ΦΑΡΜΑΚΟ
Ολα μυρίζουν ανατιμήσεις

Να θολώσουν τα νερά επιχειρούν μέχρι στιγμής από το υπουργείο Ανάπτυξης

Τετάρτη 28 Απρίλη 2004

Κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του, όσον αφορά τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, εμφανίστηκε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Φρόντισε όμως να είναι αρκετά σαφής - έστω και εμμέσως - ώστε να μπορεί κανείς να βγάλει κάποια πρώτα συμπεράσματα για το τι περιμένει τους ασφαλισμένους. Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει το δρόμο για μεγάλες ανατιμήσεις στα φάρμακα, ο υφυπουργός περιορίστηκε να πει ότι... δεν έχει παραλάβει επίσημα την απόφαση. Ούτως ή άλλως - είπε - και ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη απόφαση, που θα τη λάβει υπόψη, η κυβέρνηση απεργάζεται συνολική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

Επανέλαβε ανέξοδα ότι στόχος της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι «φθηνό και καλό φάρμακο και ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας». Το βέβαιο - πέρα από τα ανέξοδα λόγια που κατά καιρούς ακούγονται - είναι ότι η εξασφάλιση φθηνού και καλού φαρμάκου με την ταυτόχρονη ενίσχυση των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων είναι δυο στόχοι που δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Στο βαθμό που η λεγόμενη «ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας» περνάει μέσα από την αύξηση των τιμών των φαρμάκων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, με την αναπαραγωγή, δηλαδή, του ισχύοντος καθεστώτος σε όλο το φάσμα του κλάδου της υγείας, ο λαός θα εξακολουθήσει να πληρώνει όλο και πιο ακριβά τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Εξίσου βέβαιο είναι ότι και η προοπτική της... αυξομείωσης των τιμών στα φάρμακα, η επιβολή δηλαδή ταυτόχρονα ανατιμήσεων και υποτιμήσεων, επίσης δεν προσφέρει καμιά απολύτως λύση - όπως επιχειρούν να υποστηρίξουν οι αρμόδιοι - δεδομένου ότι η εξασφάλιση της πρόσβασης στο καλό και φτηνό φάρμακο δεν μπορεί να επιτευχθεί απλά μέσα από νόμους και ρυθμίσεις για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, αλλά απαιτεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική γύρω από το θέμα υγεία - φάρμακο, που στο επίκεντρό της θα έχει τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Μια τέτοια πολιτική ούτε η σημερινή ούτε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν στο πλαίσιο των πολιτικών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τσουχτερές αυξήσεις μέχρι 50%! (2006-11-09 00:00:00.0)
Μεγάλες ανατιμήσεις για χιλιάδες φάρμακα (2005-04-21 00:00:00.0)
Πλώρη για ανατιμήσεις σε φάρμακα - δίδακτρα (2004-03-31 00:00:00.0)
Κριτήριο η βελτίωση του «κλίματος» εμπιστοσύνης (2004-03-30 00:00:00.0)
«Παζάρια» για το ύψος των νέων ανατιμήσεων (2004-03-23 00:00:00.0)
"Πυροδοτούν" την αγανάκτηση (1996-07-31 00:00:00.0)