ΣΤΙΒΟΣ
Δεν επιστρέφει το μετάλλιο
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004

Ο μεγάλος δρομέας Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ
Η σφαιροβόλος Ιρινα Κορζανένκο (από την οποία η ΔΟΕ, για ντόπινγκ, αφαίρεσε το χρυσό μετάλλιο και την απέβαλε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες) δηλώνει ότι δεν επιστρέφει το χρυσό μετάλλιο, υποστηρίζοντας πως είναι αθώα. «Δεν πρόκειται να δώσω το χρυσό μετάλλιό μου πίσω, γιατί δεν είμαι ένοχη. Είμαι 100%, 200% σίγουρη ότι είμαι αθώα. Εγώ είμαι η χρυσή Ολυμπιονίκης», δήλωσε σε συνέντευξη, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Izvestia».

Η 30χρονη σφαιροβόλος ισχυρίζεται ότι στους δυο διεθνείς ελέγχους που είχε υποβληθεί αυτή τη χρονιά ήταν καθαρή, τονίζοντας: «Τέσσερις ημέρες μετά την επιτυχία, μου ανακοίνωσαν ότι αποβάλλομαι από τους Αγώνες, γιατί το δείγμα που έδωσα ήταν θετικό. Για μένα και όλη την αποστολή της χώρας, αυτό ήταν ένα σοκ. Πιστεύετε ότι είμαι εντελώς χαζή να κάνω κάτι τέτοιο; Είμαι επαγγελματίας αθλήτρια και γνωρίζω τους κανόνες. Μια φορά με ενέπλεξαν με τη στανοζολόλη. Και τώρα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο. Αλλά δεν είμαι τόσο χαζή, όσο πριν από 5 χρόνια. Μια φορά τιμωρήθηκα για το τίποτα και αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Την τελευταία φορά που με τιμώρησαν, καταπάτησαν όλους τους κανονισμούς και τώρα υποψιάζομαι ότι θέλουν να κάνουν το ίδιο».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιντόπινγκ της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας, Νικολάι Ντουρμάνοφ, είπε ότι βρέθηκε απειροελάχιστη ποσότητα του συγκεκριμένου στεροειδούς αναβολικού. Επίσης πρόσθεσε πως η Κορζανένκο, του είπε πως δεν έχει πάρει στανοζολόλη από το 1999, που είχε υποπέσει σε τέτοιο παράπτωμα. Να θυμίσουμε ότι είχε βρεθεί «θετική» σε έλεγχο ντόπινγκ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, με αποτέλεσμα να της αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο, που είχε κατακτήσει στη διοργάνωση και να τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τις αθλητικές διοργανώσεις έως το 2001. Τώρα, λόγω υποτροπής, αναμένεται να τιμωρηθεί με διά βίου αποκλεισμό. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής στην Αθήνα, Ανατόλι Κολεσόφ, δήλωσε ότι το μετάλλιο θα επιστραφεί, για να το πάρει η Κουβανή σφαιροβόλος, Γιουμιλέιντι Κούμπα, που είχε ρίξει βολή 19.59 μ.

Γκεμπρεσελασιέ: Θα συνεχίσει στο μαραθώνιο

Μπορεί ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ να αποφάσισε ότι θα σταματήσει να λαμβάνει μέρος στα 5.000 και 10.000 μέτρα, αλλά δεν μπορεί ν' απαρνηθεί ...τη φύση του. Ο θρύλος των μεγάλων αποστάσεων θ' αφιερωθεί, αποκλειστικά, στο μαραθώνιο, με στόχο να διακριθεί και εκεί. Οχι μόνο παίρνοντας πρωτιές, αλλά καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος (το κατέχει ο Κενιάτης, Πολ Τέργκα με 2:04.55). Σε συνέντευξη που έδωσε, χθες, ο Γκεμπρεσελασιέ, ανέφερε: «Δεν εγκαταλείπω τον αθλητισμό, εγκαταλείπω τον στίβο. Τώρα θα αφιερωθώ στο μαραθώνιο. Την επόμενη φορά που θα τρέξω μαραθώνιο, θέλω να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτός είναι πλέον ο μεγάλος μου στόχος. Φυσικά, αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί είναι ένα ρεκόρ που πολύ δύσκολα μπορεί να σπάσει. Τώρα προέχει το θέμα με το πρόβλημα του τραυματισμού μου. Πρέπει να το ξεπεράσω και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετάλλια και πολλές υποσχέσεις σε Ευρωπαϊκό και Βαλκανικό Πρωτάθλημα (2017-07-18 00:00:00.0)
Γκεμπρεσελασιέ (2007-10-02 00:00:00.0)
Σε ρόλο πλασιέ μη ανιχνεύσιμων ουσιών... (2004-08-28 00:00:00.0)
Χρυσοθήρες στην Αθήνα... (1997-07-20 00:00:00.0)
Κορίτσια για... φίλημα (1997-06-19 00:00:00.0)
Ο άνθρωπος - "ατμομηχανή" (1996-06-16 00:00:00.0)