ΑΘΗΝΑ
Χιλιάδες διαδηλωτές «δικαίωσαν» την ακύρωση
Κυριακή 29 Αυγούστου 2004

Ανεπιθύμητο είναι στην Ελλάδα το γεράκι του πολέμου, βροντοφώναξαν, χτες, χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι της Αθήνας, δίνοντας το «παρών» στη συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και «δικαιώνοντας» τους πραγματικούς λόγους που ώθησαν τον Κ. Πάουελ να ακυρώσει, την τελευταία στιγμή, την προγραμματισμένη του επίσκεψη.

Η συγκέντρωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Π. Σοφό, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ: «Ο Κ. Πάουελ είναι φορέας και εκφραστής της πολιτικής των ΗΠΑ στη χώρα μας, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Εκφράζουμε, με αυτή την κινητοποίηση, την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ, που μάχονται για την ελευθερία τους. Καταγγέλλουμε την πολιτική της ΝΔ, για τη δουλική της υποταγή στα κελεύσματα των ΗΠΑ. Καταγγέλλουμε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που άνοιξε το δρόμο σε αυτή την πολιτική», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο Π. Σοφός.

Ξεχωριστή στιγμή στη χτεσινή συγκέντρωση, όταν από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε η έλευση στη συγκέντρωση των συντρόφων που κρέμασαν στην Ακρόπολη το μήνυμα των κομμουνιστών: «Powell Killer Go Home».

Η πορεία ξεκινάει. Τα συνθήματα δίνουν το στίγμα: «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί». «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Ανάμεσα στους προπορευόμενους πολυμελείς αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τους Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ και γραμματέα της ΕΠ της ΚΟΑ και τον Θ. Γκιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Από τη Σταδίου η πορεία κατευθύνεται στο Σύνταγμα, μέσω της οδού Φιλελλήνων στη Βουλή και από εκεί στην Ομόνοια, όπου και διαλύεται.

Την ίδια στιγμή, το κέντρο της πρωτεύουσας είχε χτες ακόμη περισσότερο έντονα τα στοιχεία ενός μεγάλου στρατοπέδου συγκέντρωσης. Χιλιάδες αστυνομικές δυνάμεις έκαναν παντού έντονη την παρουσία τους. Η «Μεγάλη Βρετάνια», αποκλεισμένη. Στη Φιλελλήνων δεκάδες αστυνομικοί. Μπροστά από τη Βουλή, οι διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. ήταν «ετοιμοπόλεμες». Η ...«Ολυμπιακή εικόνα» της πρωτεύουσας πρέπει να μείνει «άθικτη», ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να μην επιτραπεί στους διαδηλωτές να ασκήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Η πορεία παρακολουθούνταν διαρκώς από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και, βέβαια, η ΕΛ.ΑΣ. - μετά από κυβερνητική εντολή - δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να κατευθυνθούν στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεισόδια στη συγκέντρωση της πλ. Συντάγματος(2011-06-23 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ(2009-10-14 00:00:00.0)
Αύριο η συγκέντρωση στο Σύνταγμα(2008-06-25 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο χτες του Φόρουμ(2004-08-28 00:00:00.0)
Σιωπηλή διαμαρτυρία αστυνομικών(1997-12-03 00:00:00.0)
Επιχείρηση τρομοκράτησης μελών της ΚΝΕ(1997-11-25 00:00:00.0)