Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 17ης ΝΟΕΜΒΡΗ
Επίκαιρα τα οράματα της εξέγερσης
  • Κάλεσμα για μαζικό και ενωτικό γιορτασμό απευθύνει η Επιτροπή με διακήρυξή της 
  • Την  Παρασκευή 17 του Νοέμβρη στις 4 μ.μ. η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του Νοέμβρη 1973 αποτελείται από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, Φοιτητικές Παρατάξεις της ΕΦΕΕ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας και τη ΔΟΕ και κατέληξε στο εξής πρόγραμμα του τριήμερου γιορτασμού: Το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων θα είναι ανοιχτό για το κοινό τις δυο πρώτες μέρες του γιορτασμού, αύριο 15/11 και μεθαύριο 16/11, από το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, οπότε και θα κλείνουν οι πόρτες. Την Παρασκευή, οι πόρτες θα κλείσουν με την έναρξη της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας στην αμερικανική πρεσβεία, δηλαδή στις 4 μ.μ.

(Επίσης στη διάρκεια του γιορτασμού θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου).

Στο κείμενο διακήρυξής της η Επιτροπή Γιορτασμού διαπιστώνει ότι οι αγώνες και τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μένουν ανεκπλήρωτα, σημειώνοντας:

«Οι δυνάμεις της ασύδοτης αγοράς και της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας διευρύνουν συνεχώς το χάσμα μεταξύ της φτώχειας, που μαστίζει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού, και της προκλητικής "χλίδας" των εχόντων και κατεχόντων. Η ανεργία έχει καταστεί κοινωνική μάστιγα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων με θυσίες και αίμα ακυρώνονται στο όνομα του λεγόμενου εκσυγχρονισμού. Η παιδεία έχει υποβαθμιστεί και απορυθμιστεί σε όλα τα επίπεδα με τις διατυμπανιζόμενες μεταρρυθμίσεις και τους κυοφορούμενους νόμους να αλλοιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της.

Η βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων", με εκτελεστικό της όργανο το ΝΑΤΟ, σκορπίζει τον όλεθρο με ακήρυκτους εγκληματικούς πολέμους στα Βαλκάνια και με συμμετοχή της χώρας μας, προετοιμάζει λύση συνομοσπονδίας της Κύπρου, απειλεί κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αρνείται στον παλαιστινιακό λαό να έχει ελεύθερη πατρίδα.

Οι αγώνες και τα οράματα της εξέγερσης του Νοέμβρη, οι θυσίες και τα θύματα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία-εθνική ανεξαρτησία παραμένουν επίκαιρα και σήμερα γιατί δε δικαιώθηκαν. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι δίνουν βροντερό "παρών" και αγωνίζονται για να αποτρέψουν τις συνέπειες που υφίσταται η πατρίδα μας στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε εγκλήματα πολέμου και καταπατήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων λαών και χωρών που αντιστέκονται στη νέα ολιγαρχία, ενάντια στην ανεργία, στην εξαθλίωση, στην υποβάθμιση της παιδείας, στον ευτελισμό των αξιών, στην κοινωνική περιθωριοποίηση».

Η Επιτροπή καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, το λαό της Αθήνας:

  • Να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, σύμβολο της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης πραγμάτων»
  • Να συμβάλουν ώστε ο φετινός γιορτασμός να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλιάς
  • Να υπερασπίσουν έμπρακτα τη μορφή, το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της αγωνιστικής γιορτής μνήμης του Πολυτεχνείου, όπως αυτά προσδιορίστηκαν και κληρονομήθηκαν από τα οράματα και τα αιματόβρεχτα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973.

Τέλος, απευθύνει έκκληση στα ΜΜΕ και την ΕΣΗΕΑ, όπως υπογραμμίζει, «στο όνομα της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης και της εθνικής αναγκαιότητας να παραμείνει ζωντανή, αγωνιστική η ιστορική μνήμη. Να αποτελέσουν κύριο παράγοντα αποτροπής του έργου των σκοτεινών δυνάμεων, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να αμαυρώσουν και να ακυρώσουν το χώρο και τα οράματα εκείνου του αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ