Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Προετοιμασίες επιθεωρήσεων και «εμπλοκών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μία ημέρα μετά την αποδοχή «άνευ όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων» του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον ιρακινό αφοπλισμό από τη Βαγδάτη, ήδη η Ουάσιγκτον «ανακαλύπτει» ορισμένα σημεία, που «θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα» και προειδοποιεί, εκ νέου, ότι απαιτεί «πλήρη συμμόρφωση». Η διεθνής κοινότητα και οι αραβικές χώρες αποδέχτηκαν, μάλλον, με ανακούφιση την απόφαση της ιρακινής ηγεσίας, αν και ήταν εμφανής η ανησυχία, πολλών από αυτών, ότι δε θα βοηθήσει παρά μόνο σε χρονική αναβολή μιας στρατιωτικής επέμβασης.

«Η ιρακινή ηγεσία εκτίμησε ότι είναι καλύτερο να αποδεχτεί το ψήφισμα του ΟΗΕ, παρά την περί του αντιθέτου προτροπή του Κοινοβουλίου, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί έτσι απομακρύνεται, προς στιγμήν, η απειλή στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ και ολόκληρης της περιοχής και, δεύτερον, γιατί με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αποδείξουμε ότι το Ιράκ δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής». Αυτό δήλωνε, χθες, από τη Βαγδάτη, ο βουλευτής, Μοχάμεντ Μουτζαφάρ Αντχαμί, τη στιγμή που η εφημερίδα «Βαβέλ», ιδιοκτησίας του γιου του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι, εκτιμούσε ότι δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης. Στην ίδια εφημερίδα, επίσης, δημοσιεύτηκε, χθες, εκτενής επιστολή του Ουντάι, ο οποίος αφήνει αιχμές κατά αρκετών «δήθεν φίλων» χωρών και διπλωματών, καθώς «δε βοήθησαν αρκετά το Ιράκ, παρά τις ευνοϊκές οικονομικές συμφωνίες που τους προσέφερε η Βαγδάτη», κατονομάζοντας τη Ρωσία και την Κίνα.

Ετοιμασίες και νέες απειλές

Πυρετωδώς ετοιμάζονται προς αναχώρηση οι πρώτες ομάδες των επιθεωρητών. Θα μεταβούν την Κυριακή στη Λάρνακα, όπου θα εγκατασταθεί και το «αρχηγείο» τους καθόλη τη διάρκεια των ελέγχων, και τη Δευτέρα στη Βαγδάτη. Μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία και να αρχίσουν οι επιθεωρήσεις. Η ιρακινή ηγεσία οφείλει, με βάση το ψήφισμα 1441, μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, να δημοσιοποιήσει λεπτομερείς λίστες για τα οπλικά της συστήματα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, επανέλαβε, χθες, τις γνωστές προειδοποιήσεις, τονίζοντας ότι «οι επιθεωρητές θα πρέπει να μην εμποδιστούν σε καμία δραστηριότητά τους από το Ιράκ» και ότι «η ιρακινή ηγεσία έχει μόνο μία επιλογή, την απόλυτη συμμόρφωση». Οι δηλώσεις Πάουελ είχαν ως αφορμή τις πληροφορίες ότι, στην πολυσέλιδη επιστολή αποδοχής που παρέδωσε ο Ιρακινός πρέσβης στον ΟΗΕ, στον ΓΓ, η ιρακινή ηγεσία σημείωνε ότι θα αποστείλει και νέο έγγραφο, όπου θα αναφέρονται τα άρθρα του ψηφίσματος 1441, τα οποία θεωρεί ότι παραβιάζουν το «διεθνές δίκαιο». Αμερικανοί διπλωμάτες συμπέραιναν ότι η σημείωση αυτή εμπεριέχει το ενδεχόμενο η ιρακινή ηγεσία να προβάλλει σειρά «νομικών κωλυμάτων», εξού και οι δηλώσεις Πάουελ.

Ασκήσεις και συγκρατημένη ανακούφιση

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινής γνώμης η ιρακινή αποδοχή του ψηφίσματος 1441. Ο παραλήπτης της ιρακινής επιστολής ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εναρμονίστηκε στις δηλώσεις του με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Κλέλαν, ζητώντας «πράξεις και όχι λόγια». Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μίλησε για «πρώτο βήμα» και ζήτησε «αποτελεσματικές, γρήγορες και απρόσκοπτες επιθεωρήσεις». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Κονγκ Κουάν, επισημαίνει ότι με την επιστροφή των επιθεωρητών «το θέμα λύνεται πλέον στο πλαίσιο του ΟΗΕ». Ο Ιρανός ομόλογός του, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, κάλεσε την ιρακινή ηγεσία «να μη δώσει κανένα πρόσχημα στις ΗΠΑ», ενώ το Κατάρ ζήτησε από τους επιθεωρητές «να είναι ουδέτεροι και αντικειμενικοί».

Ο Δανός πρωθυπουργός, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, επανέλαβε ότι αντιτάσσεται σε αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του προτίμησε να απευθύνει άμεσο μήνυμα, μέσω ραδιοφώνου, προς τη Βαγδάτη, ζητώντας «πλήρη συμμόρφωση», προειδοποιώντας ότι «είναι στα χέρια του Σαντάμ η αποφυγή της στρατιωτικής βίας» και εκτιμώντας ότι το Ιράκ «με τον πλούσιο φυσικό του πλούτο θα έπρεπε να είναι ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βρετανο-ιρακινές σχέσεις θα ξαναγίνουν «εξαίρετες».

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Σύρος και ο Γάλλος Πρόεδρος, Μπάσαρ αλ Ασαντ και Ζακ Σιράκ, αντίστοιχα, εκτιμούσαν ότι «απομακρύνεται η απειλή του πολέμου», ενώ ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ζητούσε να σταματήσει πλέον η κουβέντα περί πολέμου. Τέλος, ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός, Μαναθίρ, προειδοποιούσε ότι «ανά πάσα στιγμή οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν αφορμή για στρατιωτικό πλήγμα, γεγονός που θα εξοργίσει περισσότερο τους μουσουλμάνους, και θα οξύνει τα φαινόμενα τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, πάντως, στο Κουβέιτ συνεχίζονται τα αμερικανικά στρατιωτικά γυμνάσια. Χθες, έγινε γενική δοκιμή για την αντιμετώπιση επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής, την οποία συντόνισε η 500μελής διεθνής δύναμη Τσέχων, Γερμανών και Αμερικανών που έχει αναλάβει το συντονισμό σ' αυτόν τον τομέα. Παράλληλα, οξύνονται οι έριδες στους κόλπους της ιρακινής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, που προσπαθεί υπό την αμερικανική αιγίδα να πραγματοποιήσει σύσκεψη, στις 22 Νοεμβρίου, για να καταλήξει σε κάποιο «μετα-Σαντάμ» κυβερνητικό σχήμα, προκαλώντας πονοκέφαλο στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ