ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ανυπόταχτα στους νέους αγώνες

Διακήρυξη, ενόψει του 25ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που αρχίζει αύριο

Πέμπτη 13 Μάη 2004

Κάλεσμα αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το μεγάλο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους τους, απευθύνει με τη διακήρυξή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) προς όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας και τους αντιπροσώπους του 25ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που ξεκινάει αύριο και λήγει την Κυριακή. Η ΔΑΣ καλεί σε συντονισμό δράσης και στήριξη του ψηφοδελτίου της, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, του ΠΑΜΕ, και να αποδυναμωθεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. «Αυτής της εργατικής αριστοκρατίας, όπως σημειώνει, που έχει μετατρέψει τα συνδικάτα σε ιμάντα περάσματος της πολιτικής του ιμπεριαλισμού και των εργοδοτών».

«Παρότι ποτέ άλλοτε η ανθρώπινη εργασία δεν παρήγαγε τόσο πλούτο όσο σήμερα, στα τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο του ΕΚΑ, η θέση των εργαζομένων της Αθήνας», εκτιμά η ΔΑΣ στη διακήρυξή της και προσθέτει: «Το εργατικό λαϊκό κίνημα με τη δράση του, δεν κατάφερε να σταματήσει τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, να αντεπιτεθεί και να αποσπάσει. Οι αγώνες που ξετυλίχτηκαν είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα και σε αρκετές περιπτώσεις λαθεμένο προσανατολισμό».

Στην παραπάνω πραγματικότητα, επισημαίνει η ΔΑΣ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που αποτελούν την πλειοψηφία στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ (το οποίο είναι το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας) έχουν γυρίσει πεισματικά την πλάτη. «Η ανάπτυξη των αγώνων - η ταξική πάλη - έχουν εγκαταλειφθεί ακόμα και ως όρος. Ο σεβασμός και η προστασία της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, η λελογισμένη και σε αποδεκτά όρια σύγκρουσης, η συνδιαλλαγή με τους εργοδότες, η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, η εύνοια προς κάποιον από τους διαχειριστές του καπιταλισμού ήταν και είναι χρόνια τώρα οι προτεραιότητες για την πλειοψηφία του ΕΚΑ, της ΓΣΕΕ κλπ.», σημειώνει.

«Η συμβιβασμένη αυτή ελίτ, συνεχίζει η ΔΑΣ, φέρνει τεράστια ευθύνη για τα σημερινά μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις, τη χειροτέρευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό και Αθλητισμό, των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Τα "διεκδικητικά" τους πλαίσια δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του».

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση και σε μια περίοδο έντασης και όξυνσης της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, σημειώνει στη συνέχεια η ΔΑΣ, ήταν ιδιαίτερα σημαντική η δράση και οι αγώνες που οργάνωσε το ΠΑΜΕ που ο συνδυασμός αποτελεί βασικό του τμήμα. Οι αγώνες αυτοί, τονίζει, συνέβαλαν αποφασιστικά στην αντίσταση στις αντεργατικές πολιτικές, στη διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων, ζωντάνεψαν την ελπίδα της εργατικής τάξης για διέξοδο και προοπτική.

«Η ταξική ενότητα, ο ταξικός αγώνας είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους», επισημαίνει η ΔΑΣ, δείχνοντας το δρόμο στους εργαζόμενους της Αθήνας και δηλώνει ξεκάθαρα: «Απορρίπτουμε τη μοιρολατρία και την υποταγή. Τις λογικές της συναίνεσης, του "κοινωνικού διαλόγου", της ταξικής συνεργασίας, τις θεωρίες περί "ρεαλισμού" που οδηγούν στην αποδοχή της βαρβαρότητας του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος. Συγκρουόμαστε με τις λογικές του συμβιβασμού, του σύγχρονου ραγιαδισμού». Ταυτόχρονα, προτάσσει στους εργαζόμενους τον αγώνα, για να διεκδικήσουν μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, πλήρη σταθερή εργασία, 7ωρο-35ωρο-5ήμερο, ουσιαστική προστασία των ανέργων, δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δημόσια δωρεάν Παιδεία - Υγεία, υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχαιρεσίες σε εμποροϋπαλλήλους - τρόφιμα - πρακτορεία (2017-05-19 00:00:00.0)
Με στάση ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους (2013-06-20 00:00:00.0)
Απολογισμός συναίνεσης από την πλειοψηφία (2007-05-13 00:00:00.0)
Απροκάλυπτες πλάτες στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς (2006-06-10 00:00:00.0)
Αγωνιστικό προσκλητήριο ενάντια στα αντεργατικά μέτρα (2005-06-14 00:00:00.0)
Καλεί τα σωματεία σε πρωτοβουλίες (1997-04-09 00:00:00.0)