Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν "καταγράφεται" ο οπλισμός της Εθνικής Φρουράς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ούτε επίσημο, ούτε ανεπίσημο αίτημα των Αμερικανών για καταγραφή του οπλισμού σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

Ο Γ. Ομήρου, ο οποίος σχολίαζε σχετικά δημοσιεύματα, τόνισε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί εξομοίωση με τα Κατεχόμενα, για καταγραφή του αμερικανικού οπλισμού.

Κληθείς να σχολιάσει και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η υπό μελέτη κατασκευή δρόμου σε περιοχή κοντά στο Γέρι θα διευκόλυνε τα τουρκικά στρατεύματα σε περίπτωση προέλασής τους, ο Γ. Ομήρου είπε ότι αν προκύψουν προβλήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, τότε οπωσδήποτε θα υπάρξουν διορθωτικές αποφάσεις.

"Χωρίς εμπόδια η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ"

Οι "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε θα μπορούν μετά και από τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο να φέρουν εμπόδια για την ένταξή της. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε χτες η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Πολίν Γκριν,ύστερα από συνάντηση περίπου μιας ώρας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Η Βρετανίδα ευρωβουλευτής απέδωσε τα προβλήματα, που θέτουν κάποιες χώρες - μέλη της ΕΕ, στο διεθνές πολιτικό παιχνίδι με στόχο την άσκηση πιέσεων για επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, η Π. Γκριν τόνισε τη σημασία της πρότασης για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και είπε ότι εάν ο Ραούφ Ντενκτάς την αποδεχόταν, η ΕΕ έχει τα μέσα να διασφαλίσει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διαδραματίζουν έναν πλήρη ρόλο.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αρνητικές δηλώσεις από μέρους κάποιων κρατών - μελών της ΕΕ, η Π. Γκριν σημείωσε ότι αυτό προκύπτει "κάθε φορά που φτάνουμε σε ένα σημείο κατά το οποίο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις", όμως τόνισε ότι "το σημαντικό είναι πως κάθε φορά που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, οι κυβερνήσεις των "15" είναι ομόφωνες υπέρ της Κύπρου"...

"Αυτό, είπε χαρακτηριστικά η Γκριν, πρέπει να σας κάνει βέβαιους ότι η πορεία έχει χαραχτεί, ο "κύβος έχει ριχθεί" και η Κύπρος θα καταστεί μέλος της ΕΕ".

Στηρίζοντας τη θέση της, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής εξήγησε ότι "θα ήταν αδιανόητο - μετά από δύο ή τρία χρόνια ουσιαστικών συζητήσεων, την αλλαγή της νομοθεσίας της Κύπρου ώστε να προσαρμοστεί με την ευρωπαϊκή και όλη τη σκληρή δουλιά και προσπάθεια - οποιαδήποτε χώρα να πει, σ' εκείνο το στάδιο, ότι λυπάται "αλλά αυτό (την ένταξη) ούτε να το σκεφτείτε"...".

Η Π. Γκριν σημείωσε τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, αναφέροντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέστησε σαφές στην Αγκυρα ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να εξετάσει την αίτησή της για ένταξη. Αφού σημείωσε ότι πρόκειται "για μια μορφή πίεσης στην τουρκική κυβέρνηση να εργαστεί προς την εξεύρεση λύσης", τόνισε πως όλοι, περιλαμβανομένων των ίδιων των Κυπρίων, επιθυμούν λύση.

Αναβάλλεται το Εθνικό Συμβούλιο

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναβάλλεται για τις 21 Οκτώβρη. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι θα απουσιάζει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Στο μεταξύ, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Στυλιανίδη, δεν έχει μέχρι στιγμής οριστεί συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με την εκπρόσωπο Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ