Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Δοκιμή» εισβολής στη Γάζα;

«Θα γίνει παλαιστινιακό κράτος», δηλώνει ο Αριέλ Σαρόν, συγχαίροντας τον ισραηλινό στρατό «για τις προσπάθειες πάταξης της τρομοκρατίας»

Ο λόγος πάλι στα τανκς...

Associated Press

Ο λόγος πάλι στα τανκς...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Στα χέρια του ισραηλινού στρατού βρίσκεται από χθες ο Μοχάμεντ Ναϊφέχ, μέλος της «Φατάχ», που, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, είναι ο εγκέφαλος της ένοπλης επίθεσης της Κυριακής εναντίον Κιμπούτζ, στο βόρειο Ισραήλ. Υπό κατοχή παρέμενε η πόλη της Νάμπλους, ενώ ο ισραηλινός στρατός προχώρησε, χθες, στη μεγαλύτερη εισβολή του στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον για την τελευταία διετία. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε «τις προσπάθειες των Ισραηλινών στρατιωτών» και εκτίμησε ότι «μόλις παταχθεί η τρομοκρατία θα καταστεί δυνατή μια πολιτική διευθέτηση».

Το σπίτι του Ναϊφέχ, στο χωριό Σχουάικε κοντά στην Τουλκαρέμ, περικύκλωσε, νωρίς χθες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός με ισχυρότατες δυνάμεις, ζητώντας από τον Παλαιστίνιο να παραδοθεί. Μετά από αρκετές ώρες, και τη διαμεσολάβηση ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο Ναϊφέχ παραδόθηκε με τη διαβεβαίωση ότι «μόνον έτσι δε θα τον σκοτώσουν». Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Ναϊφέχ σχεδίασε την επίθεση στο Κιμπούτζ Μέρτζερ.

Ασύλληπτος παραμένει, πάντως, ο 19χρονος Σιρχάν Σιρχάν, που σύμφωνα, πάντα, με τον ισραηλινό στρατό, είναι ο δράστης της επίθεσης και συνδέεται με τις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Η οργάνωση εξέδωσε, χθες, ανακοίνωση, που προτείνει τερματισμό των επιθέσεων εντός Ισραήλ σε περίπτωση που αποσυρθούν πλήρως τα ισραηλινά στρατεύματα από τις παλαιστινιακές πόλεις.

Δεκαεξάχρονος Παλαιστίνιος τραυματίας απο ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Δεκαεξάχρονος Παλαιστίνιος τραυματίας απο ισραηλινές σφαίρες
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός διατηρούσε υπό πλήρη κατοχή την Νάμπλους και προκαλούσε σοβαρές καταστροφές στα σπίτια του ιστορικού της κέντρου, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες από σπίτι σε σπίτι χωρίς να εκτεθεί σε κινδύνους. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, χθες, σκοτώθηκε ένας 17χρονος από ισραηλινά πυρά, ο οποίος λιθοβολούσε μαζί με συνομηλίκους του τα κατοχικά τανκς.

Ταυτοχρόνως, η μεγαλύτερη ισραηλινή εισβολή στην πόλη της Γάζας, την τελευταία διετία, βρισκόταν σε εξέλιξη, με επίκεντρο τη συνοικία αλ Σάμπρα. Τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα υπό την κάλυψη ελικοπτέρων έφθασαν μόλις 200 μέτρα από το σπίτι του θρησκευτικού ηγέτη της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, και προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις, ανάμεσα στους οποίους και 4 μελών της οικογένειας Μεκντιάν, εκ των οποίων οι δύο είναι μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Τέλος, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν, χθες, στην κηδεία ενός δίχρονου αγοριού στον καταυλισμό της Ράφα, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά λίγες ώρες νωρίτερα, ενώ η μητέρα, που προσπαθούσε να το φυγαδεύσει, τραυματίστηκε σοβαρά.

«Εύγε» του Σαρόν στο στρατό

Τις προσπάθειες του ισραηλινού στρατού «να πατάξει την τρομοκρατική υποδομή χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στους αμάχους» εξήρε, χθες, ο Αριέλ Σαρόν, επισκεπτόμενος βάση του ισραηλινού στρατού κοντά στην Τουλκαρέμ. Ο Σαρόν υποστήριξε ότι όταν παταχθεί η τρομοκρατία θα ανοίξει ο δρόμος για την οριστική διπλωματική διευθέτηση. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται αμέσως μετά την παραδοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ότι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι δεδομένη, στο μέλλον, καθώς «ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις».


Associated Press

Επίσης, απαντώντας στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για απέλαση του Γιάσερ Αραφάτ, ο Σαρόν τόνισε ότι «προς το παρόν δεσμεύεται από τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει στις ΗΠΑ ότι θα δείξει αυτοσυγκράτηση», ενώ επικαλέστηκε και τις συμβουλές των αρμόδιων συνεργατών του, που υποστηρίζουν ότι «δε συμφέρει τώρα το Ισραήλ να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση». Παρ' όλα αυτά, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση B' Tselem κατήγγειλε, χθες, ότι ο ισραηλινός στρατός, όχι μόνο δεν προσέχει τους αμάχους, αλλά τους χρησιμοποιεί διαρκώς ως «ανθρώπινες ασπίδες» για να εισβάλει στις παλαιστινιακές πόλεις και να εκβιάζει τους Παλαιστινίους μαχητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ