ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πείνα και δίψα, «όπλα» των κατακτητών
Παρασκευή 1 Απρίλη 2005

Associated Press

Παιδιά στη Μοσούλη ψάχνουν στα σκουπίδια για φαΐ, ενώ ...οι «ελευθερωτές» τα επιτηρούν
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ευθεία επίθεση κατά των κατοχικών δυνάμεων ως προς το «ρόλο» τους στην κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών του ιρακινού λαού εξαπέλυσε, χτες, από το βήμα της ετήσιας συνόδου της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τον επισιτισμό, Ζαν Ζινγκλέρ. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Μπους παραλάμβανε την έκθεση ειδικής επιτροπής, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν τραγικά λάθη στις εκτιμήσεις τους όσον αφορά στο ιρακινό οπλοστάσιο πριν από τον πόλεμο».

«Η κατάσταση όσον αφορά στο δικαίωμα σίτισης και πρόσβασης του ιρακινού πληθυσμού σε πόσιμο νερό, είναι εξαιρετικά ανησυχητική», τόνισε ο Ζινγκλέρ. Υποστήριξε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΟΗΕ, υπάρχουν πλείστα παραδείγματα, όπως η περίπτωση της Φαλούτζα, όπου οι κατοχικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη στέρηση τροφίμων και την καταστροφή των αποθεμάτων πόσιμου νερού ως «όπλο» σε βάρος του πληθυσμού, προκειμένου να επιτύχουν κάμψη του ηθικού του.

Επίσης, ο Ζινγκλέρ τόνισε ότι ο υποσιτισμός των παιδιών κάτω των 5 χρόνων στο Ιράκ έχει διπλασιαστεί τα 2 τελευταία χρόνια της κατοχής, φτάνοντας το ποσοστό του 7,7% έναντι 4%. Το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας αυξάνεται, όπως είπε, μήνα με το μήνα. Ο Ζινγκλέρ επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για «την τραγωδία που συντελείται στο Ιράκ» στις κατοχικές δυνάμεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η εισβολή στο Ιράκ και ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος έχουν προκαλέσει αφαίμαξη κεφαλαίων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση της πείνας».

Οι παρατηρήσεις του Ζινγκλέρ προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Εκπρόσωποί της τον κατηγόρησαν ότι έκανε «επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων» και ότι «αγνοεί την πραγματικότητα στο Ιράκ, το οποίο ουδέποτε επισκέφτηκε». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν εναντιωθεί, εξαρχής, στην ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης από τον Ζινγκλέρ το 2000.

«Τεράστια τα λάθη των μυστικών υπηρεσιών»

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Μπους δεχόταν στο Λευκό Οίκο την επιτροπή, που ο ίδιος συνέστησε πριν από περίπου ένα χρόνο, προκειμένου να διερευνηθεί γιατί οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να εκτιμήσουν σωστά τις, σχετικές με το Ιράκ, πληροφορίες πριν από την εισβολή. Στην έκθεση που παραδόθηκε στον Μπους, (μέρος της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα), η επιτροπή χαρακτηρίζει «εντελώς λανθασμένες» τις εκτιμήσεις των 15 αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών «στη συντριπτική τους πλειοψηφία». Προσθέτει, μάλιστα, ότι ακόμη και σήμερα «οι ΗΠΑ γνωρίζουν ανησυχητικά ελάχιστα στοιχεία για τα οπλοστάσια των αντιπάλων τους».

Η επιτροπή καταλήγει σε 74 προτάσεις σαρωτικών αλλαγών και προτρέπει τον Πρόεδρο Μπους να δώσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στον Τζον Νεγκρεπόντε, που τέθηκε επικεφαλής των 15 μυστικών υπηρεσιών. Τέλος, εκτιμάται ότι το πλήγμα που δέχτηκε η αξιοπιστία των ΗΠΑ από τις λανθασμένες αυτές εκτιμήσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και μακρόχρονο να αποκατασταθεί.

Επιθέσεων συνέχεια...

Στη Σαμάρα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε σιιτικό τέμενος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν 2. Στο Σουλεϊμάν Μπέικ, από επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου σε φυλάκιο του ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν 5 εθνοφρουροί και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι. Στην Τουζ, από επίθεση αυτοκινήτου σε φυλάκιο σκοτώθηκε 1 Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 10. Στη Μοσούλη από ενόπλους σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 5. Τέλος, στη Βαγδάτη από επίθεση ενόπλων σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις δέχτηκαν άλλο ένα «πλήγμα». Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ μέχρι τα τέλη Ιούλη. Επίσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση μέχρι τα τέλη του χρόνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκθεση ενόψει (2007-09-06 00:00:00.0)
«Αστραπή» με αλλεπάλληλες επιθέσεις (2005-05-31 00:00:00.0)
Νέο σαρωτικό κύμα επιθέσεων (2005-05-06 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις - επιμένει η Ουάσιγκτον (2005-01-05 00:00:00.0)
Κλιμάκωση επιθέσεων και ανησυχίας (2003-11-04 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες επιθέσεις από άκρη σε άκρη (2003-10-30 00:00:00.0)