Παρασκευή 6 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο σαρωτικό κύμα επιθέσεων

Αμερικανός κατοχικός στρατιώτης... εμπεδώνει τη δημοκρατία κάπου στην Μπακούμπα

Associated Press

Αμερικανός κατοχικός στρατιώτης... εμπεδώνει τη δημοκρατία κάπου στην Μπακούμπα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνεται το κύμα βίας που σαρώνει, πλέον, το Κεντρικό και Βόρειο Ιράκ αποδεικνύοντας ότι οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους όχι μόνο δεν ελέγχουν τη χώρα, αλλά ούτε καν έχουν αποδυναμώσει κάπως τις διάφορες αντικατοχικές οργανώσεις. Χτες, οι πλέον πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης, πολύ κοντά στην καλύτερα φρουρούμενη περιοχή της χώρας, «την Πράσινη Ζώνη».

Καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο επιτέθηκε σε κέντρο στρατολόγησης του ιρακινού Στρατού στη Δυτική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 υποψήφιοι στρατιώτες και να τραυματιστούν 15. Στην ίδια περιοχή, ένοπλοι επιτέθηκαν σε φάλαγγα της ιρακινής Αστυνομίας. Σκοτώθηκαν 10 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 17. Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε, επίσης, κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 αστυνομικός και να τραυματιστούν 6. Αμερικανική φάλαγγα έγινε στόχος επίθεσης αυτοκτονίας και στην περιοχή Ντούρα, της Βαγδάτης, χωρίς, όμως, να ανακοινωθούν θύματα.

Στη Σαμάρα, 2 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν από επίθεση με όλμους σε στρατιωτική βάση. Στη Λατιφίγια, σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς σκοτώθηκαν 4 αντάρτες και τραυματίστηκαν 7. Στο Σοργκάτ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώθηκαν, σε μάχες, 4 Ιρακινοί στρατιώτες και ένας αντάρτης. Στη Μοσούλη, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 5.

Επιθέσεις, με όλμους σημειώθηκαν κατά αμερικανικών στόχων στις πόλεις Ντουλουίγια, Ισάκι και Μπαϊτζί, όπου, συνολικά, σκοτώθηκαν 2 άμαχοι και 1 Ιρακινός στρατιώτης. Στην ευρύτερη περιοχή της Βαγδάτης από ανταλλαγή πυρών μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και ανταρτών σκοτώθηκε άλλος 1 άμαχος και τραυματίστηκαν 2. Τέλος, ανακοινώθηκε, χτες, ότι εντοπίστηκε η σωρός του πιλότου και του δεύτερου αμερικανικού μαχητικού «F-18» που κατέπεσε «από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία» τη Δευτέρα το βράδυ στο Νότιο Ιράκ.

Απέναντι σε αυτό το κύμα επιθέσεων, η κυβέρνηση του Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι μοιάζει ανίκανη να αντιδράσει. Ο ίδιος ο Τζαφάρι συνεχίζει να προσπαθεί να προσελκύσει στην κυβέρνησή του σουνίτες αξιωματούχους, και κυρίως στο υπουργείο Αμυνας, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς εκτιμάται ότι ο πυρήνας των αντιστασιακών οργανώσεων επανδρώνεται με σουνίτες. Εντούτοις, μέχρι χτες το απόγευμα, το μόνο που είχε καταστεί εφικτό ήταν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να επιλεγούν 2 ακόμη σιίτες, ανεξάρτητοι, για την κάλυψη των υπουργείων Πετρελαίου και Ηλεκτρισμού.

Απαλλαγές και υπεξαιρέσεις

Ο αμερικανικός Στρατός έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Αμερικανού πεζοναύτη που εκτέλεσε εν ψυχρώ τραυματισμένο και άοπλο Ιρακινό μέσα σε τέμενος της Φαλούτζα, το Νοέμβρη πέρσι. Τις εικόνες είχε καταγράψει τότε ο εικονολήπτης του αμερικανικού δικτύου NBC και έκαναν το γύρο του Κόσμου προκαλώντας κατακραυγή. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, κρίθηκε ότι ο εν λόγω στρατιώτης «απειλούνταν και προστάτευσε τη ζωή του».

Παράλληλα, διέρρευσαν, χτες, εκτενή αποσπάσματα από την έκθεση Αμερικανών αξιωματούχων που εισηγούνται ακόμη και τη διατύπωση κατηγοριών σε βάρος συμπατριωτών τους της κατοχικής διοίκησης στο Ιράκ. Στην έκθεση αναφέρεται ότι «υπάρχουν πλείστες ενδείξεις ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια υπεξαιρέθηκαν» από τον προϋπολογισμό ανοικοδόμησης της κατεχόμενης χώρας.

Ρωσικές... επικρίσεις

«Οι ΗΠΑ επιδίωξαν να φτιάξουν μια διεθνή συμμαχία μόνο και μόνο για να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στο Ιράκ, να δώσουν διεθνή διάσταση στις δικές τους επιδιώξεις και να μειώσουν τις αρνητικές παγκόσμιες αντιδράσεις. Εντός ΗΠΑ φαίνεται ότι επικρατεί η άποψη ότι δε χρειάζεται να εκφράζονται διαφωνίες ότι μια απόφαση έχει ληφθεί εκεί, έστω και αν αυτές προέρχονται από τη διεθνή κοινότητα».

Αυτά δήλωσε, χτες, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, και πρώην ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στην αμερικανική διπλωματική στάση πριν και μετά την εισβολή στο Ιράκ. Οι δηλώσεις Λαβρόφ έκαναν αίσθηση γιατί έγιναν μόλις λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη Μπους στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ