ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πορεία για το δικαίωμα στο μπάρκο

Νέο αγωνιστικό ραντεβού για τις 26 Απρίλη του 2004

Παρασκευή 23 Απρίλη 2004

Οι ναυτεργάτες στην παράστασή τους στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
Δυναμική ήταν αρχή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν χτες οι άνεργοι ναυτεργάτες διεκδικώντας το δικαίωμά τους στο μπάρκο. Την πρωτοβουλία της οργάνωσης του αγώνα ανέλαβαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Την έναρξη του νέου γύρου κινητοποιήσεων σηματοδότησε η χτεσινή μαζική σύσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού τα δύο σωματεία στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών, όπου συμμετείχαν άνεργοι ναυτεργάτες όλων των κλάδων. Η αποφασιστικότητα και η αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών ήταν τέτοια, ώστε αμέσως μετά τη σύσκεψη με πορεία έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γ. Τούσσας και Ι. Μανουσογιαννάκης αντίστοιχα, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη.

Η απόφαση των ναυτεργατών, όπως αυτή καθορίστηκε από τη σύσκεψη, είναι η μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς να δίνεται σε καθημερινή βάση με συνεχείς παρεμβάσεις τόσο στο ΥΕΝ και στο ΓΕΝΕ όσο και σε άλλους αρμόδιους φορείς. Στα πλαίσια αυτά το επόμενο αγωνιστικό τους ραντεβού καθορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 26 Απρίλη 2004, ώρα 10 π.μ., στην ΠΕΜΕΝ, οπότε και θα γίνουν νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Η εισήγηση στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε από τον Σ. Τσιμπόγλου, μέλος της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Γ. Τούσσας, ο Ι. Μανουσογιαννάκης, αλλά και πολλοί από τους παρευρισκόμενους. Αυτό που τονίστηκε από όλους ήταν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί πιστά την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει ως αποτέλεσμα η ανεργία στον κλάδο να έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και από την άλλη οι εφοπλιστές να μετρούν ανυπολόγιστα υπερκέρδη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι την αλματώδη αύξηση της ανεργίας στους ναυτεργάτες επιβεβαιώνουν ακόμα και αυτά τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΓΕΝΕ. Σύμφωνα με αυτά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι το Μάρτη του 2004 ήταν 2.859, όταν τον περσινό αντίστοιχο μήνα ήταν 2.083!

Οι ναυτεργάτες τόσο στην παράστασή τους στο ΓΕΝΕ όσο και στον υπουργό, έθεσαν ως βασικά αιτήματα: «δουλειά για όλους», ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων, απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας τόσο για τις οργανικές συνθέσεις - την οποία εφοπλιστές με ευθύνη του ΥΕΝ έχουν μετατρέψει σε «κουρελόπανο» - όσο και για το ΓΕΝΕ ώστε να σταματήσει να παίζει το ρόλο του παραμάγαζου των ναυτιλιακών πρακτόρων. Χαρακτηριστικό της στάσης του υπουργού ήταν ότι δεν έδωσε σαφή απάντηση ούτε στο αίτημα για την τήρηση της νομοθεσίας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας (2003-12-03 00:00:00.0)
Ο αγώνας τους, μας αφορά όλους (2003-01-31 00:00:00.0)
Παχιές αγελάδες και χτύπημα θεμελιωδών δικαιωμάτων (2002-03-06 00:00:00.0)
Αδηλο το μέλλον των σπουδαστών (2000-04-01 00:00:00.0)
Καμπάνα σε "δουλέμπορους" (1999-06-29 00:00:00.0)
"Πέρα βρέχει" για τα προβλήματα (1998-12-02 00:00:00.0)