Σάββατο 1 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Μέτωπο η ελπίδα της δικαιοσύνης

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων περιόδευσε χτες κλιμάκιο υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ

Αντιμέτωποι με το χάος και την υποβάθμιση που επικρατεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων ήρθαν χτες, κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Αλέκα Ζορμπαλά και Βασίλης Δημόπουλος. Συνθήκες που μόνο τριτοκοσμικές μπορούν να χαρακτηριστούν και αποτυπώνονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ειρηνοδικείου, στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση ζημιών από το σεισμό στο Πρωτοδικείο, στην έλλειψη αιθουσών, στον τεράστιο όγκο υποθέσεων σε πλήρη αναντιστοιχία με τον απαιτούμενο αριθμό δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών κλπ.

Γιατί, δυστυχώς, για τους Ελληνες πολίτες, πέρα από τις λαμπερές φιέστες εγκαινίων δικαστικών μεγάρων, πέρα από τη χλιδή των κτιρίων της δευτεροβάθμιας Δικαιοσύνης, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα. Σκληρή πραγματικότητα, που, όπως παρατήρησε η Λιάνα Κανέλλη, πνίγει τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να σηκώνουν ούτε τα μάτια τους από τις ατέλειωτες ουρές της ταλαιπωρίας. Και έχει μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε «έγκριτη ταλαιπωρία»...

Και όμως, μέσα σε αυτή την παραζάλη της εντατικοποίησης, η περιοδεία των υποψήφιων βουλευτών βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Ηταν ένα ευχάριστο πρωινό ξάφνιασμα - όπως είπε μια υπάλληλος - γιατί στο πρόσωπό τους έβλεπαν καταξιωμένους στη συνείδησή τους ανθρώπους, αγωνιστές και επαγγελματίες. Η ζεστή και ανυπόκριτη χειραψία, η προτροπή «προχωρήστε», η ανάγκη «να τα πούμε και μετά τις εκλογές, έχουμε σοβαρά προβλήματα», επιβεβαίωναν και την απήχηση του ΚΚΕ, αλλά και την υποχρέωση όλων, το Μέτωπο να βγει ενισχυμένο από την εκλογική αναμέτρηση.

Ν' αλλάξουν τους εκλογικούς συσχετισμούς, κάλεσε τους δικαστικούς υπαλλήλους η Λιάνα Κανέλλη, υπογραμμίζοντας ότι τώρα δίνεται μια ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν οι φωνές, να μπει φραγμός σε έναν «εξευρωπαϊσμό», που μετατρέπει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε «δυνατότητες», τις δυνατότητες σε «πιθανότητες» και τις πιθανότητες σε «ευκαιρίες»...

Οπως υπογράμμισε η υποψήφια βουλευτής Αλέκα Ζορμπαλά, από μόνες τους αυτές οι συνθήκες δημιουργούν ανασφάλεια και καχυποψία στον πολίτη για το είδος και την ποιότητα της απονεμόμενης δικαιοσύνης. Ιδιαίτερα όταν διαπιστώνει κανείς ότι στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των κοινωνικοπολιτικών αγώνων ποινικοποιούνται οι κάθε μορφής αγώνες και οποιαδήποτε διαφορετική ενοχλητική φωνή, άτομα, συλλογικότητες, έντυπα, εφημερίδες, και η δικαστική εξουσία δείχνει να αποσυνδέεται από την πρακτική της εγγύησης των δικαιωμάτων και χώρων ελευθερίας. Γι' αυτό, κατέληξε, και στο χώρο της δικαιοσύνης είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργήσουμε με τη στάση μας και τις πολιτικές επιλογές μας ανασχετικούς φραγμούς σε κάθε αυταρχική μεθόδευση».

Η Δικαιοσύνη - υπογράμμισε ο Βασίλης Δημόπουλος - νοσεί βαρύτατα. Στα πλαίσια του πολιτικού-κυβερνητικού αυταρχισμού οδεύει ολοένα και περισσότερο σε συντηρητικές κατευθύνσεις.(«αγροτοδικεία», «μαθητοδικεία», άκυρες και παράνομες όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις). Δεμένη με πολύπλευρα δεσμά, με την κυβερνητική εξουσία και το κοινωνικοοικονομικό κατεστημένο διολισθαίνει επικίνδυνα σε αυταρχικούς δρόμους. Οι εισαγγελικές αρχές οδηγούνται σε αυταρχικές παρεμβάσεις σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και αγώνες. Η νομολογία κάνει όλο και πιο συντηρητικά βήματα, ιδίως όσον αφορά τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση -κατέληξε ο υποψήφιος βουλευτής - πρέπει ν' αλλάξει ριζικά ο προσανατολισμός της Δικαιοσύνης. Απαιτείται συνολική αλλαγή πολιτικής. Στις εκλογές αυτές οι εργαζόμενοι θα δώσουν την απάντηση που πρέπει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ