Σάββατο 1 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντονη διαμαρτυρία των δικηγόρων στον Α. Πάγο

Το θέμα του διορισμού των δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων έθεσε χτες στην ηγεσία του Αρείου Πάγου αντιπροσωπεία δέκα δικηγόρων του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Α. Ρουπακιώτη, τον αντιπρόεδρο Αρ. Οικονομίδη και το γενικό γραμματέα Αθ. Κανελλόπουλο. Στην ίδια συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία για τη συμπεριφορά του προς τους δικηγόρους της Αθήνας και γιατί δεν πήρε υπόψη το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου για το διορισμό δικαστικών αντιπροσώπων, τις προτάσεις των εκπροσώπων του ΔΣΑ.

Στη συνάντηση εκτός από τον Στ. Ματθία πήρε μέρος και ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του Α' Τμήματος Γ. Βελής, ενώ η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστός στην πράξη ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων. Η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ πρότεινε να προτιμηθούν οι νέοι δικηγόροι ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, να υπάρξει αναλογία μεταξύ των διαφόρων δικηγορικών συλλόγων της χώρας, καθώς επίσης, όσο είναι δυνατόν, να παρθούν υπόψη οι αιτήσεις προτίμησης των δικηγόρων. Ο πρόεδρος Στ. Ματθίας και ο αντιπρόεδρος Γ. Βελής απάντησαν ότι έγιναν εν μέρει δεκτές οι προτάσεις των δικηγόρων και ότι πρακτικά είναι αδύνατη η αλλαγή του συστήματος διορισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη συμπεριφορά του Στ. Ματθία και Γ. Βελή προς τους δικηγόρους Δ. Φίλη και Αθ. Κανελλόπουλο που συμμετείχαν εκ μέρους του ΔΣΑ στο Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο είναι το αρμόδιο για την ανακήρυξη των συνδυασμών και πολιτικών κομμάτων που θα πάρουν μέρος στις εκλογές. Η αντιπροσωπεία ζήτησε να μην παρερμηνεύεται ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

Από την προπαραμονή των εκλογών θα πρέπει να βρίσκονται στα εκλογικά τμήματα που έχουν διοριστεί οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Σε περίπτωση που απουσιάσουν κινδυνεύουν να υποστούν ακόμη και ποινικές κυρώσεις, εκτός αν αποδεδειγμένα είχαν ασθενήσει ή υπήρξε ανυπέρβλητο κώλυμα.

Η συμμετοχή των δικαστικών αντιπροσώπων στην αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών είναι αποφασιστικής σημασίας, όχι μόνο κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και μετά, καθώς είναι υπεύθυνοι:

  • Να καταμετρήσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, παρουσία των εκπροσώπων τους.
  • Να στείλουν αμέσως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο υπουργείο Εσωτερικών.
  • Να αρχίσει η διαλογή των σταυρών της προτιμήσεως και η καταγραφή τους στις ειδικές καταστάσεις.
  • Να συνταχθεί ο κατάλογος των ψηφισάντων που θα αποσταλεί στον καθ' ύλην αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών.
  • Να υπογραφεί το πρωτόκολλο ενάρξεως και λήξεως της ψηφοφορίας από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και δικαστικό αντιπρόσωπο, καθώς και τον γραμματέα της επιτροπής.
  • Να γίνει ο τελικός έλεγχος ή επανέλεγχος όλων των αποτελεσμάτων - κομμάτων και σταυρών προτιμήσεως για την αποφυγή λάθους.
  • Να τοποθετηθεί όλο το εκλογικό υλικό με τους πίνακες και τα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών στον ειδικό σάκο, ο οποίος παραδίδεται αμέσως στο Πρωτοδικείο της Εκλογικής Περιφέρειας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ