Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Προσδεθείτε» στις μεγάλες επιχειρήσεις

Στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων θα επιβιώσουν «λίγες και εκλεκτές» μικρές επιχειρήσεις, το συμπέρασμα από την Παγκόσμια Διάσκεψη για τις ΜΜΕ

Ολοκληρώθηκε χτες η Παγκόσμια Διάσκεψη των ΟΟΣΑ-ΟΣΑΕ στην Αθήνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικότερα για την εξάλειψη - όπως λέχθηκε - των εμποδίων πρόσβασής τους στις διεθνείς αγορές, καταλήγοντας σε ένα, εκ των προτέρων δεδομένο, συμπέρασμα: οι «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις οφείλουν να διεθνοποιηθούν για να γίνουν «ανταγωνιστικές» και αυτό μπορεί να γίνει κατά κύριο λόγο, με τη συνεργασία τους με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για τη συνέχεια προηγούμενων, ανάλογων, εκδηλώσεων του ΟΟΣΑ, όπως στην Κωνσταντινούπολη, όπου η κατεύθυνση ήταν σαφής: οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν είναι επιχειρήσεις με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μεγέθους, τζίρου, αντικειμένου, οι οποίες θα αναλάβουν να υποστηρίξουν τη δράση των πολυεθνικών επιχειρήσεων, σε τομείς και περιοχές που αυτές κρίνουν ότι δε χρειάζεται ή δεν τις συμφέρει να δραστηριοποιηθούν άμεσα.

Ολες οι άλλες «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, κύρια αυτές των αυτοαπασχολούμενων, οι πολύ μικρές και οι μικρές, δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης για τις κυβερνήσεις - ανάμεσά τους και την ελληνική - και τους διεθνείς οργανισμούς, που με απόλυτη σύμπνοια προσπαθούν να υλοποιήσουν τα καπιταλιστικά οράματα της παγκοσμιοποίησης. Αντιθέτως, αυτές οι επιχειρήσεις είναι που στην πλειοψηφία τους θα δεχτούν τις συνέπειες της «διεθνοποίησης» που οραματίζονται τα στελέχη των διεθνών οικονομικών οργανισμών, οι επιχειρήσεις που θα δεχτούν την «εισβολή» των «καινοτόμων» ΜΜΕ οι οποίες σε συνεργασία με τις πολυεθνικές - και ως εργαλεία των πολυεθνικών - θα απαιτήσουν μερίδια αγοράς σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι η επιβίωση «λίγων και εκλεκτών», χωρίς να υπολογίζεται η κατάληξη εκατομμυρίων μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και των εργαζομένων τους.

Το κλείσιμο των εργασιών έγινε χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο οποίος παρουσίασε βασικά σημεία του Σχεδίου Δράσεως των Αθηνών για την εξάλειψη των εμποδίων πρόσβασης των ΜΜΕ στις διεθνείς αγορές, το οποίο υιοθετήθηκε από τη Διάσκεψη. Ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία μηχανισμού προώθησης της συνεργασίας πολυεθνικών επιχειρήσεων και ΜΜΕ, από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία (BIAC), του ΟΟΣΑ. Το σχέδιο δράσης κάνει γενικές αναφορές για τη βοήθεια από τις κυβερνήσεις προς τις ΜΜΕ, μέσα από συμβουλές, καταρτίσεις, εκδηλώσεις κλπ.

Ο Γ. Αλογοσκούφης

Στις ορέξεις των τραπεζών είναι προσδεδεμένοι οι μικροί ΕΒΕ και επαγγελματίες μετά και τις αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην οικονομία γενικότερα. Σε αυτό το μοτίβο που ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ συνεχίζει απαρέγκλιτα και η πολιτική της ΝΔ. Είναι γεγονός πως με βάση την επίσημη ορολογία στις λεγόμενες «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τσουβαλιάζονται διάφορες κατηγορίες ακόμα και επιχειρήσεις πολύ ισχυρές, εισηγμένες στη Σοφοκλέους. Ετσι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης παρουσιάζοντας το έργο της κυβέρνησης στη Διάσκεψη, αναφέρθηκε «στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών προϊόντων και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις ΜΜΕ είναι και η αναφορά του υπουργού στη...«δημιουργία ώριμης κεφαλαιαγοράς», που μπορεί να «αποτελέσει αξιόπιστο εναλλακτικό μηχανισμό για την άντληση κεφαλαίων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ