Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποπτες μεθοδεύσεις για την Τράπεζα Κρήτης

Μεθοδεύεται τρίτος διαγωνισμός για την εκποίησή της σε τιμή κάτω των 40 και 30 δισ. δραχμών, που ήταν ο πρώτος και δεύτερος διαγωνισμός, αντίστοιχα, με πρόσχημα ότι οι επισφάλειες είναι μεγαλύτερες...

Συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις για την προκήρυξη τρίτου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κρήτης με ακόμη χαμηλότερο τίμημα των 30 δισ. δρχ,. που προέβλεπε ο προηγούμενος δεύτερος διαγωνισμός. Ο τελευταίος, για τον οποίο είχε υποβληθεί μία μόνο προσφορά από την Τράπεζα Πειραιώς, κρίθηκε τελικά άγονος. Εκείνοι που επιδιώκουν την πραγματοποίηση τρίτου διαγωνισμού - εννοείται με χαμηλότερο τίμημα - υποστηρίζουν ότι οι επισφάλειες της τράπεζας είναι μεγαλύτερες από αυτές που εμφανίζονται επίσημα (γίνεται λόγος ακόμη και για 70 δισ. δρχ.).

Το επιχείρημα αυτό απορρίπτει η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης, που με χτεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: "...Το πολυσυζητημένο θέμα των επισφαλειών της τράπεζας, δηλαδή των χορηγήσεων που χαρακτηρίζονται και ανεπίδεκτες είσπραξης, το ύψος τους σήμερα, υπολογισμένο με τα αυστηρότερα των κριτηρίων που χρησιμοποιούν οι διεθνείς ελεγκτικολογιστικές εταιρίες, δεν ξεπερνά το ποσό των 32 - 33 δισ. δρχ." και διευκρινίζεται πως "επισφάλειες ύψους 18 δισ. δραχμών αφορούν τη μέχρι το 1988 εποχή, δηλαδή τη μέχρι τον Κοσκωτά αλλά και την προ του Κοσκωτά περίοδο".

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι:

  • Το σύνολο των χορηγήσεων της τράπεζας κατά την 1.1.96 - ημερομηνία που συστήθηκε η νέα Τράπεζα Κρήτης - ανερχόταν στο ποσό των 158,4 δισ. δρχ., εκ των οποίων οι ενήμερες χορηγήσεις ανέρχονταν σε 114,5 δισ. δρχ. και οι σε καθυστέρηση σε 43,9 δισ. δρχ. Το σύνολο των χορηγήσεων αυτών προερχόταν από την παλαιά Τράπεζα Κρήτης, που τέθηκε την 1.1.96 σε εκκαθάριση.
  • Στις 31.12.96 το σύνολο των χορηγήσεων της τράπεζας ανερχόταν σε 182,3 δισ. δρχ., εκ των οποίων ενήμερες ήταν 138,3 δισ. δρχ. και σε καθυστέρηση 46,3 δισ. δρχ.
  • Στις 28.11.97 το σύνολο των χορηγήσεων της τράπεζας ανήλθε σε 195,5 δισ. δρχ., εκ των οποίων ενήμερες ήταν 145,1 δισ. δρχ. και σε καθυστέρηση 50,39 δισ. δρχ.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια του 1997 οι δανειοδοτήσεις προς πελάτες της αυξήθηκαν κατά 13,2 δισ. δρχ. Μ' αυτά τα δεδομένα η ανακοίνωση χαρακτηρίζει ως "απορίας άξια" διάφορα δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι κατά το 1997 η τράπεζα χορήγησε δάνεια ύψους 25 δισ. δρχ., που μάλιστα στο σύνολό τους κατέστησαν υπερήμερα και επισφαλή, όταν το σύνολο των νέων χορηγήσεων μόλις ξεπέρασε τα 13 δισ. δρχ. και από αυτά, κανένα από τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν το 1997 δεν έχει περιέλθει σε καθυστέρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ