ΒΟΛΙΒΙΑ
Δυναμώνουν οι διαδηλώσεις παντού
Τετάρτη 25 Μάη 2005

Associated Press

Χιλιάδες λαού στο δρόμο απαιτούν εθνικοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας
ΛΑ ΠΑΣ.--

Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Βολιβία και μέρα με τη μέρα εντείνονται. Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις τόσο ενάντια στο δημοψήφισμα για την αυτονόμηση της επαρχίας της Σάντα Κρους που προωθούν δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας, όσο και για την εθνικοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας. Ταυτόχρονα, όλο και πιο συχνά διατυπώνεται το αίτημα για συνταγματική συνέλευση που θα θέσει σε νέα βάση οικονομία και κοινωνία στη χώρα.

Χτες, η πλατεία Μουρίγιο, στην πρωτεύουσα Λα Πας έγινε το θέατρο των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», δεκάδες χιλιάδες αγρότες εισήλθαν κατά κύματα στην πρωτεύουσα, ενώ οι κατασταλτικές αστυνομικές δυνάμεις τούς αντιμετώπισαν με χημικά και γκλομπς. Οι συγκρούσεις δεν έλειψαν, σύμφωνα με το bolpress, αφού οι αστυνομικοί εκτόξευσαν τόνους δακρυγόνων και άλλων χημικών, με προφανή στόχο να κάμψουν το αγωνιστικό κύμα που συνεχώς γιγαντώνεται, σημειώνοντας επίσης ότι «η πρωτεύουσα ζει και πάλι τις ημέρες του Οκτωβρίου του 2003», όταν κορυφωνόταν ο «πόλεμος του φυσικού αερίου», όπου και οδήγησε στην εκδίωξη του πρώην προέδρου Γκονσάλες Σάντσες ντε Λοσάδα.

Παράλληλα, χιλιάδες και πάλι διαδήλωσαν τόσο στη Λα Πας - στην πλατεία Σαν Φρανσίσκο - όσο και στο Ελ Αλτο και άλλες πόλεις. Το κίνημα των κοκαλέρος και το Κίνημα για το Σοσιαλισμό - (MAS) ενώθηκαν μαζί τους μετά από πορεία 400 χιλιομέτρων που ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα, ενώ ο ηγέτης του MAS, Εβο Μοράλες, όταν η πορεία έφτασε το Ελ Αλτο δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά σύμφωνα με το bolpress: «Ούτε 30% ούτε 50% φορολόγηση. Εθνικοποίηση τώρα». Από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει και γενική απεργία επ' αόριστο, κυρίως από την Κεντρική Εργατική Ενωση Βολιβίας - COB, τα Λαϊκά Συμβούλια του Ελ Αλτο, αλλά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ανθρακωρύχων και των δασκάλων.

Εν τω μεταξύ, ο Εβο Μοράλες, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, κατά τη διάρκεια συνάντησης το βράδυ της Δευτέρας όλων των μαζικών και λαϊκών οργανώσεων απηύθυνε έκκληση ενότητας για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας εν όψει των συνεχών απειλών και κατηγοριών που εκτοξεύει η κυβέρνηση Μπους και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενάντια στο λαϊκό κίνημα, «περί αποσταθεροποίησης της χώρας», που κατά τον Μοράλες αποτελεί προάγγελο μιας πιθανής αμερικανικής επέμβασης. «Στην περίπτωση της Βολιβίας», τόνισε ο Μοράλες, «οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το λαϊκό κίνημα ότι είναι ναρκω-τρομοκράτες προκειμένου να επέμβουν. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να επαγρυπνούμε για την ενότητα και την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας». Τέλος, από κοινού με τον ηγέτη της COB, Χάιμε Σολάρες, κάλεσαν για αλληλεγγύη με το λαό της Κούβας και της Βενεζουέλας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιθέσεις για τα ορυχεία (2007-02-08 00:00:00.0)
Μοράλες: Ενας χρόνος στην εξουσία (2007-01-23 00:00:00.0)
Μεγάλη η πρόκληση της επόμενης μέρας (2005-12-21 00:00:00.0)
Εμμεσες απειλές από τις ΗΠΑ (2005-12-17 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η εκλογική μάχη (2005-12-16 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της σύγκρουσης (2005-06-08 00:00:00.0)