Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Αμοιρη"... Σύμβαση!

Με παρέμβαση του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, προωθήθηκε για υπογραφή η κλαδική Σύμβαση Εργασίας που συνεχίζει να εκκρεμεί από τις 20 του Ιούνη

Στη μοίρα του αφέθηκε το κείμενο της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους του εμπορίου, από την πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), όπως καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.Συγκεκριμένα, ενώ η πλειοψηφία και οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν το περιεχόμενό της, στις 20 του Ιούνη, μετέπειτα δεν έγινε καμία ενέργεια για τη σύντομη υπογραφή της.

Η σύμβαση, που έχει υπογραφεί από τον ΣΕΛΠΕ, το ΣΕΣΜΕ και από την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων - μετά τη μεσολάβηση και πίεση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - έφτασε τελικά στη ΓΣΕΕΒΕ, από τη διοίκηση της οποίας αναμένεται να υπογραφεί εντός των ημερών. Πρόκειται για διετή σύμβαση, με ποσοστά αυξήσεων 3,5% από 1/1/96 και 4,5% από 1/7/96 και ρήτρα για την κάλυψη του πραγματικού πληθωρισμού το δεύτερο χρόνο. Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά αιτήματα, παρέχει για το τρέχον έτος, από 1/7 επίδομα 5% για το τρίτο παιδί και από 1/7/97 επίδομα 5%,για κάθε παιδί πάνω από το τρίτο. Επίσης, σε όσους κάνουν εξωτερικές δουλιές με μηχανάκι, επίδομα 10%.

Ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ,τόνισε: "Με ευθύνη αποκλειστικά της ΠΑΣΚΕ και των "ΣΥΝ"εργοδοτικών, ο θεσμός της Σύμβασης τέθηκε υπό αμφισβήτηση, τον οδήγησαν στον εκφυλισμό. Η πλειοψηφία πέταξε στα σκουπίδια τις προτάσεις των Σωματείων του κλάδου και ακόμα κι αυτή την εξευτελιστική Σύμβαση την καθυστέρησε. Αλήθεια, ποιος εργαζόμενος μπορεί να γεμίσει την τσέπη του με 210 δραχμές στον πρώτο μισθό; Ποιος ωρομίσθιος, όταν γι' αυτούς η αύξηση είναι 26 δραχμές την ώρα; Δυστυχώς η πλειοψηφία το μόνο που ξέρει είναι να εξυπηρετεί από τη μια κυβερνητικές εντολές για συναίνεση και από την άλλη τα συμφέροντα μια χούφτας μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου. Οι προτάσεις μας για την υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης, δε βρήκαν τη στήριξη της πλειοψηφίας. Νομίζω ότι, πλέον πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ