ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Ο λαός θα αντισταθεί στην καταστροφή

Συνέντευξη Τύπου περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες αγωνίζονται κατά των επιπτώσεων που θα έχουν για το Λεκανοπέδιο οι αυθαίρετες και αδιαφανείς επιλογές της κυβέρνησης

Παρασκευή 12 Μάη 2000

Το πευκοδάσος στο Σχοινιά απειλείται
«Οι ενεργοί πολίτες δε θα επιτρέψουν την καταστροφή της Αττικής με πρόφαση τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες, με κοινή συνέντευξη Τύπου και με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρονγκ, οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, που μάχονται να μη γίνουν πραγματικότητα οι τραγικές, όπως τόνισαν, περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων Ολυμπιακών έργων. Τα τρία χρόνια που πέρασαν από την ανάθεση της Ολυμπιάδας, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, απέδειξαν ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για το μέγεθος των μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών καταστροφών και πολεοδομικών στρεβλώσεων που συνεπάγονται οι αυθαίρετες και αδιαφανείς επιλογές της, σχετικά με τα Ολυμπιακά και παραολυμπιακά έργα. Εξέφρασαν, μάλιστα, το φόβο πως οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σάμαρανκ θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε ένταση της αντιδημοκρατικότητας και της αδιαφάνειας, προκειμένου να υλοποιήσει τις περιβαλλοντοκτόνες επιλογές της, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι έτσι εξασφαλίζεται η έγκαιρη αποπεράτωση των έργων.

Σαν μόνη διέξοδο από την κρίση πρόβαλλαν την υιοθέτηση των εναλλακτικών χωροθετήσεων στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης, τη χρησιμοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, τη διασπορά των Ολυμπιακών έργων και τον περιορισμό τους, την ανάπτυξη και προώθηση μαζικών μέσων μεταφοράς. Παράλληλα, κάλεσαν την κυβέρνηση, μπροστά στη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, να μη θεωρήσει δεδομένη την κοινωνική συναίνεση στα περιβαλλοντοκτόνα σχέδιά της και να μην υποτιμήσει τον παράγοντα της κοινωνικής αντίδρασης.

Οι πολίτες, που εδώ και χρόνια έχουν ενεργοποιηθεί για τη σωτηρία του περιβάλλοντος από τα έργα αυτά, έχουν καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις στους αρμόδιους. Η δημιουργία του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά, όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης « Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό» Χρήστος Κορτζίδης, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο. Διαφωνούμε στο μέγεθος, στον τρόπο χρηματοδότησης και στη μεταολυμπιακή χρήση του. Προκειμένου να αποτραπούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης, πρέπει, τόνισε, να αναπτυχθεί μαζικό κίνημα αντίστασης σε αυτά τα έργα και στην προσπάθεια εκχώρησης χώρων και πόρων στο κεφάλαιο. Αναφερόμενος στο χώρο του αεροδρομίου, δήλωσε πως, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Α. Φούρα πως οι εγκαταστάσεις θα είναι λυόμενες και θα γίνουν με δημόσιους πόρους, οι κάτοικοι είναι σε ετοιμότητα αφού βλέπουν τη λογική της κυβέρνησης. Πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι να μετατραπεί ο χώρος του αεροδρομίου σε μητροπολιτικό πάρκο για τους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου.

Στο ρόλο που ο ίδιος ο λαός μπορεί να παίξει αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης « Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας», δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της επιτροπής για τη διάσωση του χώρου του Ιπποδρόμου Αρ. Αβραμίδης. Αν ο λαός κινητοποιηθεί, μπορούμε πολλά να περισώσουμε - τόνισε - και αναφερόμενος στο χώρο του Ιπποδρόμου υπενθύμισε τη ρήση του Σκαρίμπα: «Το '21 έδιωξε κατακτητές, αλλά στο λαιμό του μπήκαν άλλοι». Με τον ίδιο τρόπο, ο Ιππόδρομος θα φύγει, αλλά στο χώρο του θα γίνουν συνεδριακά κέντρα κλπ. και ένα ελάχιστο κομμάτι θα δοθεί στο δήμο για τη δημιουργία χώρων αναψυχής.

Στις ταχυδακτυλουργίες που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να μην τηρήσει τους υφιστάμενους νόμους, στη διάλυση του Ε` Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Πολίτες της Αττικής, Πάνος Τότσικας, καταγγέλλοντας πως υπάρχουν και κόμματα της Αριστεράς που στηρίζουν την κυβέρνηση και πως ακόμη και στη ΓΣΕΕ μόνο ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ έχει αντισταθεί. Υπενθύμισε επίσης και τη στάση του σημερινού υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ευθυμιόπουλου, ο οποίος, όταν ήταν εκπρόσωπος της «Γκρίνπις» θεωρούσε «απαράδεκτη» τη δημιουργία του Ολυμπιακού χωριού.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού, Μ. Ιατρίδου, χαρακτήρισε εξαιρετικά αδιαφανή και σκανδαλώδη το διαγωνισμό για την παραχώρηση του Ιπποδρόμου Φαλήρου, προσθέτοντας πως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα εξακολουθούν να κάνουν χρήση όλων των ένδικων μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και θα προσφύγουν και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Την άμεση αντίδραση των μελών του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού και της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής έχει προκαλέσει η δημοσίευση αγγελίας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, με την οποία εκποιεί δημόσιο ακίνητο στα Τουρκοβούνια στην αναδασωτέα περιοχή μεταξύ Γαλατσίου, Ψυχικού και Φιλοθέης, ενώ εξίσου έντονες ήταν και οι διαμαρτυρίες για τη δημιουργία γυμναστηρίου Πινγκ Πονγκ σε δασική και αναδασωτέα έκταση στο κτήμα της Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου).

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, ο οποίος, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση του κόμματος στον αγώνα των πολιτών, δήλωσε πως «ο λαός μας δε θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτήν τη νέα "εθνική ιδέα" της κονόμας για τους λίγους και ημέτερους της πλουτοκρατίας εις βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού μας». Τόνισε, επίσης, πως με την πάλη του λαϊκού κινήματος, με τη δραστηριοποίηση ευαίσθητων ανθρώπων και ειδικά της νεολαίας μπορούν να ανατραπούν τα όποια καταστροφικά σχέδια και να λειτουργήσουν τα έργα σε όφελος του λαού μας.

Τους φόβους της πως το ΣτΕ θα γίνει κολυμπήθρα του Σιλωάμ για όλες τις περιβαλλοντικές παραβιάσεις εξέφρασε ή πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Στ. Αλφιέρη, προσθέτοντας πως «με τον τρόπο που θα γίνουν τα έργα δε θα έχουμε το δικαίωμα ούτε να αναπνεύσουμε και θα πιαστούμε σαν τα ποντίκια στη φάκα». Από την πλευρά του, ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Νίκος Στεφανίδης τόνισε πως η περιοχή του Σχοινιά αφορά τους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου, που με την υλοποίηση των έργων δε θα μπορούν να κάνουν χρήση της παραλίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «πιλότο» τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος του περιβάλλοντος (2022-01-08 00:00:00.0)
Οι κάτοικοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους (2003-05-03 00:00:00.0)
Περιβαλλοντοκτόνα κυβερνητική επίθεση (2002-03-31 00:00:00.0)
Επιχειρηματίες "ακονίζουν τα μαχαίρια" (1998-11-05 00:00:00.0)
Πρώτες υπαναχωρήσεις για τις χωροθετήσεις (1998-06-26 00:00:00.0)
"Φρένο" στην καταστροφή της παραλίας (1998-01-24 00:00:00.0)