Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΛΕΙΒΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Αλυτο παραμένει το πρόβλημα ύδρευσης

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Αλυτο παραμένει το πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων του Ροδολείβους, στο Νομό Σερρών, για υγιεινό, άφθονο και φθηνό νερό, καθώς και για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στο δήμο τους.

Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να λυθούν ριζικά τα προβλήματα της ύδρευσης και της αποχέτευσης του Ροδολείβους, που αποτελούν ζήτημα ζωής για τους κατοίκους του.

Το δίκτυο ύδρευσης, τονίζεται στην Ερώτηση, εκτός από τα σημεία επέκτασης είναι παμπάλαιο και από ακατάλληλους για την υγεία των κατοίκων αμιαντοσωλήνες, ενώ λόγω φθοράς του σημειώνονται διαρροές σε διάφορα σημεία του. Συνέπεια μάλιστα της απώλειας σημαντικών ποσοτήτων νερού από τα φθαρμένα και καταστραμμένα σημεία του δικτύου είναι, από τη μια να στερούνται οι κάτοικοι το νερό και από την άλλη να ανεβαίνει το κόστος του.

Το πρόβλημα της υδροδότησης, τονίζεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση, οξύνεται ακόμη περισσότερο κατά τη χειμερινή περίοδο. Λόγω του ότι το δίκτυο είναι υδρο-αρδευτικό, οι τιμές που ισχύουν για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι διαφορετικές το καλοκαίρι απ' ό,τι το χειμώνα. Κατά τη θερινή περίοδο που το δίκτυο λειτουργεί ως αρδευτικό η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στο ένα τρίτο περίπου της αντίστοιχης χειμερινής. Η δημοτική αρχή, προκειμένου να περιορίσει στο 20% τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που προβλέπεται για τη χειμερινή περίοδο, διακόπτει καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, τη λειτουργία των γεωτρήσεων, κατά συνέπεια και την υδροδότηση του οικισμού. Και αυτό για να αποφύγει τον τριπλασιασμό της τιμής της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση υπέρβασης του 20%.

Επιπλέον, έντονο είναι και το πρόβλημα της αποχέτευσης, αφού το αποχετευτικό δίκτυο είναι ανύπαρκτο. Ως αποχετευτικό δίκτυο μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται οι δύο εγκιβωτισμένοι χείμαρροι που διασχίζουν το Ροδολείβος. Σ' αυτούς καταλήγουν οι βόθροι και τα λύματα μόνο των γειτονικών προς αυτούς σπιτιών, ενώ όλα τα υπόλοιπα σπίτια αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τους βόθρους που έχουν στις αυλές τους. Ανυπόφορη είναι η δυσοσμία, κυρίως το καλοκαίρι, στο σημείο που τελειώνει ο εγκιβωτισμός των χειμάρρων και όχι πολύ μακριά από την κατοικημένη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ