Associated Press |
Παράλληλα, ισραηλινές πηγές χαρακτήριζαν το σχέδιο καταστροφής εποικισμών μάλλον ως «τμήμα του σχεδίου μονομερούς διαχωρισμού», παρά ουσιαστική παραχώρηση προς τους Παλαιστίνιους.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Σαρόν κάνει κινήσεις με σημασία στη μεσανατολική σκακιέρα. Δύο χτεσινές ειδήσεις, αν και επισήμως δεν επιβεβαιώνονταν, καταδεικνύουν την έντονη κινητικότητα σε δύο μέτωπα: Την «προσέγγιση» Ισραήλ - Λιβύης, που επιδίωκε ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Τρίπολη, και τη φημολογούμενη «συμφωνία» Ισραήλ -Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γκάρντιαν, για την παροχή ύδατος από την τελευταία στο Ισραήλ. Η υπογραφή συμφωνίας διαψεύστηκε από την Αγκυρα, όχι όμως η πρόθεση σύναψής της. Ομοίως, οι επαφές διαψεύστηκαν από την Τρίπολη, όχι όμως πολύ πειστικά.
Κατά τα λοιπά, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Νάμπιλ Σάαθ σε επίσκεψή του στο Βερολίνο κάλεσε την Ευρώπη «να ασκήσει πιέσεις» στην κυβέρνηση του Ισραήλ, για να σταματήσει η κατασκευή του «Τείχους του Αίσχους», και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός». Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα, αν και θα πρέπει να αναμένεται στη συνέχεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του Σάαθ - που περιλαμβάνει στάση και στο Δουβλίνο, που ανέλαβε την κυλιόμενη εξάμηνη προεδρία - αρκετή σχετική κενολογία.
Στο εσωτερικό του Ισραήλ, η πολιτική επικαιρότητα «μοιράζεται» ανάμεσα στη σκανδαλολογία για το γιο του Σαρόν, Ομρι, που βάσει νέων κασετών που δόθηκαν στη δημοσιότητα εμπλέκεται στο «σκάνδαλο» πολιτικής χρηματοδότησης στο Λικούντ, και στην έγκριση, από την Κνέσετ, την Ισραηλινή Βουλή, του νέου ασφαλιστικού, που αυξάνει τα συνταξιοδοτικά όρια στα 67 χρόνια ηλικίας για τους άνδρες και στα 62 για τις γυναίκες...