτιμη εμπειρία αντάλλαξαν οι εκπρόσωποι του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ και του αντίστοιχου Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ. Στη συνάντηση που έγινε το περασμένο Σάββατο στην έδρα του ΚΚΕ στον Περισσό και συμμετείχαν ο υπεύθυνος του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, η υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελ. Μηλιαρονικολάκη, και η Ρ. Νικολαΐδου, μέλος του Τμήματος Παιδείας, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην παιδεία στην Ελλάδα καθώς και στην Κύπρο, όπου, στην προοπτική της ένταξής της στην ΕΕ, επιχειρείται σταδιακά μία αντιδραστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, η Ε. Μηλιαρονικολάκη αναφέρθηκε στη βασική στόχευση που ήρθε να υπηρετήσει η μεταρρύθμιση για στροφή των παιδιών στην κατάρτιση και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα του μαθητικού κινήματος αλλά και στις αλλαγές που προοιωνίζονται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου με μοχλό την κοινοτική χρηματοδότηση προωθείται η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στην Κύπρο για αλλαγές στην εκπαίδευση στην κατεύθυνση της καθιέρωσης του «ενιαίου λυκείου», τις οποίες τόσο λόγω των συσχετισμών δύναμης στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου αλλά και του γεγονότος ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία επιβάλλει αυτές τις αλλαγές, η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει σταδιακά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα της κατάρτισης, η οποία και στην Κύπρο προωθείται σε βάρος της γενικής παιδείας, αλλά και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, καθώς στην Κύπρο, στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ιδιωτική παιδεία προϋπήρξε της δημόσιας. Από την εμπειρία που μετέφερε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ φάνηκε μία προσπάθεια να επικρατήσουν ουσιαστικά τα ιδιωτικά τριτοβάθμια ιδρύματα μέσα από την αξιολόγηση και να αναγνωριστούν οι τίτλοι που παρέχουν. Ανάμεσα σε άλλα, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ επισήμανε τη σημασία της εμπειρίας από το κίνημα της παιδείας στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ