Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Να σταματήσει η κυβερνητική πρόκληση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στο χώρο του φαρμάκου και στα συναφή επαγγέλματα ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αποδυνάμωσης και χρεοκοπίας του επικουρικού τους ταμείου, του ΤΕΑΥΦΕ. Οπως καταγγέλθηκε από τους ομιλητές, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση καταργώντας από την τιμή του φαρμάκου το ποσοστό του 0,5% που αποτελούσε πόρο υπέρ του ΤΕΑΥΦΕ, στο όνομα της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, την ίδια στιγμή αφήνει στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου, μεθοδεύει τη χρεοκοπία και τη διάλυση του ταμείου. Επίσης, υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δε δέχονται να γίνουν πιόνια της αφερεγγυότητας της κάθε κυβέρνησης και να ζητιανεύουν κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό τα κεκτημένα τους δικαιώματα όπως είναι ο πόρος για το ταμείο τους. Γι' αυτό, ζητούν να ισχύσει ο ισχυτικός νόμος του ΤΕΑΥΦΕ, και η εισφορά αυτή να πληρώνεται από την εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στον κλάδο του φαρμάκου, αναφέρεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, καταγγέλλουν την κυβέρνηση γιατί κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ισχυριζόμενη ότι με τα μέτρα που πήρε θα υπάρχει τώρα και στο μέλλον καλό και σωστά τιμολογημένο φάρμακο, ότι θα ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή, ενώ γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα τα μέτρα που πήρε θα έχουν βραχυπρόθεσμα και περιορισμένης εμβέλειας αποτελέσματα. Επίσης, καταγγέλλουν την υποκρισία της ότι δήθεν για την αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη φταίει το 0,5% που βαρύνει την τιμή του φαρμάκου υπέρ του ΤΕΑΥΦΕ. Ζητούν:

  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων.
  • Επαναφορά της υπέρ ΤΕΑΥΦΕ επιβάρυνσης στους βιομήχανους και εισαγωγείς όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ταμείου και λένε όχι στην κατευθυνόμενη χρεοκοπία και διάλυσή του.
  • Ανακοστολόγηση του φαρμάκου που δε θα ρίχνει τα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων και των ασφαλιστικών τους ταμείων, αλλά θα περιορίζει τα υπερκέρδη των πολυεθνικών και θα ενισχύει την εγχώρια παραγωγή.
  • Ανοιγμα και λειτουργία των κλειστών εργοστασίων του ΕΟΦ που η κυβέρνηση με δική της ευθύνη απαξιώνει επενδύσεις ύψους 10 δισ. δρχ. σε τιμές 1989.

Τέλος, απαιτούν να υλοποιηθεί στο σύνολό του ο ιδρυτικός νόμος του ΕΟΦ και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις για την περιφρούρηση των κεκτημένων τους ενάντια στην κατάργηση της συνεισφοράς υπέρ ΤΕΑΥΦΕ. Επίσης, δηλώνουν ότι θα παλέψουν για φτηνό και σωστά κοστολογημένο φάρμακο, ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των πολυεθνικών και υπέρ της εγχώριας παραγωγής.

Η προστασία των κεκτημένων και ιδιαίτερα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος απαιτεί αγώνες και κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική σημείωσε κατά τη συνάντηση που είχε με τους συγκεντρωμένους οβουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, ο οποίος μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος στα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ