Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Τσουχτερές αυξήσεις μέχρι 50%!

Καθιερώσαμε καθαρούς κανόνες ανταγωνισμού, ισχυρίστηκε ο Δ. Σιούφας, διακηρύσσοντας την πολιτική της κυβέρνησης, που θέλει το φάρμακο εμπορεύσιμο είδος με στόχο το επιχειρηματικό κέρδος

ICON

Αυξήσεις μέχρι 50% σε εκατοντάδες φάρμακα ευρέως διαδεδομένα, περιλαμβάνονται στο δελτίο τιμών φαρμάκων που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, ενώ στο ίδιο δελτίο συμπεριλαμβάνονται και μικρότερες ή μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε πολλά σκευάσματα, που με άλλη συσκευασία ή ονομασία υποκαθιστούν με υψηλότερες τιμές γνωστά και δοκιμασμένα φάρμακα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις ανακοινώσεις που έκανε χτες σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που με επικεφαλής τον αρμόδιο υπουργό Δ. Σιούφα εμφανίστηκε θριαμβολογώντας ότι οι ανατιμήσεις ...περιορίστηκαν σε ποσοστά στο 50%!!! Το ίδιο προκλητικά θριαμβευτικός ήταν ο λόγος του υπουργού, όταν, επαναλαμβάνοντας τις διατάξεις με τις οποίες καθορίζονται στο εξής οι τιμές των φαρμάκων, υπογράμμισε με έμφαση ότι αυτό το οποίο φροντίζει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση είναι «καθαροί κανόνες ανταγωνισμού» ανάμεσα στα εισαγόμενα και στα εγχωρίως παραγόμενα, καθώς και προνόμια στους φαρμακοβιομήχανους, στο όνομα της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου. Διακήρυξε, δηλαδή, απροκάλυπτα ότι το φάρμακο υπόκειται σε όλους τους νόμους του ανταγωνισμού και του επιχειρηματικού κέρδους, ξεκαθαρίζοντας ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον κανένας κοινωνικός χαρακτήρας στο φάρμακο.

Ο Δ. Σιούφας, επιχειρώντας να περιορίσει τις αντιδράσεις, χαρακτήρισε τις αυξήσεις ...«λογικές». «Υπάρχουν ακόμα περιθώρια εξορθολογισμού και εκλογίκευσης, σήμερα κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα, θα ακολουθήσουν κι άλλα», διαβεβαίωσε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και συνέχεια στο χορό των ανατιμήσεων στα φάρμακα που μόλις άνοιξε.

Στο πρώτο δελτίο τιμών, βάσει της νέας αγορανομικής διάταξης για την τιμολόγηση των φαρμάκων, περιλαμβάνονται σύμφωνα με τις υπουργικές ανακοινώσεις:

  • Αυξήσεις τιμών, μέχρι 50%, σε 185 κυκλοφορούντα φάρμακα. Από αυτά 17 είναι ινσουλίνες, 27 ευρέως διαδεδομένα παυσίπονα που ο καθένας αγοράζει χωρίς συνταγή γιατρού (ασπιρίνες, Depon, Panadol κλπ.), στα οποία με αλχημείες οι αυξήσεις ξεπερνούν και το 30%.
  • Τιμές σε 720 «νέα» φάρμακα. Από αυτά τα 153 είναι πρωτότυπα που τιμολογήθηκαν με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ και 567 αντίγραφα που πήραν το 80% της τιμής των πρωτοτύπων.
  • Μειώσεις τιμών σε 210 φάρμακα, μέχρι 20%. Από αυτά τα 29 είναι αντίγραφα και 181 πρωτότυπα, των οποίων έληξε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Αξιοσημείωτη είναι, τέλος, η προκλητική μεθόδευση του υπουργείου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει από τις συνέπειες και την επιβάρυνση που θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία από τις νέες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Σ' αυτό το πλαίσιο είχε καλέσει να είναι παρόντες στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών φαρμάκου και των φαρμακοβιομηχάνων, στους οποίους ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε πρόθυμα βήμα για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους, επειδή δήθεν δεν είναι ικανοποιημένοι από το ύψος και το εύρος των ανατιμήσεων στα φάρμακα! Οι ίδιοι, πάντως, δεν παρέλειψαν να εγκωμιάσουν την «αδιάβλητη και αντικειμενική διαδικασία», που «προσπάθησε να επιλύσει χρόνια προβλήματα με στόχο την ομαλή λειτουργία της αγοράς φαρμάκου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ