Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Κήρυκας της λιτότητας και υποτέλειας...

Ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας η εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων κατά τον υπουργό Οικονομίας

Κήρυκας της λιτότητας, των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, και της υποτέλειας στο μεγάλο κεφάλαιο εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Γ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε, ότι η αναμενόμενη έξοδος της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης δε σημαίνει και λήξη των πολιτικών λιτότητας, ούτε σταματούν οι μεταρρυθμίσεις «και ειδικά οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διαδικασία της Λισαβόνας, οι οποίες θα πρέπει να ενταθούν τα επόμενα χρόνια για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Απόλυτα σαφής ο υπουργός. Η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως το 2012, με στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών. Για δε τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, για μια ακόμη φορά επιστράτευσε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία. Ετσι, επικαλέστηκε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των χωρών - μελών της ΕΕ, σε σχέση με τη γήρανση του πληθυσμού. Λόγος γίνεται για δαπάνες συντάξεων, υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, επιδόματα ανεργίας, τον πυρήνα δηλαδή των κοινωνικών δαπανών, οι οποίες... στοχοποιούνται. Με βάση τις προβλέψεις των φωστήρων της ΕΕ, αν δε ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, το δημόσιο χρέος της ΕΕ θα φτάσει το 2050 στο 250% του κοινοτικού ΑΕΠ... Για την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, «θεωρείται γενικά, ότι η κατάσταση είναι μάλλον χειρότερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης»...

Για μια ακόμη φορά, ο Γ. Αλογοσκούφης, ήταν αρνητικός και απέρριψε κάθε σκέψη ικανοποίησης λαϊκών αιτημάτων, με μόνη ίσως εξαίρεση, τα αιτήματα των αστυνομικών υπαλλήλων. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή σε συνάντηση που θα έχει με τον Β. Πολύδωρα, όπου θα εξεταστεί «η δυνατότητα βελτίωσης της διαδικασίας χορήγησης του επιδόματος...».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα κυνικός, όπως, για παράδειγμα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι τράπεζες άρχισαν να πλασάρουν δάνεια για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, κάτι που από μόνο του προδίδει την κατάσταση ένδειας στην οποία έχουν περιέλθει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Με αφοπλιστική ψυχραιμία, ο υπουργός της ΝΔ απάντησε ότι «δεν έχω να προσθέσω τίποτα γι' αυτό το ζήτημα σε σχέση με ό,τι έχω πει ως τώρα». Απάντηση βέβαια η οποία προδίδει ταξική αλαζονεία και περιφρόνηση σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, βρήκε απόλυτα φυσιολογικό και λογικό το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν σήμερα με μισθούς πείνας των 370 ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής που παρουσίασε χτες ο «Ρ», στο πρωτοσέλιδο θέμα. Ο υπουργός, εμπαίζοντας όσους αναγκάζονται να εργάζονται με τέτοιους μισθούς, υποστήριξε ότι «εάν υπάρχουν κλάδοι, οι οποίο χαρακτηρίζονται από μερική απασχόληση, είναι λογικό και οι αποδοχές των απασχολούμενων με μερική απασχόληση να είναι πολύ χαμηλότερες από το μέσο μηνιαίο μισθό ενός υπαλλήλου, ο οποίος έχει πλήρη απασχόληση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ