Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μισοανοίγει» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αναπάντητες οι κριτικές των αρχιτεκτόνων στον τρόπο και το είδος των επεμβάσεων

Τη νέα μόνιμη έκθεση της Προϊστορικής Συλλογής και της Συλλογής Γλυπτών του ταλαιπωρημένου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα εγκαινιάσει αύριο το βράδυ ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, σε μία καθαρά τυπικού και επικοινωνιακού τύπου κίνηση, αφού, ούτε ολόκληρο το μουσείο είναι έτοιμο, ούτε η ανακαίνισή του έχει γίνει αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η επανέκθεση του μεγαλύτερου και σημαντικότερου μουσείου της χώρας είναι είδηση. Αλλά ακριβώς γι' αυτό οφείλουμε να θυμίσουμε μερικές «λεπτομέρειες». Κατ' αρχήν, το μουσείο θα παραδίδεται «σταδιακά» στο κοινό, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο υφυπουργός στη σχετικά πρόσφατη επίσκεψή του εκεί, γεγονός που έχει επισημάνει και το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) στην ανακοίνωσή του για την κατάσταση των μνημείων της Αττικής.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχει εκφράσει σαφώς την πλήρη αντίθεσή του στο είδος και στον τρόπο των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, χωρίς βέβαια να αμφισβητεί την αναγκαιότητα να γίνουν επεμβάσεις. Μεταξύ άλλων ο Σύλλογος ζητούσε την «άμεση αλλαγή της μελέτης εγκατάστασης κλιματισμού, ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των εκθεσιακών χώρων του μουσείου ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης του ύψους των αιθουσών». Ενώ είναι «τελείως αντίθετος» με «οποιαδήποτε επέμβαση στις επιφάνειες φυσικού φωτισμού και στα σιδηρά κουφώματα των εκθεσιακών χώρων, καθώς μια μείωση του φυσικού φωτισμού θα ανέτρεπε ένα από τα κύρια στοιχεία της λογικής αυτού του κτιρίου που το έχουν άλλωστε καταστήσει διεθνώς κορυφαίο παράδειγμα τρόπου έκθεσης αρχαιολογικών συλλογών και κυρίως γλυπτών, που ως γνωστόν απαιτούν φυσικό φωτισμό».

Ο σύλλογος ζητούσε μάλιστα να αποφευχθούν οι μη αναστρέψιμες επεμβάσεις και να παρέμβει άμεσα ο υπουργός Πολιτισμού. Αλλωστε, όπως υπογράμμισε στη σχετική ανακοίνωση, ενώ προσπάθησαν για μεγάλο διάστημα να έρθουν σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, αυτό «δεν έγινε δυνατό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης (2017-05-24 00:00:00.0)
Οι ...«δύο πλευρές» του μύθου (2011-03-22 00:00:00.0)
Τόνοι τσιμέντου σε αρχαίες λίμνες... (2006-03-22 00:00:00.0)
«Πολιτικά ανίσχυρη» η νομική εξέλιξη (2004-08-03 00:00:00.0)
Μια αλλιώτικη συμβίωση (2000-02-06 00:00:00.0)
Πολλά τα μνημεία "θύματα" (1999-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ