Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον... Καιάδα της λίστας
  • Δραματικές περικοπές στα φάρμακα ασφαλισμένων και συνταξιούχων πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης του δημόσιου τομέα
  • "Επικίνδυνη η λογική της σύνδεσης των περικοπών στα φάρμακα με τη, δήθεν, αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων", τονίζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ

Ανάλγητα και αντιεπιστημονικά μέτρα, που θα αποβούν σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης του ελληνικού λαού, αναμένεται να ανακοινώσουν - σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου - οι αρμόδιοι υπουργοί για τα φάρμακα.

Αργά χτες το βράδυ συνεδρίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, Αν. Πεπονή, του υφυπουργού Εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη, διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων και εκπροσώπου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο κοινός παρονομαστής των δηλώσεων, όσο και των πληροφοριών απ' τη συνάντηση είναι ότι στον ορίζοντα διαφαίνεται καθολική λίστα για τα φάρμακα και δήθεν ανακοστολόγηση των φαρμάκων, που θα στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων - άλλοι μιλούν για 50 δισ. δραχμές και άλλοι για 100 δισ. δραχμές - που θα χρησιμεύσουν για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Η κυβέρνηση δηλαδή δεν μπαίνει στον κόπο να υποστηρίξει - τουλάχιστον φραστικά - ότι αυτές οι δήθεν οικονομίες θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τρομακτικών ελλειμμάτων των νοσοκομείων, που τα προκαλούν εν πολλοίς οι αυξήσεις των φαρμάκων. Αντίθετα, χρησιμοποιεί τις δραματικές περικοπές - που φαίνεται ότι θα στραφούν κυρίως σε βάρος των συνταξιούχων και των παιδιών - για τη δήθεν ενίσχυση - αν είναι δυνατόν - των χαμηλοσυνταξιούχων. Βέβαια, αορίστως μιλά για κάποια ανακοστολόγηση των φαρμάκων, αλλά στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας δε διαφαίνεται να δίνονται επ' αυτού ουσιαστικές αρμοδιότητες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ δε γίνεται λόγος για τη - διαλυμένη - κρατική φαρμακαποθήκη, που θα μπορούσε να παίξει ρυθμιστικό ρόλο μπροστά στην ασύδοτη δράση των φαρμακεμπόρων.

Μετά τη σύσκεψη ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι θέμα της συζήτησης ήταν η "νέα πολιτική τιμών για τον τομέα φαρμάκων". "Σ' αυτόν τον τομέα, πρόσθεσε, υπάρχει μεγάλη σπατάλη, υψηλές τιμές που επιβαρύνουν τον καταναλωτή και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς". Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, αποφασίστηκε η άμεση υλοποίηση δέσμης μέτρων με στόχο:

  • Τον περιορισμό της πολυφαρμακίας για την προστασία της υγείας του λαού!
  • Τον περιορισμό της υπερκατανάλωσης φαρμάκων.
  • Τη συγκράτηση των τιμών.

Τα μέτρα για την επανακοστολόγηση θα επιφέρουν - κατά τον Γ. Παπαντωνίου - μειώσεις σε πολλά φάρμακα. "Τα μέτρα, πρόσθεσε, για την καταπολέμηση της σπατάλης εντάσσονται στο γενικότερο πρόγραμμα καταπολέμησης της σπατάλης στο δημόσιο τομέα για την εξυγίανσή του", ενώ έκανε λόγο για τα συμφέροντα που εμπλέκονται στο γενικότερο θέμα των κρατικών προμηθειών και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να... χτυπήσει αυτά τα συμφέροντα "για την εξοικονόμηση πόρων οι οποίοι θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος"

Σφοδρή αντίδραση των συνταξιούχων

Εντονες είναι οι αντιδράσεις των συνταξιούχων για τις κυβερνητικές επιλογές στο φάρμακο.

Με το θέμα ασχολήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων, που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους δέκα ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, των τραπεζών και του δημοσίου) και αναμένεται να εκδώσει σήμερα ανακοίνωση. Επίσης, χτες η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ - που εκπροσωπεί 750.000 συνταξιούχους - με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι δε θα ανεχτεί άλλη περικοπή στα φάρμακα.

Το θέμα της περικοπής των φαρμάκων απασχόλησε και τη χτεσινή συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του ΤΕΒΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ. Κοινή, πάντως, διαπίστωση ήταν ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί άλλο η φαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων, ότι δεν πρέπει να γίνει περικοπή των φαρμάκων και ότι δεν πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στις φαρμακευτικές δαπάνες.

"Δε θα ανεχθούμε άλλη περικοπή στα φάρμακα", τονίζει σε χτεσινό υπόμνημά της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, με υπόμνημά της προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

"Δεν είναι δυνατόν να κάνετε περικοπές φαρμάκων διακυβεύοντας την υγεία και τη ζωή των συνταξιούχων", συνεχίζει η Ομοσπονδία. Οι συνταξιούχοι θεωρούν απαράδεκτη τη "λογική" της σύνδεσης των περικοπών στα φάρμακα με τη δήθεν αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων. "Η δικαιολογία ότι γίνεται σπατάλη είναι απαράδεκτη - συνεχίζει η Ομοσπονδία - όταν το 70% των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης. Δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν σπατάλη, όταν με δυσκολία αγοράζουν τα αναγκαία φάρμακα". Η αύξηση της δαπάνης στα φάρμακα εκτιμά ότι οφείλεται στις επανειλημμένες ανατιμήσεις των φαρμάκων.

Οι συνταξιούχοι ζητούν η ανακοστολόγηση των φαρμάκων να γίνει από μηδενική βάση και με πλήρη διαφάνεια, να εφαρμοστεί ο Ν. 1316/83 για τη λειτουργία του ΕΟΦ και να τροποποιηθεί ο Ν. 1965/91. Ακόμη, ζητούν να αρχίσει διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, όπως είναι η ΓΣΕΕ, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στο φάρμακο και άλλοι φορείς.

  • Με το επιχείρημα ότι τα τελευταία χρόνια μειώνεται η φαρμακευτική παραγωγή της χώρας, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι εισαγωγές φαρμάκων και επαναφέροντας το θέμα των εκκρεμών χρεών των νοσοκομείων προς τη φαρμακοβιομηχανία, οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι επιχείρησαν για άλλη μια φορά χτες, με ανακοίνωσή τους λίγες μόλις ώρες πριν τη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών για τη λήψη μέτρων σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική, να επαναφέρουν το ζήτημα της αύξησης των φαρμάκων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ