ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Δουλιά εργάτη τον εργάτη
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004

Εργάτη τον εργάτη και κόντρα στα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει στα πόδια τους η εργοδοσία, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ χτίζουν την επιτυχία των εργατικών συλλαλητηρίων στις 9 Δεκέμβρη, μέσα στους χώρους δουλιάς, με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες. Δίπλα στις μηχανές, την ώρα του διαλείμματος ή της εργασίας, στα πηγαδάκια των εργαζομένων, στα γιαπιά και πάνω από τη γραμμή της παραγωγής, το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, τα προβλήματα και οι πραγματικές ανάγκες των εργατών μπαίνουν στο επίκεντρο της κουβέντας.

Εκεί ζυμώνεται και η αναγκαιότητα να δοθεί τώρα μαζική και συντονισμένη απάντηση στην πολιτική που συντηρεί τα χαμηλά μεροκάματα, που κάνει λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις και διογκώνει την ανεργία. Απάντηση στη λιτότητα και την ακρίβεια που «εξατμίζει» το μισθό από τις πρώτες κι όλας μέρες του μήνα, όταν η μονόπλευρη ένταση της φορολογίας συμπιέζει το μηνιάτικο κάτω ακόμα και από εκείνα τα κατάπτυστα όρια που το έθεσε με την υπογραφή της στη Συλλογική Σύμβαση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Σε συναγερμό οι ταξικές δυνάμεις στο Μέταλλο

Στο πλαίσιο αυτής της αποφασιστικής μάχης που κλιμακώνεται όσο πλησιάζει η 9η του Δεκέμβρη, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας» βρέθηκαν χτες στην επιχείρηση «Ευρωκάλ». Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ ήταν πρόσωπα γνώριμα στους εργάτες της επιχείρησης, αφού μόλις πριν από ένα χρόνο είχαν δώσει όλοι μαζί τη μάχη για να αποκαθηλωθούν οι κάμερες που η εργοδοσία είχε τοποθετήσει αυθαίρετα μέσα στο εργοστάσιο «για λόγους ασφαλείας».

Το περιστατικό εκείνο είχε γίνει η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά και η αφορμή για τους εργαζόμενους να γνωρίσουν από πρώτο χέρι την αξία της οργανωμένης πάλης μέσα από το Συνδικάτο. Γράφτηκαν όλοι μέλη του, αντέδρασαν με αποφασιστικότητα και ύστερα από μια δυναμική παρέμβαση των συνδικαλιστών συναδέλφων τους, η εργοδοσία αναγκάστηκε να ξηλώσει τους καμεροχαφιέδες από το εργοστάσιο.

Η κουβέντα δεν κράτησε πολύ, καθώς πολλά έχουν ήδη ειπωθεί στη διάρκεια της κατακτημένης σχέσης με το συνδικάτο. «Συνάδελφοι, στις 9 του μήνα στις 6 το απόγευμα διαδηλώνουμε στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Να είμαστε όλοι εκεί!», ήταν το σύνθημα, για να δοθεί άμεσα η απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους: «Θα είμαστε. Οχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας που έρχονται από πίσω και δεν πρόκειται να βρουν τίποτα όρθιο».

Σε πανικό η εργοδοσία

Η εξόρμηση συνεχίστηκε στη γειτονική επιχείρηση του «Δρακουλάκη», γνωστό εργασιακό γκέτο για τους συνδικαλιστές του Μετάλλου και με πρόσφατο μαύρο παρελθόν απολύσεων. Η «υποδοχή» ήταν η αναμενόμενη. Ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας που κατέφτασε στην είσοδο της επιχείρησης, σε ρόλο ασφαλίτη ζήτησε τις ταυτότητες από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, προσπαθώντας να παρεμποδίσει την εξόρμησή τους. Η αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Μετώπου μπήκε αποφασιστικά στο χώρο εργασίας και συζήτησε με τους εργαζόμενους, την αναγκαιότητα να δώσουν στις 9 Δεκέμβρη δυναμική απάντηση και στην εργοδοτική τρομοκρατία που δέχονται καθημερινά στο χώρο της δουλιάς τους.

Ιδιο το κλίμα και στην «όνομα και πράμα» επιχείρηση «Σκλάβος», όπου συνεχίστηκε η χτεσινή εξόρμηση του Συνδικάτου Μετάλλου. Ο προσωπάρχης της επιχείρησης θέλησε να διαπραγματευτεί όχι μόνο τον αριθμό των συνδικαλιστών που θα έμπαιναν στο εργοστάσιο, αλλά και το περιεχόμενο (!) της προκήρυξης που θα μοίραζαν στους εργαζόμενους, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους του Συνδικάτου να περιοριστούν στη διανομή του υλικού και να μην ανοίξουν κουβέντα με τους εργαζόμενους! Και εδώ η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε κανονικά παρά τις απειλές, σπάζοντας έτσι στην πράξη το άβατο για τις ταξικές δυνάμεις που θέλει να επιβάλει αποθρασυμένη η εργοδοσία στις επιχειρήσεις της.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με περιοδείες και εξορμήσεις στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα εμπορικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία συνεχίζεται σήμερα η μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων για το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Τη συμμετοχή τους προετοιμάζουν και οι αγρότες του νομού που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ. Σε ρυθμούς πανεξόρμησης βαδίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ και στους άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Κλιμάκια συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος μεταφέρουν το κάλεσμα αντίστασης και πάλης στους εργαζόμενους και τους αγρότες, στη νεολαία και τους απόμαχους της δουλιάς. Στον Εβρο οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια της ΑΝΚΕΡ και της «Θράκης», αλλά και από άλλες επιχειρήσεις, ετοιμάζονται να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που έχει καταδικάσει την περιοχή στη φτώχεια και την ανεργία. Παράλληλα, και οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια της Ξάνθης, την «ΚΟΜΟΤΕΞ» και τα «Πλαστικά Θράκης» δηλώνουν πως θα πάρουν τη θέση τους στο προσκλητήριο αγώνα και θα προβάλουν δυναμικά τις διεκδικήσεις τους για σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, για αμοιβές και συνθήκες δουλιάς και ζωής που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ταξικός αγώνας έφερε αποτέλεσμα (2008-01-10 00:00:00.0)
Με εξορμήσεις και συσκέψεις συνεχίζεται η μάχη (2007-03-16 00:00:00.0)
Το μήνυμα της απεργίας φτάνει παντού (2005-05-07 00:00:00.0)
Αποφασιστικά, εργάτη τον εργάτη (2005-04-20 00:00:00.0)
Ολονυχτία έξω από την πύλη (2005-03-06 00:00:00.0)
Ανάγκη άμεσης αντίδρασης (2004-07-03 00:00:00.0)