Στις 13 Νοέμβρη η αγανάκτηση να γίνει αγώνας
Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004

Να αντιδράσουν μαζικά και αγωνιστικά καλούνται στις 13 του Νοέμβρη οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας. Να αντιδράσουν αγωνιστικά στη μείωση των τιμών, των επιδοτήσεων, του εισοδήματός τους. Να αντιδράσουν στις πολιτικές που τους οδηγούν στη φτώχεια, στην απόγνωση και στο ξεκλήρισμα. Να αντιδράσουν στα νέα αντιαγροτικά μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και στους αντιαγροτικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Να αντιδράσουν ενάντια στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, πρεσβεύουν και εκπροσωπούν με απειροελάχιστες διαφορές τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών και όχι των μικρομεσαίων αγροτών, που οδηγούνται πλέον σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης.

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), μπροστά στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί φέτος σε όλα τα αγροτικά προϊόντα σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας, δίνει, με συνέπεια, συνέχεια στον αγώνα της προάσπισης των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών. Κόντρα στον λήθαργο και τον αποπροσανατολισμό που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ρίχνει το σύνθημα της έναρξης ενός πανελλαδικού συντονισμένου αγώνα των αγροτών. Κόντρα στη δικομματική κοροϊδία, το αγωνιστικό πλαίσιο, τα αιτήματα και οι προοπτικές είναι συνδεδεμένα με τον αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών. Ενός αγώνα που πρέπει να «δεθεί» με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και όλα τα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται επίσης από την ίδια ευρωενωσιακή πολιτική.

Αυτή την εποχή οι περισσότεροι αγρότες βλέπουν και τις τελευταίες ελπίδες τους για κάτι καλύτερο να χάνονται. Οχι γιατί έτυχε μια άτυχη χρονιά ή γιατί υπάρχει υπερπαραγωγή προϊόντων. Εφτασε το πράγμα, μια κανονική σοδειά να θεωρείται πρόβλημα! Αυτό που ξεκίνησε να συμβαίνει φέτος θα έχει ακόμα χειρότερη συνέχεια. Και τούτο γιατί η φετινή κατάσταση αποτελεί τον προπομπό των όσων φέρνουν η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι νέες συμφωνίες του ΠΟΕ. Μπρος σε αυτές τις νέες αρνητικές εξελίξεις η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να αντιδράσει, να συντονιστεί, να αγωνιστεί, να διεκδικήσει τα αιτήματά της. Η βουβή αγανάκτηση, η γκρίνια, η μουρμούρα και η απραξία δε θα φέρουν τίποτα καλύτερο.

Το Σάββατο 13 του Νοέμβρη, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, πρόκειται να πραγματοποιηθούν αγροτικά συλλαλητήρια σε αγροτικούς νομούς της χώρας. Τα συλλαλητήρια αυτά θα πρέπει να γίνουν σε όσο περισσότερους νομούς γίνεται, με όσο μεγαλύτερη συμμετοχή γίνεται. Κι επειδή τα ΜΜΕ δε θα προπαγανδίσουν αυτή την πανελλαδική κινητοποίηση και δε θα καλέσουν την αγροτιά να συμμετέχει και να παλέψει για το δίκιο της, πέφτει μεγάλο το βάρος σε όσους συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ. Και πέφτει μεγάλο το βάρος της ευθύνης και στους αγρότες που δε θα είναι εκεί και θα αγνοήσουν το τίμιο και ρεαλιστικό αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ.


Κ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αγρότες... του ΚΚΕ (2007-01-25 00:00:00.0)
Κοινωνικοπολιτικός αγώνας για φιλολαϊκή ρότα (2007-01-06 00:00:00.0)
Να δυναμώσει ο αγώνας κατά της νέας ΚΑΠ (2006-01-08 00:00:00.0)
Συνέχεια στον αγώνα διεξόδου και προοπτικής! (2005-02-24 00:00:00.0)
Μαζικά στα συλλαλητήρια της 9ης Δεκέμβρη (2004-11-26 00:00:00.0)
Οξύνθηκαν τα προβλήματα, φούντωσαν οι αγώνες (2001-12-30 00:00:00.0)