ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ
Δε θα γίνουμε φορομπήχτες
Κυριακή 21 Μάη 2000

Αμεσος «δέκτης» της τραγικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει ο Νομός Καρδίτσας, είναι ο δήμος της πρωτεύουσας. Ο Δήμος Καρδίτσας είναι «καποδιστριακός» - η μοναδική πρωτεύουσα σε θεσσαλικό νομό που συμπεριέλαβε στο δήμο και πέντε κοινότητες - και αύξησε τον πληθυσμό του κατά 25% περίπου. Ομως, παρά τις μεγάλες υποσχέσεις ότι θα υπάρξουν κίνητρα με τη μεταρρύθμιση για αναγκαστική κατάργηση των κοινοτήτων, δημιουργήθηκε μια επιπρόσθετη ευθύνη, με τα ίδια οικονομικά μέσα και με το ίδιο προσωπικό.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος, μιλάει γι' αυτά στο «Ρ».

- Ποια είναι, σε γενικές γραμμές, η κατάσταση που καλείται ν' αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή της Καρδίτσας;

- Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Καρδίτσας, ως πρωτεύουσα ενός νομού με σοβαρά και οξυμένα προβλήματα, επηρεάζεται απ' αυτή την κατάσταση. Στην περιοχή μας, υπάρχει έντονο το αγροτικό πρόβλημα, και αυτό αντανακλά σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις οικονομικές δραστηριότητες στην πόλη. Φυσικά έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά ότι ο δήμος δε θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα μέσω της φορολογίας. Παρά την οξύτητα των προβλημάτων αισιοδοξούμε ότι μέσα από μια συστηματική διεκδικητική πολιτική, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σ' αυτό, για το οποίο μας εμπιστεύτηκε ο καρδιτσιώτικος λαός στις τελευταίες εκλογές.

- Ποιος είναι ο χαρακτήρας των διεκδικήσεων;

- Το πρώτο είναι η απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων που οφείλει η κυβέρνηση. Το δεύτερο που πρέπει να σημειώσω είναι ότι, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μια μόνιμη τάση να δίνονται ευθύνες και αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να συνοδεύονται και από τους αναγκαίους πόρους, που αφορούν, για παράδειγμα, παιδικούς σταθμούς, γυμναστήρια κ.ά. Εμείς, ως δημοτική αρχή, δεν αποδεχόμαστε με κανέναν τρόπο αυτή τη λογική και γι' αυτό τέτοιες προτάσεις, όποτε συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο απορρίφθηκαν. To τρίτο είναι να μπορέσουμε, καθώς η τεχνολογία τρέχει, να παρέχουμε καλές υπηρεσίες στον κόσμο, μέσα από έναν εκσυγχρονισμό που χρειάζεται σε όλα τα μέσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτά είναι τα βασικότερα σημεία πάνω στα οποία εδράζονται οι διεκδικήσεις μας. Δυστυχώς, όμως, περνούμε μια εποχή που υπάρχει μια πλατιά συναίνεση και στα πλαίσια των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης. Εννοώ της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, σε σχέση με τη στάση της στην κυβέρνηση.

- Ποιος ο ρόλος που πρέπει να έχει ο Δήμος Καρδίτσας σχετικά με τους αγώνες που αναπτύσσονται στο νομό;

- Ο δήμος πρέπει να έχει μόνιμα στον προσανατολισμό του, και πιστεύω ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των δημοτών, τη στήριξη των αγροτικών και των άλλων λαϊκών κινητοποιήσεων. Γιατί μόνο με τους αγώνες μπορεί ο αγροτικός κόσμος να μείνει στα χωράφια του. Και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε, γιατί είναι αναγκαίο. Οι αγώνες είναι η μόνη ελπίδα για να υπάρξει μια ανάκαμψη στην περιοχή μας και για να παραμείνει ο αγροτικός κόσμος στα χωράφια του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΥΝέταιρος στη μερική απασχόληση (2009-09-29 00:00:00.0)
Με αισιοδοξία στη μάχη του β΄ γύρου σε Καρδίτσα, Τύρναβο, Κοιλάδα (2006-10-17 00:00:00.0)
Μηνύματα αισιοδοξίας (2002-09-24 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης (2001-05-05 00:00:00.0)
Πολιτικό μήνυμα έστειλαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια (1998-10-13 00:00:00.0)
Δημοτική Κίνηση κόντρα στον "Καποδίστρια" (1998-01-08 00:00:00.0)