Σάββατο 1 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Αδηλο το μέλλον των σπουδαστών

Στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού περιόδευσαν χτες οι ναυτεργάτες υποψήφιοι βουλευτές του Πειραιά

Στο «άβατο» των ναυτικών σχολών, τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, εκεί όπου κυριαρχούν στρατιωτικοί νόμοι και το «γενικό κουμάντο» ανήκει σε αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος, «εισέβαλαν» χτες τρεις ναυτεργάτες, υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ και ομάδα μελών από την Οργάνωση της ΚΝΕ Πειραιά, μετά από απαίτηση των ίδιων των σπουδαστών των σχολών αυτών. Οι τρεις υποψήφιοι βουλευτές ήταν ο ασυρματιστής Γιώργος Μαρίνος, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας και ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννης Μανουσογιαννάκης.

Οι σπουδαστές, αλλά και οι ναυτεργάτες, που παρακολουθούν μαθήματα επανακατάρτισης, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους υποψήφιους συναδέλφους τους, ενώ η κορύφωση της χτεσινής περιοδείας ήταν η μαζική συγκέντρωση που έγινε στη μεγάλη αίθουσα της σχολής. Οι σπουδαστές κατέθεσαν στους υποψήφιους του κόμματος τις ανησυχίες τους για τα αντιναυτεργατικά μέτρα που επιφυλάσσουν σε βάρος των ναυτεργατών, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για μετά τις εκλογές.

Πρώτος στο «βήμα» ανέβηκε ο Γιώργος Τούσσας, ο οποίος μεταξύ των άλλων κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, η οποία όπως επισήμανε πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και να ενταχθεί στο φυσικό της φορέα που είναι το υπουργείο Παιδείας. Ανέφερε για το καμποτάζ ότι θυσιάζεται στο βωμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ό,τι αυτό σημαίνει για τους 20.000 ναυτεργάτες που υπηρετούν στην ακτοπλοΐα. Παρουσίασε την επεξεργασμένη πρόταση του ΚΚΕ για Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και σημείωσε: «Πρέπει να συντονιστούν σπουδαστές, καθηγητές και εν ενεργεία ναυτεργάτες για να επιβάλουν την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, να αποκρούσουν τα αντιναυτεργατικά μέτρα και να επιβάλουν μια εμπορική ναυτιλία με Ελληνες ναυτεργάτες και ελληνική σημαία».

Ο Γιώργος Μαρίνος ανέφερε τα όσα προωθούνται σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος και του ΝΑΤ, κατέθεσε στοιχεία για τη δραματική μείωση των θέσεων εργασίας, την ανεργία στους ναυτεργάτες και την αύξηση των εφοπλιστικών υπερκερδών, καλώντας στη συνέχεια τους ναυτεργάτες να μην επιβραβεύσουν την πολιτική που τους πετάει έξω από τα καράβια, αφελληνίζει την εμπορική ναυτιλία, για να αυξήσει τα εφοπλιστικά υπερκέρδη. Υπογράμμισε δε ότι: «Να μην προσκρούσει η ψήφος σας στα αναχώματα που προβάλλουν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ». Να ενισχύσουν το ΚΚΕ κάλεσε τους συγκεντρωμένους και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης. «Δεν μπορεί - σημείωσε - οι ναυτεργάτες να υποστηρίζουν τα ίδια κόμματα που υποστηρίζουν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι. Αν ενισχυθεί το ΚΚΕ στις 10 του Απρίλη θα συνεχίσουμε με άλλο αέρα τον αγώνα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ