Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με τις "εντυπώσεις" στο β' γύρο

Να κεφαλαιοποιήσει τις "εντυπώσεις", που κέρδισε στον πρώτο γύρο, ώστε να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους νομάρχες και δημάρχους, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, επιχειρεί με κάθε μέσο η ηγεσία της ΝΔ.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη στελεχών υπό τον Κ. Καραμανλή, θα συνεχίσουν την ίδια τακτική που είχαν ακολουθήσει και στον πρώτο γύρο, την οποία θεωρούν ως επιτυχημένη. Δηλαδή, η έμφαση θα δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους "άξιους και ικανούς" υποψηφίους, αλλά, όπως διευκρίνισαν, στους μη κυβερνητικούς. Μάλιστα, η οδηγία είναι να αποφύγουν τα ηγετικά στελέχη την απευθείας ανάμειξη στην εκλογική αναμέτρηση και ειδικά ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος θα φροντίσει να μη φανεί καθόλου στο προσκήνιο με δηλώσεις, παρεμβάσεις, κλπ. Στόχος, όπως λένε στη Ρηγίλλης, είναι να σταλεί "πιο ηχηρό το μήνυμα στην κυβέρνηση". Πιστεύουν, πάντως, ότι δεν μπορεί να ανατραπεί η ψήφος δυσαρέσκειας στο δεύτερο γύρο και σ' αυτό στηρίζουν την αισιοδοξία τους ότι θα εκλέξουν περισσότερους νομάρχες και δημάρχους.

Οπως δήλωσε εξερχόμενος ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Αγγ. Μπρατάκος, κεντρικές συμφωνίες δε θα γίνουν ενόψει του β γύρου και "τις πρωτοβουλίες θα αναλάβουν οι κατά τόπους υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες".

Εκτιμήσεις και "μηνύματα"

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ έχει αρχίσει την εξαγωγή συμπερασμάτων και εκτιμήσεων από την πρώτη Κυριακή. Το πρώτο που εκτιμούν είναι ότι το πολιτικό μήνυμα εστάλη στην κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζουν τι ακριβώς εννοούν. Δεύτερον, ότι ο Κ. Καραμανλής εδραιώνεται στην ηγεσία του κόμματος και, τρίτον, η ΝΔ αποκτά προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν ότι "είναι πρώτο κόμμα" και αποκτά "δυναμική εξουσίας". Ωστόσο, ούτε πρόκειται, τουλάχιστον δεν το ομολογούν ακόμα, να θέσουν θέμα πρόωρων εκλογών ούτε να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, αν και δηλώνουν ότι τα εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ θα οξυνθούν.

Ο Μιχ. Λιάπης, γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, δήλωσε (στον "Πλάνετ") ότι "η ΝΔ κερδίζει τις πολιτικές εντυπώσεις και, σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουμε στα χέρια μας, είναι το πρώτο κόμμα". Υποστήριξε επίσης ότι ο Κ. Σημίτης "θα καταστεί όμηρος των εσωκομματικών του αντιπάλων, θα είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός". Αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο, είπε πως "δε νομίζω ότι χρειάζεται να πολώσουμε το κλίμα, δε νομίζω ότι χρειάζεται να ζητήσουμε εκλογές".

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη, αν και δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό για τη ΝΔ, εκτίμησε ότι η προσωπικότητα του υποψηφίου είναι καθοριστική.

Ο Μ. Εβερτ επέμεινε στην "εποικοδομητική αντιπολίτευση" και υπέδειξε στον Κ. Σημίτη να προχωρήσει αμέσως σε "ουσιαστικό ανασχηματισμό" (!) για να δείξει ότι πήρε το μήνυμα.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν οι τοποθετήσεις του Κ. Μητσοτάκη και του Στ. Μάνου. Ο πρώτος δεν έκρυψε την αγωνία του για την πορεία προς την ΟΝΕ και ζήτησε από τα κόμματα που αποδέχονται τον "εθνικό στόχο" να ξεκαθαρίσουν την πολιτική τους σ' αυτήν την κατεύθυνση. "Πώς θα τον πετύχουμε; Τι κάνει σωστό και τι δεν κάνει σωστό η κυβέρνηση Σημίτη; Εγώ της κάνω κριτική, γιατί δεν κάνει αυτό που πρέπει. Αλλοι (σ.σ. εννοώντας προφανώς το ΚΚΕ) της κάνουν κριτική από την άλλη πλευρά. Είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο", είπε χαρακτηριστικά. Πιο πρακτικός, ο Στ. Μάνος αναρωτήθηκε με έκδηλη ανησυχία "ποιος θα στηρίξει τη θέση για μια πολύ σφιχτή εισοδηματική πολιτική το '99;".

Την ίδια στιγμή, έντονος είναι ο προβληματισμός για την "υπερβολική άνοδο" του Δ. Αβραμόπουλου. Αν και δημόσια συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς του, ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχίες τους για το μέλλον και επισημαίνουν με νόημα ότι χωρίς το ποσοστό της ΝΔ "δε θα πήγαινε πουθενά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ