Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
"Πυροδοτούν" την αγανάκτηση

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία συνδικαλιστών στον υφυπουργό Εμπορίου για τις αυξήσεις - "φωτιά", ενώ φουντώνουν οι αντιδράσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων

"Ληστρικές" χαρακτηρίστηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων που επιβάλλει η κυβέρνηση, από πολυμελή αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, οι οποίοι χτες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον υφυπουργό Εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη.Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και εντείνονται οι αντιδράσεις των συνταξιούχων απέναντι στο νέο κυβερνητικό "χαράτσι", από το οποίο θα θησαυρίσουν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Οι συνδικαλιστές που συναντήθηκαν χτες το πρωί με τον Μ. Χρυσοχοϊδη τόνισαν ότι με την πολιτική που ακολουθείται επιβαρύνονται τρομακτικά τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγαλοβιομήχανοι του κλάδου. Επισήμαναν ακόμα στον υφυπουργό ότι τα νέα φάρμακα που θα κατακλύσουν την αγορά, με ιδιαίτερα αυξημένες τις τιμές τους, στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτα, αφού η σύστασή τους είναι παρόμοια με αυτή των παλιών και κατά συνέπεια και η δραστικότητά τους.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός, αντέκρουσε αόριστα τις ανησυχίες των συνδικαλιστών, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης και όπως είπε, δεν πρόκειται για αυξήσεις, αλλά για τιμολόγηση... νέων φαρμάκων, τα οποία αφού, πήραν άδεια κυκλοφορίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), έπρεπε να τιμολογηθούν από το υπουργείο Εμπορίου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι τιμές αυτές είναι οι φθηνότερες που θα μπορούσαν να δοθούν, αφού δόθηκαν βάσει της χαμηλότερης τιμής με την οποία κυκλοφορεί το κάθε φάρμακο, σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισε ακόμα, ότι τα νέα φάρμακα δε θα έχουν επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε θα εκτοπίσουν από την αγορά τα παλιά, ενώ όταν οι συνδικαλιστές του επισήμαναν ότι δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από τα παλιά, δήλωσε άγνοια και παρέπεμψε στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΦ.

Ο Π. Μπότσης,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Φάρμακου, δήλωσε στο"Ρ": "Με αυτή την πολιτική, τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται στη χρεοκοπία, αντίθετα η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα γενναιόδωρη προς το πολυεθνικό κεφάλαιο. Ενα παράδειγμα, η ασπιρίνη της BAYER που αυξάνεται κατά 443%,ενώ το PANADOL της SMITH KLINE κατά 355%!Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας, πάντα στη βάση ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα".

Μεταξύ των προτάσεων των συνδικαλιστών, τις οποίες κατέθεσαν και στον υφυπουργό, είναι και οι εξής: Ορθή ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων από μηδενική βάση, με πλήρη διαφάνεια και με πραγματικά στοιχεία του κόστους, δηλαδή, τιμή πρώτων υλών, εκδόχων, υλικών συσκευασίας, βιομηχανικού κόστους κλπ. Αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΦ,άμεση λειτουργία όλων των κλειστών εργοστασίων του, να πάψει να είναι ο μεταφορέας και εκτελεστής των εντολών της ΕΕ, για το φάρμακο και να γίνει πραγματικός φορέας ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Το ΕΟΦόσημο, που σήμερα ξεπερνάει τα 40 δισ. δραχμές το χρόνο και επιβαρύνει την τιμή του φάρμακου, να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς που θεσπίστηκε. Τέλος, να χορηγηθούν στους ασφαλισμένους όλα τα αναγκαία φάρμακα, μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, χωρίς επιβαρύνσεις.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η ΤΕ Ζακύνθου της ΕΣΑΚ, η οποία καλεί εργαζόμενους και συνταξιούχους να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική. Την πολιτική της κυβέρνησης καταγγέλλει και το Παράρτημα Οικοδόμων Ζωγράφου,του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Οι συνταξιούχοι

"Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία μας", προειδοποιεί την κυβέρνηση, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας και ζητεί την ανάκληση των υπέρογκων αυξήσεων. "Η κυβέρνηση με απόφασή της ικανοποίησε τις αυξήσεις που ζητούσαν οι φαρμακοβιομήχανοι, να βάζουν νέο περίβλημα (συσκευασία) στα φάρμακα που κυκλοφορούν και να ανεβάζουν τις τιμές αυτών των φαρμάκων κατά βούληση, όπως κάνουν αυτή τη στιγμή ανεβάζοντας μέχρι και 434% πολλά φάρμακα που είναι απαραίτητα σε όλο το λαό, πολύ περισσότερο στους συνταξιούχους, λόγω ηλικίας και των ασθενειών που κουβαλάνε", τονίζει η ΣΕΑ.

Οι συνταξιούχοι σημειώνουν πως με την πενιχρή τους σύνταξη δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν σε αυτό το υπέρογκο έξοδο. "Αναγκαστικά δε θα μπορούν να τα αγοράσουν τα φάρμακα - επισημαίνουν. Ετσι, κ. κ. της κυβέρνησης πετυχαίνετε δύο στόχους: Τη μείωση της πολυφαρμακίας και τα υπερκέρδη των βιομηχάνων, εκπληρώνοντας τις εντολές της σύγκλισης των κερδών των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου".

Οι συνταξιούχοι ζητούν την ενίσχυση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου που μπορεί να παράγει και ποιοτικό και φθηνότερο φάρμακο, ανταγωνιστικό των πολυεθνικών. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χτες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ. Επίσης, η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας και Πειραιά καταγγέλλει την κυβέρνηση για αναλγησία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προαναγγελία περικοπών με προφάσεις - πρόκληση(2007-08-10 00:00:00.0)
Να σταματήσει η κυβερνητική πρόκληση(1997-12-02 00:00:00.0)
Συγκέντρωση εργαζομένων στο φάρμακο(1997-11-28 00:00:00.0)
"Προσωπάρχες" της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας...(1997-01-21 00:00:00.0)
Δέσμη προτάσεων για προσιτή τιμή(1996-11-17 00:00:00.0)
Στον... Καιάδα της λίστας(1996-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ