ΥΠΠΟ και ... «υπερπέραν»

Αντίδραση του γιου του Αρη Κωνσταντινίδη στα όσα ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (έργο του κορυφαίου Ελληνα αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη)
«Ψεύδεται ασύστολα ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τατούλης, ισχυριζόμενος ότι ο πατέρας μου ζούσε όταν συντασσόταν η μελέτη "εκσυγχρονισμού" (δηλαδή ανερυθρίαστης κακοποίησης) του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων», σημειώνει σε επιστολή του στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» ο, επίσης αρχιτέκτονας, γιος του Αρη Κωνσταντινίδη, Δημήτρης.

Η απάντηση προκλήθηκε από τον ισχυρισμό του υφυπουργού ότι ο Αρης Κωνσταντινίδης ζούσε όταν συντασσόταν η μελέτη «εκσυγχρονισμού» του Μουσείου Ιωαννίνων, εναντίον της οποίας - όπως υπενθύμισε ο «Ρ» προχτές - τάχθηκαν από το Δεκέμβρη του 2003 οι αρχιτέκτονες. Ο Δ. Κωνσταντινίδης στην επιστολή σημειώνει ότι ο πατέρας του «πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1993. Η προμελέτη εκπονήθηκε το Δεκέμβριο του 1997, η δε μελέτη εφαρμογής το Δεκέμβριο του 1998. Η πολεοδομική άδεια εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2001. Εχει ακόμη το θράσος ο υφυπουργός να μας μεταφέρει τις βεβαιώσεις των "αρμοδίων υπηρεσιών" ότι ο Αρης Κωνσταντινίδης είχε "ενημερωθεί και δεν είχε εκφράσει αντίρρηση". Προφανώς το ΥΠΠΟ έχει επαφές με το υπερπέραν. Ετσι, εμφανίζεται ο εδώ και δέκα χρόνια απών αρχιτέκτων να συμφωνεί με σωρεία κακοποιήσεων, οι οποίες έχουν καταγγελθεί αρμοδίως στο ΥΠΠΟ εδώ και ένα χρόνο και για τις οποίες προκλητικά δεν έχει δοθεί και δε δίδεται ούτε και τώρα καμία απάντηση».

Μεταξύ των κακοποιήσεων, ο Δ. Κωνσταντινίδης αναφέρει «κατεδαφίσεις και ουσιαστικές αλλοιώσεις των όψεων του κτιρίου από εμφανή λιθοδομή. Κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων (όπως γίνεται από κάθε κατασκευαστή αυθαιρέτων που ...σέβεται τον εαυτό του). Αποξήλωση όλων των ξύλινων κουφωμάτων και αντικατάστασή τους από ευτελέστατα υλικά. (Για να τονιστεί ακόμα περισσότερο η αισθητική αυθαιρέτων στην οποία αρέσκονται οι του «πολιτισμού»). Αλλοίωση της μορφής του δώματος. Κλείσιμο του ελεύθερου χώρου κάτω από το πρόπυλο εισόδου».

Και καταλήγει: «Οι επεμβάσεις στο μουσείο απεικονίζουν δυστυχώς την πλήρη άγνοια και την παντελή αδιαφορία για το έργο του Αρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος βέβαια δε θα είχε αντίρρηση στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό ενός κτιρίου. Αρκεί οι συγκεκριμένες επεμβάσεις να σέβονται και να μην κακοποιούν το πνεύμα και την αρχιτεκτονική γλώσσα του δημιουργού. Δεν το κατεδαφίζουν εντελώς το μουσείο οι κουτοπόνηροι κύριοι του "πολιτισμού", που ξέρουν άριστα να ψεύδονται και να παραπληροφορούν, αλλά δε γνωρίζουν καθόλου πώς να χειριστούν υπεύθυνα και ανάλογα με την αξία του ένα διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό έργο;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλειστό το Μουσείο Αργοστολίου (2007-04-04 00:00:00.0)
«Μισοανοίγει» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (2004-06-23 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από το Τυπογραφείο του ΕΑΜ (2003-10-21 00:00:00.0)
«Βανδαλισμός» το Μουσείο στου Μακρυγιάννη (2001-05-15 00:00:00.0)
Θεμέλιος λίθος το '98 (1997-01-25 00:00:00.0)
Κωλυσιεργούν οι Ιταλοί (1996-12-03 00:00:00.0)