ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Βδομάδα διαρκούς κινητοποίησης

Συλλαλητήρια την Πέμπτη με γονείς και εργαζόμενους. Σε κινητοποίηση και οι καθηγητές

Τρίτη 31 Μάη 2005

Απόσυρση των νομοσχεδίων για την «αξιολόγηση» και τη «διά βίου Εκπαίδευση», πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, απαιτούν φοιτητές, σπουδαστές, που μπήκαν σε νέα βδομάδα συνεχών κινητοποιήσεων, ενάντια στις προωθούμενες αναδιαρθρώσεις. Οι κινητοποιήσεις τους θα κορυφωθούν μεθαύριο Πέμπτη 2 Ιούνη, που θα διαδηλώσουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, μαζί με τους γονείς τους και εργαζόμενους, καθώς η προσπάθεια κατάργησης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, η υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης και η υποταγή της έρευνας στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, αφορούν όλο το λαό.

Πλατιά ενημέρωση στους εργαζόμενους

Τα μέτρα που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση στην Παιδεία, όσο κι αν προσπαθεί να τα εμφανίσει ως αποσπασματικά, είναι κομμάτι των συνολικότερων αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Αυτό προσπάθησαν να αναδείξουν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις μαζικές εξορμήσεις που πραγματοποίησαν σε λαϊκές συνοικίες και αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Φοιτητές και σπουδαστές ενημέρωναν τους εργαζόμενους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου στο Μπέργκεν της Νορβηγίας που είναι πλήρως εναρμονισμένες με τη Στρατηγική της Λισαβόνας και τους στόχους των νομοσχεδίων που έχει ήδη προωθήσει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας αυτή την πολιτική.

Φανερή ήταν η αγανάκτηση των εργαζομένων για το τεράστιο οικονομικό βάρος που σηκώνουν στις πλάτες τους προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, οι φοιτητές εκτιμούν ότι χρειάζεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για να συναντηθούν με τους εργαζόμενους στους δρόμους του αγώνα, να γίνει υπόθεση και των σωματείων η διεκδίκηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, της μοναδικής διαφορετικής στρατηγικής που μπορεί να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας.

Οι εξορμήσεις συνεχίστηκαν και χτες σε άλλες πόλεις (Σέρρες, Γιάννενα), ενώ παράλληλα τα Συντονιστικά προχώρησαν σε συμβολικές κινητοποιήσεις μέσα στις σχολές, «μπλοκάροντας» κέντρα επιχειρηματικής δραστηριότητας που λειτουργούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα στην Αθήνα πραγματοποίησαν συμβολικές καταλήψεις στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθήνας, στο Γραφείο Διασύνδεσης της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά και σε γραφεία καθηγητών - υπεύθυνων για τέτοιου είδους δραστηριότητες σε άλλες σχολές. Στη Θεσσαλονίκη, απέκλεισαν συμβολικά το Γραφείο Διασύνδεσης, τα Γραφεία του ΕΠΕΑΕΚ και της Εταιρίας Διαχείρισης της Περιουσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Επίσης, απέκλεισαν το κατάστημα «Γρηγόρης», που βρίσκεται μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, διαμαρτυρόμενοι για τις τσουχτερές τιμές και κατάφεραν να ρίξει η εταιρία τις τιμές στους καφέδες και τα σάντουιτς.

Συνέχεια και κλιμάκωση

Σήμερα, η ατζέντα των κινητοποιήσεών τους περιλαμβάνει ωριαίους αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων. Συγκεκριμένα, από τις 12 έως τη 1 το μεσημέρι φοιτητές και σπουδαστές θα στήσουν αγωνιστικά «μπλόκα» στις λεωφόρους Καβάλας, Συγγρού, Παπάγου και Πατησίων στην Αθήνα, καθώς και στην Εγνατία στη Θεσσαλονίκη. Στις Σέρρες και την Κοζάνη, δίνουν σήμερα συνέχεια στη δράση τους με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις και τα Γραφεία Διασύνδεσης των ιδρυμάτων.

Διαδηλώσεις με τους καθηγητές τους, τους γονείς τους κι όλους τους εργαζόμενους σχεδιάζουν για την Πέμπτη 2 Ιούνη τα Πανελλαδικά Συντονιστικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ, τονίζοντας ότι «τη λύση θα τη δώσει το παλλαϊκό κίνημα Παιδείας». Ετσι, δίνουν αγωνιστικά ραντεβού στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας και την ίδια ώρα στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμπαράσταση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνονται την Πέμπτη και στα Γιάννενα, την Αρτα, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, τις Σέρρες, την Κοζάνη, ενώ σχετικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν και σε άλλες πόλεις.

Οι καθηγητές

Από σήμερα ξεκινάει και η νέα τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση των πανεπιστημιακών, που έχουν ταχθεί εναντίων των κατευθύνσεων της Μπολόνια και των νομοσχεδίων της κυβέρνησης που υλοποιούν αυτές τις κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών, τετράωρη στάση εργασίας εξήγγειλε για σήμερα από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ., ο Σύλλογος των Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της στάσης θα γίνει γενική συνέλευση, στο αμφιθέατρο «Σαράντη», προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τα Πανεπιστήμια.

Δυσαρέσκεια σε σχέση με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση εκφράζει και η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), που χτες είχε συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Μετά τη συνάντηση το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΕΠ αποφάσισε να βρίσκεται σε «διαρκή συνεδρίαση» μέχρι τις 10 Ιούνη, αναμένοντας βελτιωτικές παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Αν δεν υπάρξουν τέτοιες θα επανεξετάσουν τη στάση τους, χωρίς να αποκλείουν κινητοποιήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλίμα εφησυχασμού και κωλυσιεργίας (2013-05-28 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τα δικαιώματά τους (2013-03-22 00:00:00.0)
Θα μείνει στα χαρτιά ο νόμος - πλαίσιο (2011-09-16 00:00:00.0)
Δεν μπορούν να λειτουργήσουν (2004-09-09 00:00:00.0)
Πλήθος αγωνιστικών αντιδράσεων (2001-05-09 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους (2000-02-29 00:00:00.0)