• Καταδίκη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και εντολή για συνέχιση των λαϊκών αγώνων, η τεράστια εκλογική επιτυχία των συνδυασμών της ΝΑΣ, με υποψήφιους νομάρχες τους λαϊκούς αγωνιστές Γ. Παττάκη και Β. Μπούτα
  • - Οι λαϊκοί αγώνες, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, έβαλαν τη σφραγίδα τους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στη Θεσσαλία. Τα πλατιά, ενωτικά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια, που... - 1998-10-13 00:00:00.0"/>
  • Καταδίκη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και εντολή για συνέχιση των λαϊκών αγώνων, η τεράστια εκλογική επιτυχία των συνδυασμών της ΝΑΣ, με υποψήφιους νομάρχες τους λαϊκούς αγωνιστές Γ. Παττάκη και Β. Μπούτα
  • - Οι λαϊκοί αγώνες, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, έβαλαν τη σφραγίδα τους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στη Θεσσαλία. Τα πλατιά, ενωτικά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια, που... - 1998-10-13 00:00:00.0" /> Πολιτικό μήνυμα έστειλαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Πολιτικό μήνυμα έστειλαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια
    • Δήμαρχοι ο Χρήστος Τέγος στην Καρδίτσα και ο Μιχάλης Κουντούρης στο Βόλο
    • Πολλοί υποψήφιοι, που υποστηρίζει το ΚΚΕ, σε δήμους και των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, "περνούν" στο β' γύρο των εκλογών
    • Καταδίκη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και εντολή για συνέχιση των λαϊκών αγώνων, η τεράστια εκλογική επιτυχία των συνδυασμών της ΝΑΣ, με υποψήφιους νομάρχες τους λαϊκούς αγωνιστές Γ. Παττάκη και Β. Μπούτα

    Οι λαϊκοί αγώνες, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, έβαλαν τη "σφραγίδα" τους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στη Θεσσαλία. Τα πλατιά, ενωτικά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια, που υποστήριξε το ΚΚΕ, στους δήμους και τις νομαρχίες, βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στο λαό της Θεσσαλίας. Η εκλογική δύναμη, ως αντανάκλαση της κοινωνικής έκφρασης και δυναμικής, αυτών των ψηφοδελτίων, αποτελεί, έτσι ή αλλιώς, το σημαντικό στοιχείο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή.

    Η δύναμη αυτή είναι "ένα το κρατούμενο" στους αγώνες για την αναβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και τη μετατροπή της σε στήριγμα του λαού, στην πάλη του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου. Μια δύναμη που στηρίζεται στην ενότητα και στην κοινή στόχευση σε κοινωνικό επίπεδο και, εκ των πραγμάτων, αποτελεί τον "άλλο πόλο", που στέκεται απέναντι στο "δίπολο" του δικομματισμού, και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα.

    Δήμαρχοι από τον 1ο γύρο

    Τ' αποτελέσματα των εκλογών για τους δήμους και τις νομαρχίες της Θεσσαλίας δείχνουν καθαρά τη μεγάλη ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που υποστήριξε το ΚΚΕ.

    Στις πρωτεύουσες δυο εκ των τεσσάρων νομών της περιοχής, οι δημοτικοί συνδυασμοί που υποστήριξε το ΚΚΕ, κέρδισαν από τον πρώτο γύρο των εκλογών τις δημαρχίες.

    Ο κομμουνιστής Χρήστος Τέγος,εκλέχτηκε νέος δήμαρχος Καρδίτσας.Χαμένος των εκλογών ο εκλεκτός της "κεντροαριστεράς" ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, Θ. Κανταρτζής.Η νίκη του συνδυασμού "Νέα Καρδίτσα" - όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο Χρ. Τέγος - δίνει την εντολή στη νέα δημοτική αρχή να σταθεί στο πλευρό του λαού στους κοινωνικούς αγώνες και να σχεδιάσει, με υπευθυνότητα, όραμα και προοπτική, το αύριο της Καρδίτσας.

    Στο Βόλο νέος δήμαρχος εκλέχτηκε ο Μιχάλης Κουντούρης,θριαμβεύοντας έναντι του αντιπάλου του, εκλεκτού της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, Δ. Πιτσιώρη. Σε δηλώσεις του ο Μιχ. Κουντούρης υποσχέθηκε ν' ανταποκριθεί η νέα δημοτική αρχή στις προσδοκίες των Βολιωτών για μια νέα περίοδο δημιουργίας, αντάξια της παράδοσης και της προοπτικής του Βόλου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Νέος δήμαρχος Πλατυκάμπου Λάρισας,εκλέχτηκε ο Θ. Κοκκινούλης - στέλεχος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών - ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η νέα δημοτική αρχή θα βαδίσει στην πορεία του τρίπτυχου αγώνας - αντίσταση - παρέμβαση και διαβεβαίωσε πως δε θα απογοητεύσει τον κόσμο που εκτίμησε την αγωνιστικότητα των συνδικαλιστών του αγροτικού κινήματος.

    Από τον πρώτο γύρο των εκλογών εκλέχτηκαν, επίσης, δήμαρχοι κι άλλοι υποψήφιοι που υποστήριζε και το ΚΚΕ, όπως ο Σ. Λελετζής στο δήμο Ναρθακίου Λάρισας, ο Χρ. Μαλακασιώτης,στο δήμο Μαλακασίου Τρικάλων, ο Αντ. Δάσιος,στην κοινότητα Καρυάς Λάρισας.

    Πολλοί στο 2ο γύρο

    Στο β' γύρο των δημοτικών εκλογών "πέρασαν" πολλοί υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΚΚΕ.

    Στο νομό Τρικάλων σε 9 δήμους. Συγκεκριμένα: ο Σπ. Τσιοτινός,στέλεχος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, στο δήμο Φαρκαδώνας - ο Σπ. Τσιοτινός, μιλώντας στο "Ρ", αφού ευχαρίστησε τους δημότες για την ψήφο τους, επισήμανε ότι η νίκη του συνδυασμού του στο β' γύρο θ' αναδείξει μια δημοτική αρχή που θα μάχεται, μαζί με όλους τους δημότες, για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, που δημιουργεί η πολιτική που εφαρμόζεται και για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης - ο Χαρ. Κολοβός(δήμο Εστιαιώτιδας),ο Δ. Τσιγάρας(Καλλιδενδρίου),ο Ν. Τόλιας(Γόμφων),ο Κ. Παπαναστασίου(Μεγάλων Καλυβίων),ο Γ. Ρίζος(Κόζιακα),ο Β. Μαγκούτας(Παλαιοκάστρου),ο Δ. Ζάρας(Παραληθαίων) και ο Γ. Κοτούμπας(Τυμφαίων).

    Στο νομό Καρδίτσας σε 4 δήμους και συγκεκριμένα: ο Δ. Παπαγεωργίου στο δήμο Κάμπου,ο Β. Παπαζάχος(Μενελαϊδας),ο Αντ. Βασιλείου(Μουζακίου) και ο Β. Κωστόπουλος(Σελλάνων).

    Στο νομό Μαγνησίας δε 2 δήμους και συγκεκριμένα: ο Κώστας Χασάπης στο δήμο Ζαγοράς και η Βέρα Μυτιληναίου στο δήμο Αφετών.

    Στο νομό Λάρισας ο Απ. Εξαρχος στο δήμο Κιλελέρ.

    Και, βεβαίως, μεγάλη εκλογική δύναμη κατέκτησαν πολλοί συνδυασμοί που δεν"πέρασαν" στο β' γύρο, όπως του Τάσου Σκυλλάκου στο δήμο Λάρισας (πάνω από 22%), του Χρ. Κιτσίδη στον Τύρναβο (27% περίπου), του Χαρ. Αρχοντή στον Αμπελώνα (20% περίπου), της Κέρης Ραμαντάνη στη Σκόπελο κ.ά.

    Τεράστια επιτυχία Παττάκη - Μπούτα

    Ιδιαίτερο, όμως, μήνυμα στέλνει η μεγάλη εκλογική επιτυχία των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της "Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης", ιδίως εκείνων με υποψηφίους νομάρχες τους γνωστούς και καταξιωμένους αγωνιστές των "μπλόκων" της αγροτιάς Γιάννη Παττάκη και Βαγ. Μπούτα.

    Ο Γ. Παττάκης,πέτυχε ποσοστό κοντά στο 20%,που είναι υπερδιπλάσιο εκείνου που είχε πετύχει η ΝΑΣ στις εκλογές του 1994. Μια επιτυχία που συζητείται έντονα, όχι μόνο στη Λάρισα και στη Θεσσαλία, αλλά και σ' ολόκληρη τη χώρα. Το νόημα αυτής της επιτυχίας εξηγεί, σε δήλωσή του ο Γ. Παττάκης - επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με τους αντιπάλους της ΝΑΣ να κατασπαταλούν πολλά εκατομμύρια στην προεκλογική περίοδο και να υπόσχονται τα πάντα και παντού - "μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων του λαού του νομού, των αγροτών, των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των νέων, των συνταξιούχων", αφού, όπως τόνισε, "οι υποψήφιοι των δυο μεγάλων κομμάτων δεν έχουν διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων".

    Ο Β. Μπούτας πέτυχε ποσοστό γύρω στο 16% στο νομό της Καρδίτσας, και, μιλώντας στο "Ρ", αφού υπογράμμισε τη μεγάλη λαϊκή συσπείρωση που εκφράστηκε με την ψήφο στο ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ, επισήμανε ότι αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, δείχνει ότι οι αγώνες στο μαζικό κίνημα έχουν αποτελέσματα σε κοινωνικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο κι απ' αυτή την άποψη είναι αποτελεσματικοί και ταυτόχρονα δίνει την εντολή για συνέχισή τους, ώστε ν' αντιμετωπιστεί και ν' ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, απ' όποια κυβέρνηση κι αν εφαρμόζεται.

    Καλά αποτελέσματα είχαν και οι συνδυασμοί της ΝΑΣ στη Μαγνησία και σταΤρίκαλα.

    Η μεγάλη επιτυχία των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της ΝΑΣ στη Λάρισα και στην Καρδίτσα, μάλιστα, φαίνεται να θορυβεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξαν δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, με τις οποίες αναγνωρίζεται ότι αυτή η επιτυχία οφείλεται, κατά πολύ, στους αγροτικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλία και εκφράζεται ο φόβος ότι θα δώσει νέα ώθηση για τη συνέχιση αυτών των αγώνων, ακόμα πιο ενωτικά, πιο μαζικά, πιο δυναμικά και πιο αποτελεσματικά.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ