Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Τα χρώματα της απανθρωπιάς

Βιοτεχνίες στην Τουρκία παράγουν ρούχα για λογαριασμό της "Μπένετον", με εργατικό δυναμικό 9χρονα και 13χρονα παιδιά

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.- Καμιά φορά, ο επιχειρηματικός κυνισμός στην εκμετάλλευση των ανθρώπων ξεπερνά κάθε φαντασία. Υπερβολή; Οχι, αν δει κανείς τα όσα μετέδιδε χτες ειδησεογραφικό πρακτορείο, σε ανταπόκρισή του από την ιταλική πρωτεύουσα.

Ανήλικα παιδιά, 9 έως 13 ετών, ράβουν στην Τουρκία τα ρούχα της ιταλικής (ή, μάλλον, πολυεθνικής) εταιρίας "Μπένετον". Την καταγγελία έκανε χτες ο Τούρκος συνδικαλιστής Ντέρβις Κάπλαν, ύστερα από επιτόπια έρευνα ηγετικών στελεχών του τουρκικού συνδικάτου στις βιοτεχνίες που ράβουν ενδύματα για λογαριασμό της ιταλικής εταιρίας. Κατά τους ίδιους, η μάχη κατά της εκμετάλλευσης ανήλικων παιδιών "είναι δύσκολη" σε μια χώρα όπως η Τουρκία: Επί σειρά ετών, το συνδικάτο ήταν εκτός νόμου και ακόμη και σήμερα δύσκολα καταφέρνει να εισέλθει στις βιοτεχνίες και να αναπτύξει τις (νόμιμες) δραστηριότητές του για το σεβασμό των συμβάσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πρόβλημα των εργαζόμενων παιδιών εμπλέκει σαφώς την "Μπένετον", με συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά αφορά και άλλους μεγάλους διεθνείς οίκους μόδας, που αναζητούν στην Τουρκία φθηνό εργατικό δυναμικό.

Οπως καταγγέλλει το τουρκικό συνδικάτο, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι συνθήκες στις τουρκικές φάμπρικες, το ίδιο και οι τουρκικές αρχές, αλλά όλοι προτιμούν να κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα. Στην προκειμένη περίπτωση, οι Τούρκοι συνδικαλιστές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά εργάζονται μέχρι και 12 ώρες τη μέρα, κυρίως στα τμήματα ραφής, κοπής και σιδερώματος των υφασμάτων που στέλνει η ιταλική βιομηχανία στην Τουρκία για επεξεργασία και ότι ένα ρούχο, που έχει συνολικό κόστος περίπου 600 δραχμές στην Τουρκία, πωλείται στην Ιταλία σε τουλάχιστον δεκαπενταπλάσια τιμή.

Σε έρευνα της ιταλικής εφημερίδας "Κοριέρε ντέλα Σέρα", αναφέρεται ότι στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, στη βιοτεχνία "Βερμούδα" που ράβει ρούχα για λογαριασμό της "Μπένετον", εργάζονται 250 άτομα, αρκετά από τα οποία είναι παιδιά κάτω των 14 ετών που αμείβονται με 20.000 δραχμές περίπου το μήνα.

"Δεν είμαστε ενημερωμένοι. Εάν η καταγγελία αληθεύει, θα παρέμβουμε", απάντησε η διεύθυνση της "Μπένετον" στην Ιταλία, εξηγώντας ότι ο Τούρκος συνέταιρός της, ο οποίος παράγει 3 εκατ. ρούχα με τη "φίρμα Μπένετον" ετησίως, ανήκει σε μια αξιόπιστη οικογένεια επιχειρηματιών και ότι είχε διαβεβαιώσει πως τηρεί την τουρκική εργασιακή νομοθεσία. Ωστόσο, η διεύθυνση της ιταλικής βιομηχανίας "διευκρίνισε ότι τα ρούχα της "Μπένετον" που παράγονται στην Τουρκία, δε διατίθενται στην ιταλική ή ευρωπαϊκή αγορά", αλλά εφοδιάζουν "αποκλειστικά" την τοπική αγορά, περιλαμβανομένου του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, όπως και αυτές των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Εν ολίγοις, δηλαδή, οι Ιταλοί καταναλωτές, όπως και οι Ευρωπαίοι, μπορούν να "κοιμούνται ήσυχοι" ότι δεν αγοράζουν τα τουρκικά προϊόντα που προέρχονται από εκμετάλλευση ανηλίκων!

Η εταιρία "ενδιαφέρεται για τον έλεγχο ποιότητας των προϊόντων, όχι για τις συνθήκες εργασίας που τα παράγουν", ισχυριζόμενη ότι είναι θέμα των συνδικάτων. Είναι "τοποθέτηση στρατηγικής"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ