ΡΟΔΟΠΟΛΗ - ΔΙΟΝΥΣΟΣ
«Αναδάσωση» με... βίλες!

Πολυτελέστατες κατοικίες χτίζονται μέσα σε δασική και αναδασωτέα έκταση και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Νέα Αιολίς» επεκτείνεται στο δάσος

Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004

Ιδού το... έργο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού...
Μπορεί οι βίλες να «φυτρώνουν» σαν μανιτάρια στο δάσος του Διονύσου και της Ροδόπολης, ωστόσο οι διαπιστωμένες από τις αρχές παρανομίες, που μάλιστα συνοδεύονται ακόμα και από ποινικές διώξεις, οδηγούνται απλώς στο... αρχείο.

Μέσα σε δασική και αναδασωτέα έκταση στη Ροδόπολη χτίζονται πολυτελέστατες κατοικίες και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Νέα Αιολίς» επεκτείνεται στο παρακείμενο δάσος. Τα πορίσματα και οι εκθέσεις του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και του Συνηγόρου του Πολίτη, επιβεβαιώνουν τις αυθαιρεσίες και μιλούν για μη σύννομες ενέργειες των οργάνων της διοίκησης, παράνομες τροποποιήσεις ρυμοτομικών σχεδίων κ.ά. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης έστειλε το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκη και στη συνέχεια ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Ωστόσο, οι υποθέσεις οδηγούνται στο αρχείο, οι υπεύθυνοι απαλλάσσονται με βουλεύματα και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός συνεχίζει το... έργο του. Δηλαδή, εδώ και δεκαετίες συνεχίζει να μεταβιβάζει δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις ως οικόπεδα σε διάφορα άτομα.

Πρόσφατα τέθηκαν στο αρχείο δύο υποθέσεις που είχαν σχέση με τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό. Η μία αφορούσε ποινική δίωξη εναντίον του πρώην δασάρχη Πεντέλης και υπαλλήλων της Πολεοδομίας Καπανδριτίου και άλλων προσώπων, ενώ η δεύτερη υπόθεση ήταν ποινική δίωξη κατ' αγνώστων για παράβαση καθήκοντος. Και οι δύο ποινικές διώξεις μπήκαν στο αρχείο με τις αποφάσεις 1268/2004 και 2243/2004 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Και ιδού η ανοχή των κυβερνήσεων
Οι υποσχέσεις της πολιτείας ότι «θα λάμψει η αλήθεια και οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν», όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν αλλά όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα από συλλόγους και κατοίκους της περιοχής, προσέκρουσαν σ' ένα τείχος σιωπής. Την ίδια στιγμή, οι βίλες πληθαίνουν...

Στο αρχείο...

Μάλιστα, στο σκεπτικό της 2243/2004 απόφασης του Πλημμελειοδικείου Αθηνών αναφέρεται ότι υπάρχει αντιφατικότητα, πολυπλοκότητα και αοριστία των διατάξεων που ισχύουν και δεν προκύπτει η τέλεση είτε εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων του Πολεοδομικού Γραφείου Καπανδριτίου είτε εκ μέρους του υπό εκκαθάριση από το 1982 Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Νέα Αιολίς» πράξεων που παραβιάζουν τους ισχύοντες νόμους!

Επίσης, η υπ' αριθμ. 1268/2004 απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών αναφέρει ότι η δίωξη κατά των κατηγορουμένων (δασάρχη και άλλων υπαλλήλων) τέθηκε στο αρχείο, γιατί δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους.

Σημειώνεται πάντως ότι από το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που είχε σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προέκυπταν αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων και θα έπρεπε να ελεγχθεί: Αν υπάλληλοι και δημόσιοι λειτουργοί (Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου, Δασαρχείο Πεντέλης, Διεύθυνση Δασών Αν. Αττικής κλπ.) διευκόλυναν την οικοδόμηση της συγκεκριμένης περιοχής. Και εάν ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός μεταβίβασε οικόπεδα που δεν του ανήκαν σε μη μέλη του, τα οποία διευκόλυναν παράνομες ενέργειες.

Η δίωξη ήταν για βαρύτατα αδικήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως η χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό αποκόμιση αθέμιτου οφέλους σε τρίτους κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, απάτη από κοινού και μη κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα κλπ.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που το περιβάλλον της Αττικής κακοποιείται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με την ανοχή ή ακόμα και τη συνδρομή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τσιμεντοποιεί τα πάντα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποινικές διώξεις για δανειοδότηση χωρίς εγγυήσεις (2016-10-07 00:00:00.0)
Οι επενδύσεις στο Διόνυσο (2009-08-24 00:00:00.0)
Χοντρό παιχνίδι με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς (2007-08-19 00:00:00.0)
Πίστα «καρτ» μέσα στην «αναδάσωση» (2007-07-15 00:00:00.0)
Νομιμοποιούν καταπατητές και μεγαλοεργολάβους! (2002-03-13 00:00:00.0)
Τι θα γίνει με τις καταπατήσεις; (2002-01-08 00:00:00.0)