Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Διαδηλώνουν ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους

Συλλαλητήριο σήμερα στις 4.30 μμ στα Πραπύλαια και πορεία στη Βουλή

Στους δρόμους της Αθήνας σήμερα το απόγευμα οι σπουδαστές των ΤΕΙ, θα διαδηλώσουν ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών και του πτυχίου τους, σ' ένα συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 4.30 το απόγευμα από τα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

Η οξυμένη κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ βγήκε έντονα στην επιφάνεια μετά τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ, που προσανατολίζεται σε περιορισμό της διάρκειας σπουδών στα ΤΕΙ σε 6 εξάμηνα. Μπροστά σ' αυτή την προοπτική, που θα πετά ακόμα και την πρακτική των σπουδαστών έξω από το πτυχίο, οι αντιδράσεις είναι έντονες και φέρνουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Η μοναδική λύση που μπορεί ουσιαστικά να δώσει τέλος στο αδιέξοδο είναι η εφαρμογή της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης και η κατάργηση του διαχωρισμού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με πλήρη αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και του χαρακτήρα των ιδρυμάτων, ώστε να βγάζουν ολοκληρωμένους επιστήμονες κι όχι απλούς τεχνολόγους...

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ - ΤΕΙ) προχώρησε χτες σε έκτακτο συνέδριο για το θέμα όπου αποφάσισε να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των σπουδαστών στις «προσπάθειες για τη θεσμική ολοκλήρωση των ΤΕΙ». Κι αυτό γιατί η ΟΣΕΠ - ΤΕΙ ισχυρίζεται ότι το θέμα λύνεται με μια τροπολογία που θα ορίζει ότι τα ΤΕΙ είναι «του αυτού επιπέδου με τα Πανεπιστήμια, όπως αυτό ορίζεται στο πεδίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Μάλιστα, φήμες παρουσιάζουν πιθανή την κατάθεση μιας σχετικής τροπολογίας σήμερα, μέσα στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή.

Σχετικά με τον περιορισμό, του άρθρου 16 του Συντάγματος, ότι η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση (που τέτοια παρέχουν τα ΤΕΙ) μπορεί να παρέχεται από ιδρύματα ανώτερου κι όχι ανώτατου χαρακτήρα, η ΟΣΕΠ - ΤΕΙ - όπως και οι πρόεδροι των ΤΕΙ και οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που είναι υπέρμαχοι της λύσης με νομοθετική ρύθμιση - θεωρεί ότι ξεπερνιέται με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48, παρ' όλο που αποδεδειγμένα αυτή η οδηγία υποβαθμίζει τα πτυχία, τόσο των ΤΕΙ όσο και των ΑΕΙ, σε «επίπεδα ΙΕΚ».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με αλλεπάλληλες πορείες, συγκεντρώσεις, αποκλεισμούς δρόμων και συναυλίες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι σπουδαστές των ΤΕΙ Κοζάνης, Φλώρινας, Θεσσαλονίκης, Δράμας και Καβάλας διεκδικώντας την άρση του διαχωρισμού σε ΑΕΙ ΤΕΙ, υψηλού επιπέδου προπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση για όλους στο πτυχίο και μεταπτυχιακά ενός κύκλου που θα οδηγούν στο διδακτορικό.

Χτες το απόγευμα οι σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας πραγματοποίησαν συναυλία διαμαρτυρίας στην πλατεία Ομονοίας καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης που προχωρά στην υποβάθμιση των Τεχνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ισοβαθμίζοντας τα πτυχία τους με αυτά των ΙΕΚ. Εκατοντάδες σπουδαστές συγκεντρώθηκαν από νωρίς στους χώρους της συναυλίας στέλνοντας ηχηρό μήνυμα καταδίκης της επί ετών ακολουθούμενης πολιτικής που θέλει δεκάδες χιλιάδες αποφοίτων, αλλά και σπουδαστών να ζουν με την επαγγελματική τους αβεβαιότητα. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι ΠΚΣ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού. Οι ΠΚΣ καλούν τους σπουδαστές να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση διεκδικώντας την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση όπου δε θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης δηλαδή ΑΕΙ και ΤΕΙ, και την κατοχύρωση των πτυχίων τους που θα συνδέονται άμεσα με την επαγγελματική τους αποκατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ