Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ
Αγωνιστικά απαντούν οι ναυτεργάτες

Αγωνιστική απάντηση δίνουν το Σάββατο οι ναυτεργάτες ενάντια στην άρση του καμποτάζ, ενώ η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις για την εκτέλεση τουριστικών δρομολογίων από πλοία με μη κοινοτική σημαία

Νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση εκτέλεσης τουριστικών δρομολογίων από πλοία με μη κοινοτική σημαία,προωθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ύστερα και από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χτες. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι προωθούνται διατάξεις "οι οποίες θα ρυθμίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εκτελούνται τουριστικά ταξίδια με πλοία που φέρουν σημαίες μη κοινοτικές και που δε θα παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία"! Η κυβέρνηση και το ΥΕΝ εμφανίζονται έτσι συνεπείς στην τακτική της εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων και οδεύουν με γοργό ρυθμό στην τυπική σύνθλιψη των δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών και στην ολοκληρωτική άρση του καμποτάζ.

Στο μεταξύ οι ναυτεργάτες προχωρούν με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα στην οργάνωση της πρώτης δυναμικής τους απάντησης - μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - ενάντια στις παρανομίες του υπό σημαία Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο", το Σάββατο, στις 6 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ακτή Ξαβέρη.

Αυτό αποφάσισε κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή τηςΠανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,απαντώντας έτσι και στο αίτημα του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου, για αναστολή (!) των κινητοποιήσεων, αίτημα που διατυπώθηκε σε προχτεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΕΝ.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, για άλλη μια φορά επανέλαβαν ότι θα αναπτύξουν τη δράση τους για να ακυρώσουν στην πράξη το καθεστώς της ασύδοτης δράσης των σημαιών ευκαιρίας και απάντησαν ότι θέση τους ήταν και θα παραμείνει: Ελληνικά πλοία, ελληνική σημαία, ελληνικά πληρώματα και εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις ελληνικές θαλάσσιες μεταφορές. Επιπλέον, τόνισαν ότι η κινητοποίηση δε θα γίνει μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά όπου καταπλεύσει το "πειρατικό" κρουαζιερόπλοιο.Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από πρόσκληση της ΠΝΟ στα γραφεία της με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων γύρω από το θέμα του "Μάρκο Πόλο". Στη σύσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το ναυτεργατικό κίνημα πρέπει να αντισταθεί σ' αυτή τη λαίλαπα και ότι πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τέλος, στην προχτεσινή σύσκεψη του υπουργείου έγινε εκτενής συζήτηση για το πρόβλημα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Β. Ξένος, τόνισε στην τοποθέτησή του ότι το υπουργείο επιδιώκει να βρει συνενόχους μαζί με τα άλλα κόμματα. "Το ΚΚΕ - υπογράμμισε ο Β. Ξένος - βρίσκεται κοντά στις όποιες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών ενάντια σε τέτοιες αποφάσεις που οδηγούν στην καταστροφή το ναυτεργατικό δυναμικό, την ελληνική ναυτιλία, οι οποίες έχουν και άμεσες συνέπειες στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και στον τουρισμό". Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και άλλων φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ