Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Δε θα βουλιάξουν τα όνειρά μας»

  Πλούσια η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά

Μια πλούσια συζήτηση με ανταλλαγή εμπειριών, προβληματισμών, ανησυχιών και συζήτηση πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση των δύο Συντονιστικών.

Οι μαθητές κατήγγειλαν το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού που επικρατεί στα σχολεία τους, αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα. Αποβολές από τα μαθήματα, απειλές, εισαγγελείς και αστυνομία, δίκες και όλα αυτά, γιατί αγωνίζονται και γι' αυτό «μας θεωρούν εγκληματίες». Μάλιστα, μια ακόμα μέθοδο που χρησιμοποιούν οι διευθυντές στα σχολεία είναι να τους τάζουν διήμερες και τριήμερες εκδρομές, με αντάλλαγμα να μην αντιδρούν και κινητοποιούνται! Καταδίκασαν, επίσης, τη στάση διευθυντών στα σχολεία που θέλουν να υποβαθμίσουν τα 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια και αναβάλλουν συνέχεια την πραγματοποίησή τους και αυτό γιατί «δε θέλουν συνδικαλισμό στα σχολεία».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από πολλούς μαθητές στο θέμα ελεύθερος χρόνος, που τόσο πολύ απασχολεί τους μαθητές και αυτό γιατί ενώ είναι 15 και 16 χρονών, έχουν εγκλωβιστεί στο γνωστό πλέον τρίπτυχο γι' αυτός σχολείο - φροντιστήριο - σπίτι. Ετσι, όπως είπαν, αναγκάζονται να σταματήσουν κάθε είδους εξωσχολική δραστηριότητα ή ακόμα να πάνε μια βόλτα με τους φίλους τους, όχι γιατί δε θέλουν, αλλά γιατί είτε δεν προλαβαίνουν είτε γιατί δεν έχουν χρήματα για να ασχοληθούν με κάτι άλλο.

Οι μαθητές που φοιτούν στα ΤΕΕ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σ' αυτά. Χαρακτηριστικά τα λόγια μιας μαθήτριας από ΤΕΕ της Ηλιούπολης: «Θέλουν να παρουσιάσουν τα ΤΕΕ σαν κολέγια και όχι σαν σχολές μαθητείας, που είναι. Πώς γίνεται όμως στα "κολέγια" αυτά να μην έχουμε βιβλία, καθηγητές, εργαστήρια;». Σ' αυτό έρχονται να προστεθούν τα λόγια ενός ακόμα μαθητή, που είπε ότι «μας πετούν από το λύκειο και μας στέλνουν στα ΤΕΕ. Στη συνέχεια μας πετούν και απ' αυτά, αφού μειώνουν τα τμήματα, καταργούν ειδικότητες. Πού θα πάμε τελικά εμείς;».

Στα μηνύματα, αλλά και την επικαιρότητα των συνθημάτων που ακούστηκαν πριν 27 χρόνια κατά την εξέγερση στο Πολυτεχνείο αναφέρθηκαν οι μαθητές, επισημαίνοντας ότι το σύνθημα «ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία» είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρο. Ετσι, ο αγώνας σήμερα, όπως τονίστηκε, «δεν είναι μια λέξη εύκολη», αλλά ούτε και θα επιτρέψουν «να "βουλιάξουν" τα όνειρά μας, όπως βουλιάζουν τα καράβια τους στον Πειραιά».

Πάντως όπως επισημάνθηκε από πολλούς μαθητές θα ήθελαν ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου να επισκεφτεί και τα δικά τους σχολεία, όπως στο Περιστέρι, στον Πειραιά, όχι για να παίξει μπάσκετ όπως συνηθίζει, αλλά για να του τα «σύρουν» και να δει πια είναι η πραγματική κατάσταση στα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ